Гласувайте - има значение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7457414 www.24chasa.bg
Жан-Клод Юнкер

Европа служи на вас, а не обратното. Участието ви във вота е гаранцията за това убеден е председателят на Европейската комисия в коментар специално за “24 часа”

След седмица европейците ще се отправят към избирателните урни в най-голямата транснационална проява на демокрация в света.

427 милиона

души

в 28 държави

ще гласуват

за членовете на Европейския парламент, които ще ги представляват. По този начин те ще определят също посоката на европейската политика през следващите пет години.

Вярно е, че от дълго време изборите за Европейски парламент страдат от апатията на голяма част от избирателите. Често чуваме хора, които оправдават неучастието си с думите: “Какво значение има моят глас сам по себе си?”. Само си представете, ако всеки мислеше така. Когато се отправя към избирателните урни, всеки един европеец следва да гласува така, сякаш всички останали ще гласуват като него — и да поеме отговорност за последиците, които това би имало за нашия континент.

Защото това наистина е от значение. От значение е за нашата планета, ако гласуваме за хора, които ще бъдат в челните редици в борбата с изменението на климата. От значение е за нашите работни места дали гласуваме за хора, които ще работят в защита на правата на работниците в ерата на цифровите технологии. От значение е за нашата сигурност дали гласуваме за хора, които ще се изправят в защита на европейците в свят, в който стари и нови сили са взели решение да действат съвсем сами или да играят по свои собствени правила. Европа служи на вас, а не обратното. Участието ви във вота е гаранцията за това.

Във всяка държава ще има кандидати, които ще крещят, че Европа никога не е отговорът, че тя прояжда нашата национална идентичност. Не смятам, че това е вярно. Съществуват голям брой области, в които европейските народи могат да постигнат повече заедно, отколкото самостоятелно — например когато става въпрос за даването на отпор на технологичните гиганти, гарантирането на сигурността на нашите външни граници, сключването на търговски споразумения или почистването на световните океани от пластмасови отпадъци.

Ето защо

трябва да се борим

с популистите

там, където са слаби: с действия, а не с думи. С надежда, а не със страх. С единство вместо с разделение. И с ясен план за по-добро бъдеще, а не с носталгия по едно минало, което никога не е съществувало.

Когато бях избран за председател на Европейската комисия, моят мандат бе ясен: да се съсредоточа върху нещата, които имат най-голямо значение за европейците. И точно това направихме. В момента 240 милиона европейци имат работа — повече от когато и да било. Безработицата е на рекордно ниско равнище през този век.

Заплатите са се увеличили с 5,7 %. Вече имаме специална европейска гранична и брегова охрана, която да помага за защитата на нашите граници, макар че все още предстои да завършим започнатото и броят на граничните служители на ЕС да достигне 10 000. Днес

можем да

използваме

роуминг

навсякъде в

съюза, все едно

сме у дома,

както и абонаментите за излъчване онлайн дори когато сме в друга държава от ЕС. Нашите дружества могат да търгуват с Япония и Канада, без да плащат мита, благодарение на най-големите в света търговски споразумения.

Когато говорим за Европа обаче, не говорим само за числа и статистика — говорим за споделени ценности. Когато говорим за Европа, говорим за 120 000 млади хора, станали доброволци в Европейския корпус за солидарност, за да помогнат за възстановяването на районите, засегнати от земетресението в Италия. Когато говорим за Европа, говорим за полските пожарникари, приветствани като герои по улиците на Швеция, когато пристигнаха, за да помогнат с гасенето на горските пожари. Когато говорим за Европа, говорим за 30 хил. млади хора, които пътуват с влак по целия континент благодарение на програмата DiscoverEU, за 10 милиона студенти по “Еразъм”, изучаващи нови култури, история и езици.

По нашия път бяхме подлагани на различни изпитания. Винаги излизахме от тях по-силни и по-единни. Направихме необходимото Гърция да остане в еврозоната въпреки всички трудности и прогнози. Намалихме броя на незаконно пристигащите по нашите брегове с 90 % дори когато някои казваха, че няма справяне с миграционната криза. И всички останахме сплотени, когато един от нас, Обединеното кралство, реши да напусне съюза.

Винаги можем да направим повече и по-добре. Всичко това обаче даде нови сили на нашия съюз. То ни припомни, че

съюзът ни не

трябва да се

приема за

даденост - той

трябва да се

извоюва всеки

ден

Одобрението му в общественото мнение е най-високото от 27 години. В България мнозинството от хората смятат, че членството в ЕС е нещо добро, и 64% биха гласували за оставането в него, ако утре има референдум.

Но градежът на Европа никога не спира. Да не забравяме, че са изминали само 30 години, откакто желязната завеса бе дръпната назад и Берлинската стена бе изравнена със земята. Европейците винаги са се борили за своите права, своите свободи, своите ценности, своя суверенитет. И днес не трябва да бъде различно.

Изборите за Европейски парламент на 26 май са вашата възможност гласът ви да бъде чут и да се застъпите за това, в което вярвате. Когато стоим сами в кабината за гласуване, знаем, че всички ние имаме еднаква сила и влияние по отношение на общото ни бъдеще. На този ден всички ние сме Европа. Всички ние държим съдбата си в своите ръце.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо българските съдии обичат убийците?

    Българският съд определено обича убийците. Освен пословичната снизходителност към убийците, които правят сефте, съдиите правят нужното и вече осъдените да не търпят цялото си наказание. Вчерашният случай за освобождаването на Джок Полфрийман само доказва тази порочна любов. Прословутото снизхождение към подсъдими
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,