Емил Радев: Продължавам битката за здравето на 100 млн. граждани

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7457192 www.24chasa.bg
Емил Радев

Ще се боря и занапред за правата на децата и да няма “вечни длъжници”, казва кандидатът на ГЕРБ за евродепутат

- Г-н Радев, какви ще бъдат приоритетите ви, ако пак бъдете избран за евродепутат?

- Оставам ангажиран с темите, по които работих през последния мандат в ЕП, с които се подобрява животът на гражданите. Ще продължа да се боря за отпадането на двойните стандарти спрямо България - това е кауза, която трябва да доведем до успешен край.

В допълнение на извоюваната от мен и колегата ми Андрей Новаков нова европейска програма с бюджет от 1,3 млн. евро, която има за цел да се бори с двойните стандарти при храните и напитките, ще продължа да работя за създаването на общоевропейски орган за контрол върху качеството. Това е битка в името на здравето на 100 млн. граждани в Източна Европа.

През изминалия мандат се борих срещу насилствените осиновявания на българчета в чужбина, за които получих тревожни сигнали. Ще защитавам занапред интересите на децата при международни спорове.

В последните години в Европа има сериозен проблем с насилственото осиновяване на деца от Източна Европа, в това число и България. За година във Великобритания са отнети без съгласието на родителите и дадени за осиновяване на британски двойки над 5000 деца. Близо 90% от потърпевшите са от страни от Източна Европа. Вероятно помните историята на малката Меган - българче, насилствено дадено на английско семейство, въпреки желанието на неговата баба да поеме отглеждането на детето. Тази порочна практика съществува не само във Великобритания, но и в скандинавските държави и по-конкретно в Норвегия. Като адвокат, който се е натъквал на всякакви тежки лични казуси, знам, че няма нищо по-важно от защитата на интересите на децата. В ЕС има повече от 16 млн. семейства, в които родителите са с различна националност, а случаите на международни отвличания от единия родител надхвърлят 1800 годишно. Затова се постарах да допринеса и за сътрудничеството и обмена на информация между съдилищата и социалните служби на държавите членки.

- А какво се прави за намаляване на административната тежест?

- След като извоювахме премахването на апостила и легализацията за официалните документи, ще искам това да стане реалност и за дипломите и други документи за професионална квалификация и за тези, свързани с правния статут и представителството на дружествата.

Улеснихме бизнеса с въведените общи за ЕС правила за онлайн регистрация на фирми. Следващата ми цел е въвеждане на нова ускорена процедура за малките и средните предприятия при търговски спорове, която ще спести време и пари.

Приехме директива за ранно преструктуриране на предприятията и предприемачите. По мое предложение влезе текст, с който се препоръчва на държавите в най-кратки срокове да започнат да прилагат разпоредбите за опрощаване на дългове не само на предприемачите, но и на физическите лица. Ще продължа да се боря окончателно да сложим край на “вечните длъжници” у нас.

- Ще продължите ли битката си за Шенген?

- Ще продължа битката за Шенген, защото това е мисия възможна. България бе включена във всички информационни системи на ЕС за опазване на границите, което стана възможно, след като гарантирах подкрепа за това в рамките на най-голямата политическа група в ЕП - групата на ЕНП. В Брюксел ни дават за пример за опазване на границите, признание, отчетено и от кандидата на ЕНП за председател на ЕК Манфред Вебер. България реално функционира като шенгенска държава, но нашите граждани не могат да се радват на ползите от членството поради вътрешнополитически причини в някои държави членки. Това е недопустимо и аз ще продължа да се боря усилията на страната ни да бъдат признати и да станем официално част от Шенген.

- Но членството ни в Шенген е обвързвано често с Механизма за сътрудничество и проверка. Какво ще направите това да се промени?

- Винаги казвам, че това е неправилно обвързване, което няма основание в европейското законодателство, и реално правилата за нас се променят само защото така се харесва на определени страни. Това е и една от причините да настоявам за отпадането на механизма. Както многократно съм казвал, той трябва да бъде заменен с общоевропейски механизъм за демокрация и върховенство на закона, който да бъде еднакво приложим спрямо всички държави членки въз основа на ясни критерии. Вече предприехме първа стъпка, която подкрепих като докладчик на групата на ЕНП в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - при нарушения на върховенството на закона, засягащо изразходването на европейския бюджет, евросредствата за нарушаващата държава ще бъдат спирани.

В контекста на европейското финансиране е важно да отчетем, че в следващия програмен период очакваме за България 4 млрд. лв. повече - договорената в ЕП подкрепа е за развитие на регионите, за нови пътища, водопроводи, пречиствателни станции, за по-конкурентоспособен бизнес, за повече програми за социални услуги и обучение на младите хора. Вярвам, че с подкрепа за номер 12 в бюлетината гражданите ще покажат, че ценят реалните политики и очакват те да продължат да генерират ползи за хората. Защото Европа не е на институциите, нито на политиците, а на хората!

 Европейски избори 2019 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не са много хората, които могат да познаят Васил Иванов-Лучано. Небезизвестният бивш министър на спорта видимо се е посъстарил и прегърбил, видя "България Днес". Макар и елегантно облечен и с кърпичка в джоба на сакото, някогашният министър не прилича на себе си. На 8 юни Лучано чукна 55 години.

Нова двойка футболист-манекенка се вля в редиците на българския хайлайф. Младежкият национал и футболист на "Болоня" Калоян Кръстев отскоро гушка едно от новите водещи лица на модна агенция "Визаж". Бившият играч на "Славия" е гадже с красивата Мария Димитрова. Тя е сред новите лица в агенцията на Жени Калканджиева.

Заместник-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер влиза във форма за лятото, видяха папараците на "България Днес". Депутатката тича усилено в столичен парк, за да поддържа форма. Макар да спря поглед на чипса и царевицата на пара, Джафер не се изкуши и продължи с тренировката