Проф. Боян Дуранкев: Референдум да каже дали да се разполага чуждо въоръжение у нас и в ЕС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7458925 www.24chasa.bg
Проф. д-р Боян Дуранкев е икономист, специалист по глобалистика, стратегическо планиране и маркетинг. Преподавател в УНСС и член на Съвета на старейшините на УНСС. Член на АС на ВУЗФ и ръководител на катедра “Маркетинг и мениджмънт”, на УС на Българска асоциация за маркетинг, както и на борда на Superbrands Bulgaria. Автор на над 300 книги, статии, студии и доклади на конференции.

Още акценти от интервюто на водача на листата за Европарламент на “Коалиция за България”:

Санкциите на ЕС срещу Русия имат бумерангов ефект 

Трябва да има европейски фонд “Бебе” - 5000 евро за първо дете, при “отговорно родителство”

- Проф. Дуранкев, тръгвате на евроизборите след мощна подкрепа от “Единна Русия” на Путин - русофилите ли ще са основната група, към която насочвате посланията си? На кого разчитате за подкрепа?

- Ценен въпрос по причината, че е важно да се знае какви “фили” сме от “Коалиция за България”. Ако сумираме идеите си, то те са пробългарофилски, проевропейски и проглобални.

В тази пъстра палитра на идеи, които са взаимносвързани, основната е тази за мира. Ние категорично сме против войните, против санкциите (впрочем такъв термин не съществува в ООН, а правилното е да се говори за “незаконни репарации”), против нови военни бази в Европа и против разполагането на ядрени оръжия в ЕС. Като носители на идеята за мир нас ни приветстват и българските граждани, и такива на други европейски страни - в този смисъл и гражданите на Русия. Ние се разграничаваме съществено от войнолюбците и от идеолозите, застъпващи тезата “сигурност чрез ядрени бомби”. Нещо лошо?

- “Коалиция за България” е разпознаваема марка вляво. Очаквате ли да дръпнете избиратели от БСП и каква е прогнозата ви за резултатите от вота?

- Много странно е обвинението, че извънпарламентарните коалиции и партии се забавляват хулигански с “краденето на избиратели”. Илюстрация на дебелашки примитивизъм е мисленето, че избирателите са овче стадо, принадлежащи по крепостното право на някоя друга партия.

“Коалиция за България” обединява 7 партии (“великолепната седморка”), стоящи вляво в политическия спектър. Именно по тази причина към нас започват да гравитират граждани и организации, които са трайно разочаровани както от ГЕРБ, така и от БСП, ДПС и ОП. Всъщност големите партии откраднаха мечтите и надеждите на хората, а ние ги възраждаме. Кой както знае и може!

- Отношенията на ЕС с Русия са основен проблем в последните години. Нееднократно поискахте отмяна на санкциите, но това не се случва. С какво Русия плаши Европа?

- Има една огромна заплаха, с която Русия плаши нашия свят - след “санкциите” руснаците започнаха да развиват “противоимпортни производства” или да търсят внос от други страни. Всъщност санкциите имат бумерангов ефект - те санкционират тези, които са санкциониращи! Това е когато отсъства системно мислене или когато мисленето е на ниво “ние сме най-правилните и сме велики”. Надявам се ЕС - чрез едно по-мъдро наше присъствие - да се съобразява с “другите”.

- Преди дни на срещата си с Андрей Климов заявихте, че трябва да възпитаваме следващите поколения българи, че сигурността в ЕС без Русия не е възможна. Вие лично на какво учите внуците си?

- В няколко университета преподавам “Глобалистика”. Една от тезите, които защитаваме с моите колеги е, че светът има достатъчно глобални проблеми (глобалното затопляне, глобалното въоръжаване, глобалното разрушаване на околната среда и т.н.), които изискват координирани световни решения. Политиката на “изключване” от решенията води до задънена улица.

И себе си, и децата си, и внуците си, и студентите си възпитавам на уважение към историята, културата и гражданите на всички страни. В този контекст

Русия не е страна

на враждебни

марсианци,

а на човешки същества, с които имаме много общи неща.

- Президентът Георги Първанов поиска референдум, на който българите да се произнесат за разполагането на чуждо въоръжение на наша територия и срещу въвличането на страната ни срещу Русия. Ще инициирате ли такъв?

- Разбира се, че ще настояваме за референдум първо в България, и ще инициираме и пръв общ референдум по този въпрос в ЕС. Над 500 млн. граждани от страните - членки на ЕС, са против надпреварата във въоръжаването и за “обща европейска сигурност”, която ще включва и Русия естествено.

Мечтания за ядрено оръжие може да имат само онези, които или печелят от продажбата му, или са откровени скъпо платени лобисти.

- Ако станете евродепутат, кои ще са първите 3 каузи, които ще защитавате в ЕП?

- Каузите ми са взаимносвързани:

1. Активизиране на идеята за “обща европейска сигурност” и динамизиране на участието на страните от ЕС в борбата за световен мир в ООН.

2. Превръщането на ЕС в модел за социално-икономическо развитие, стъпващо върху справедливост и солидарност.

3. Трансформирането на българското участие в Европарламента от присъствие, или “йес”, към активно участие в подготовката, обсъждането и реализирането на решения, изгодни за всички страни, включително и за майка България.

- България е една от най-бедните държави в ЕС. Какво е записано във вашата стратегия за увеличаване на доходите?

- Трите идеи, които ще отстояваме, са взаимносвързани. Първата е за “догонващо икономическо развитие” на най-слаборазвитите страни в ЕС (България и Румъния), което означава Европа на различни скорости: “най-бедните - най-бързо”!

Втората е идеята за “догонващо социално развитие”, която частично произтича от първата. Казано накратко, минимална европейска заплата не по-малка от 1/2 от средната минимална заплата в ЕС, достигане на средното ниво на доходите в ЕС не по-късно от 2025 г. И вътрешно българската задача:

намаляване на

чудовищното

социално

неравенство

Третата е идеята за “преход от демографска катастрофа към демографско развитие”, която е обща както за нас, така и за Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния и т.н. Предлагаме създаването на европейска фонд “Бебе” в размер на 5000 евро за първо дете, 10 хил. евро за второ и 20 хил. за трето, при “отговорно родителство”. Предлагаме у нас да се въведе

5 г. “данъчна

ваканция” за

завършващите

висше

образование. И други свързани идеи.

- Ако станете евродепутат, в коя политическа група ще сте? Как ще работите с президента на ПЕС Сергей Станишев, който лично изключи навремето Първанов и Петков от БСП, ако попаднете в една група в ЕП?

- Самият аз съм извън БСП от момента, когато започна да изповядва ярка дясна политика, а ръководствата ѝ да се обогатяват по интересен начин, да не кажа нещо по-строго... В момента съм номиниран от 7 леви партии, оставам без партиен билет, но който е следил публикациите ми през последните десетилетия, му е станало ясно, че съм откровено “ляв” и защитавам интересите на трудовите хора. Приемам до близки на сърцето и разума ми идеите на Европейската обединена левица, но имам притеснения за другите, наричащи се “леви” от ПЕС, чийто председател трябва да кандидатства за рекордите на “Гинес” - той беше премиер, защитил прословутия “плосък данък”.

- Бихте ли подкрепили инициативи на други български евродепутати - например от ГЕРБ, ако те са полезни за страната?

- Това е най-странният въпрос, задавали са ми го многократно! Когато някой нов отива в Европейския парламент, той се представя на колегите си като “аз съм българин”, “аз съм германец” и т.н. Всеки гражданин на съответната страна

защитава

интересите на

родината си, а

не на партийния

си вожд

Освен ако не е още с мислене от началото на миналия век. Разбира се, че всички български евродепутати трябва да отстояваме както интересите на всички граждани на красивия син космически кораб - Земята, така също и интересите на ЕС, в това число - и интересите на България.

Не ми се иска да го кажа, но се налага - ние, от “Коалиция за България”, ще се опитаме да въведем модерна култура, етика и морал в българското участие в ЕП.

- Как ще убедите и хората, и политиците, че трябва да се направи АЕЦ “Белене” и да се върнем твърдо в играта за “Южен поток”?

- Мисля, че не е нужно да убеждаваме българските граждани. Че кой от тях не разбра, че се превърнахме в послушковци и поцелуйковци на началници, които ни изиграха в егоистичния си интерес?!

Нима “Южен поток” е политически проект (и съответно - трябва да бъде спрян), а “Северен поток-2” е само икономически проект? Нима АЕЦ “Белене” е политически проект (и трябва да се спре за десетилетие), а другите АЕЦ със същата технология - икономически проекти, които в момента се изграждат? Нима нефтопроводът Бургас - Александруполис е политически проект, а газовият хъб от Турция - икономически проект?

Загубихме милиарди евро от тези проекти поради комбинативната игра между глобалните играчи със собствени интереси и послушните им правителства на България, които спряха тези проекти (и от БСП, и от ГЕРБ, и от уж “дистанцираното” ДПС). За една снимка или за една молитвена закуска с някой чужд президент провалиха по-богатото бъдеще.

Затова българските граждани искат нови политики и нови лица, които да реализират успешни стратегически проекти. В името на нашите деца и нашите внуци!

 Европейски избори 2019 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.