Защита на Магурата - ето как!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7459171 www.24chasa.bg

Гръмналият скандал с надписа “Ради, Павчо, 2019, Антов” близо до праисторическите скални рисунки в Магурата само напомня, че трябват спешни и адекватни мерки за опазването на пещерата.

Нямало повредени рисунки, успокояват ни факторите от Белоградчик, които носят отговорност. Добре, но въобще няма място за каквато и да било дискусия - никой не трябва да драска по скалите в пещерата! Защото след Ради, Павчо и Антов ще дойдат други идиоти, които ще искат да се увековечат по този начин - това е сигурно. Примерите с подписите по Колизея в Рим още помним.

Затова в пещерата трябва да се влиза само с екскурзовод, който да носи отговорност какво правят туристите в пещерата. Камерите са едно на ръка. А самите скални рисунки трябва да бъдат и физически защитени - има специалисти, нека те да кажат как точно да стане това. Защото иначе Магурата ще си остане само кандидат за списъка на ЮНЕСКО. И по-важното - ще я загубим като ценност.

Всичко, което трябва да знаете за:

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • “Без наука няма сполука” важи с пълна сила и днес

    Когато нашите възрожденци са настоявали българските деца да ходят на училище, защото “Без наука няма сполука”, със сигурност са били визионерите на своето време. И тогава, и особено днес светът няма как да върви напред без научни постижения и изследвания. Затова е и особено важно, че в Софийския университет ще се изгради център за върхови научни
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,