Защита на Магурата - ето как!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7459171 www.24chasa.bg

Гръмналият скандал с надписа “Ради, Павчо, 2019, Антов” близо до праисторическите скални рисунки в Магурата само напомня, че трябват спешни и адекватни мерки за опазването на пещерата.

Нямало повредени рисунки, успокояват ни факторите от Белоградчик, които носят отговорност. Добре, но въобще няма място за каквато и да било дискусия - никой не трябва да драска по скалите в пещерата! Защото след Ради, Павчо и Антов ще дойдат други идиоти, които ще искат да се увековечат по този начин - това е сигурно. Примерите с подписите по Колизея в Рим още помним.

Затова в пещерата трябва да се влиза само с екскурзовод, който да носи отговорност какво правят туристите в пещерата. Камерите са едно на ръка. А самите скални рисунки трябва да бъдат и физически защитени - има специалисти, нека те да кажат как точно да стане това. Защото иначе Магурата ще си остане само кандидат за списъка на ЮНЕСКО. И по-важното - ще я загубим като ценност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Плащай! Дори да си мъртъв по шофьорска книжка

    Казват, че по времето на социализма в предприятия с опасно производство имало следния лозунг: “Бъди нащрек! Миг невнимание и после цял живот мъртъв!” Един вид - всестранна грижа за човека. В днешните демократични времена пред КАТ оказа се можеш да си “мъртъв по шофьорска книжка”. Това правило се родее само с прословутия параграф 22 от романа на
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в