Как данъчен озари срядата ми

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7462958 www.24chasa.bg

Ако всички работеха като НАП, България има сериозно бъдеще

Българинът мрази данъчните, или за по-образно - бирниците. Още от времето на Андрешко. Който предотвратява ревизия на съселянин заради неизплатен данък общ доход.

Но понякога и те заслужават похвала. И то доста голяма. За съжаление, забравих името, с което ми се представи служителката на НАП в сряда рано сутринта, около 8,15 часа. Но е в клона “Център” на София, защото декларацията ми е там.

Звъни мобилният с номер, който е напълно непознат. В лека просъница, без да съм пил още кафе, вдигам.

При изречението “Обаждаме се от НАП”, веднага се ококорих. Защото преди много години имах сблъсък с данъчните, като трябваше да доказвам, че не съм камила. Но се оправих.

От другата страна любезен глас ми обясни, че съм направил грешка в декларацията си, като съм объркал кода на една сума. Което съвсем леко променяло данъчната основа. Извиних се.

Последва обаче съкрушителен удар. Любезната жена допълни, че при сбора на застраховките си съм направил още една грешка, и то в собствен ущърб! Но тя щяла и нея да оправи, след което да предаде документите на счетоводството и да ми върнат надвнесената сума.

Онемях за секунди. Някой ми обясняваше, че съм се ощетил? Държавен служител, който си върши работата, и то в твоя полза?

Мина около половин минута, преди да мога да благодаря. Пожелахме си успешен ден и разговорът приключи.

В този момент слънцето проби облаците над София. Не знам защо, но се почувствах много добре.

Все пак в България е национален спорт да се плюе по чиновниците и институциите. А бирниците са сред тези, които са обрисувани в най-черни краски.

Но една жена, която си върши работата, ми върна вярата в тях. За броени секунди.

Най-лесното бе да ми се накара, че съм направил грешка при определянето на основата. След което да си замълчи, че съм направил грешка в собствен ущърб. И никой нямаше да забележи. Защото си правя декларациите сам и никога не съм обръщал внимание дори дали са ми върнали сумата толкова години назад.

Заради това огромно “благодаря” на тази неизвестна за мен служителка на НАП. Ако всеки в държавата си вършеше работата като нея, значи всичко ще ни е наред. Колкото и мазохистично настроен народ да сме българите. Държавата я има само когато такива хора работят за нея!

P.S. Днес проверих, парите вече са преведени. Бързина и ефикасност!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С камери срещу крадците - лесно е и работи

    С камери срещу крадците - лесно е и работи

    За целия летен сезон в Слънчев бряг са регистрирани и разкрити само 10 грабежа. Рекордът, с който се похвалиха хората от туристическия бранш, се дължи на нещо просто - сложени са 300 камери, които покриват 80% от територията на комплекса. Постижението си е за хвалба, защото през лятото там се събират не само хиляди туристи
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,