Чавдарчето поне беше примерно дете (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7457138 www.24chasa.bg

Прости хора възпитават още по-прости хора, спешно ни трябва Национална стратегия за родителите

Някои неща пробиват по-бавно в България, отколкото други. Националната стратегия за детето катастрофира челно в мащабна родителска параноя, но пък брадите и татуировките навлязоха от раз, без разгорещени дебати.

Благодарение на пословичния благ и отстъпчив характер на премиера Борисов, концепцията за детското благоденствие беше безславно оттеглена. Обществената реакция, която тя предизвика обаче може да се окаже полезна за бъдещи проекти – чудесна илюстрация за родителските нагласи в родината.

Силно фрустрирани организации излязоха с истерични декларации, сред които се откроява петиция, определяща стратегията като „документ, олицетворяващ буквално чистото зло!“, спуснат от „мафията, търгуваща с детска плът“. Пише също, че истинската цел на властите е „създаването на специализирана полицейска структура по образец на норвежкия Борневарн с цел отвличане и търговия с български деца.“ Отделни граждани пък чистосърдечно си признаха във фейсбук, че не са прочели скандалния проект, но са притеснени държавата да не посегне на здравословното пердашене: „Като почне да ми се лигави и му издърпам ухото, белезници ли ще ми сложат?“ И в момента НК предвижда тежки наказания за домашно насилие, но явно българите имаме повече респект от непрочетени хартии, отколкото от действащото законодателство.

Специално по темата с биенето на непълнолетни европейците отдавна внимават, западните демокрации са силно чувствителни към силовите възпитателни методи. Преди петнайсетина години момченцето на една приятелка учеше във Виена. Тя разказваше как веднъж случайно го хванала да пуши в двора на училището и без да й мигне окото му отвъртяла два класически шамара, а то уплашено се развикало: „Мамо, спри! Ще те арестуват!“

В България обаче проблемът все още е на долното ниво, първо се нуждаем от Национална стратегия за родителите, за да изкореним ужасната тенденция прости хора да възпитават още по-прости хора.

Да вземем за пример новина от недалечното минало - отзвукът от матури, на които се падна стихотворението на Яворов „Ще бъдеш в бяло“. Колеги цитираха покъртителни гневни родителски реакции: предложение Яворов да бъде забранен за изучаване в училище, коментари, че стиховете му са пиянски брътвежи… Косата да ти настръхне от тъпотии.

Верно, че и качеството на преподавателите е силно спаднало, някои се изразяват като кранисти без основно образование, но те никога не са били заместници на родителите. А пък това, че отделни бабаити ходят да ги ритат и бият в класната стая, не допринася особено за изграждането на взаимно уважение и вдигане на образователното ниво. Гамените отглеждат гамени, безпогрешно е.

През социализма на чавдарчетата поне партията им набиваше в главите да се държат прилично в обществото. Всичко живо от първи до трети клас знаеше и на сън да го бутнат, че „чавдарчето учтиво поздравява, то възрастните хора уважава.“ Ясно, че няма да се връщаме към глупостите от масов характер през социализма, но все пак трябва да се намери адекватен начин за проповядване на елементарно социално общуване. Иначе ще изберат Динко за президент накрая.

И големи, и мънички е време да се научат най-сетне да казват „Добър ден“, „Довиждане“, „Благодаря“, „Извинете“… Но щом майката влиза някъде, мълчи и мрачно се пули като безкрила птица ему, на детето откъде да му хрумне да поздравява?

Съвременният български родител има остра нужда от помощ, за да свикне с мъчителната мисъл, че децата са постоянен, а не временен ангажимент. Някак да осъзнае, че те са приоритет в живота му, трябва да бъдат обичани, гушкани, насърчавани, обгрижвани, изслушвани, съветвани. Ако само викаш: „Изчезвай оттук“ и „Млъкни!“, за какво изобщо си станал родител?

Правят се на страшно възмутени, че потомството им кисне нон стоп в интернет и речникът му е колкото на Пената, но не губят от ценното си време да разговарят с хлапето, не търсят алтернативи за задържане на вниманието му. Намират най-разнообразни оправдания да не го водят на тренировки, курсове, кръжоци и клубове по интереси, пестят пари и усилия, не развиват талантите и интересите му. В рекламите на прах за пране малчугани играят на гоненица и си цапат колената, а в реалния живот безброй българчета киснат пред смарт устройства вкъщи, зомбират се и ядат полуфабрикати.

Срещат се, естествено и отговорни родители, истински посветени, мъчещи се да възпитат достойно потомство, което да ги надмине по способности и морални качества. Тяхното старание обаче се сблъсква жестоко със случайния съсед по чин, който псува сочно като татко си когато удари две ракии. Като се прибере и ти каже: „На Митко татко му псува майка му“, ти иде да отговориш, че на Митко техните са пълни простаци. Но се въздържаш, защото на него Митко му е вече най-добър приятел.

Всъщност, не е справедливо учителите да се карат за такива изцепки на децата – родителите да глобяват. За всяка псувня по 100 лева и каруцарският език рязко заглъхва като ехото когато гръм удари.

След като изпусна няколко поколения да пораснат без качествено образование и обществените критерии да се объркат дотолкова, че фризьорката Иванчева да бъде припознавана като новия Робин Худ, днес българските политици са длъжници на нацията. Излишно е да се хабят усилия, за да убеждават коренното население, че „Родител 1“ и „Родител 2“ е по-правилно от „мама“ и „татко“, но има смисъл да насърчават доброто възпитание и традиционните ценности. В противен случай верно вървим към забраняване на Яворов.

Гледайте завещанието на седмицата с Диляна Ценова

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Врагът не спи, бдете!

    Врагът не спи, бдете!

    Информацията, че са засечени двама руски дипломати, които извършват действия, за да заселят у нас т. нар. нелегали с цел да повлияят на изборните резултати, е повече от притеснителна и е показателна до какви беди може да доведе ширещата се корупция в страната.  Защото тези разведчици за около 10 000 нови български лева може да се сдобият с есграон
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя