Ще има ли австрийският скандал ударна вълна в Европа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7463236 www.24chasa.bg

Дали целта на видеото е да се отреже достъпът на популистите до информациите на разузнаването, или е по-голяма: да се повлияе на европейските избори

Само седмица преди европейските избори и очакваната “крайнодясна революция”, с която популистки партии от всички страни членки да заемат рекорден брой места в Европарламента, Австрия е разтърсена от най-големия скандал в следвоенната си история.

Видеозапис удари тежко лидера на австрийската крайнодясна Партия на свободата и вицеканцлер Хайнц Кристиан Щрахе, както и един от най-доверените му хора – шефа на парламентарната фракция на партията Гуденус. На видеото двамата разговарят с жена, представяща се за племенница на руски олигарх, която иска да инвестира милиони в Австрия. Щрахе ѝ предлага да купи най-големия австрийски вестник (читателите му са 2 милиона), след което да го подкрепи в предстоящите избори, а в замяна той ще ѝ осигури държавни поръчки.

Видеото излезе в две германски издания – “Шпигел” и “Зюддойче цайтунг”. Журналистите съобщиха, че са получили записа едва миналата седмица и са го публикували, след като Щрахе и Гуденус са потвърдили, че срещата се е състояла и разговорът е автентичен. Подавайки оставка,

Щрахе обаче се

обяви за жертва

на политически

атентат

и подчерта, че не е направил нищо от казаното във видеото.

Партията на свободата се опитва да се спаси от скандала всячески, но по всичко личи, че ѝ предстоят трудни времена и достъпът ѝ до властта ще бъде елиминиран най-късно при предсрочните избори през септември, които записът предизвика.

Около самия видеозапис има много въпросителни. Не е ясно кой го е направил и предал на медиите, както и защо едва сега излиза на бял свят, след като разговорът е от 2017 г. Една от най-сериозните версии за това кой може да е организирал капана за Щрахе гласи, че той най-вероятно е дело на западно разузнаване. Не е тайна огромният проблем, който австрийските служби представляват за западните си колеги от влизането на националистите във властта през 2017г. Многократно чувствителни информации на западните разузнавания са попадали в руското разузнаване и това бе причина Австрия да бъде избягвана като партньор. Дали целта на видеото е да се отреже достъпът на популистите до информациите на разузнаването, или е още по-голяма: да се повлияят и европейските избори и

да се провали

влизането на

бял кон в

Европарламента

на всички националисти, които се състезават за място там?

Ако бъдем обективни, едва ли успехът ще е толкова мащабен. Провал на изборите може да се очаква за крайната десница в Австрия, а донякъде последствия може да понесе и “Алтернатива за Германия”. В Германия този скандал е най-обсъжданата новина точно преди изборите. Но крайнодесните в другите европейски членки не смятат, че това ги засяга, и техните избиратели едва ли ще променят позициите си заради корумпираните лидери на чужди партии.

Така че не бива да се надценява ударната вълна от видеозаписа.

Но и не бива да се подценява. Проблемите в Австрия няма да приключат с предсрочните избори, последствията за всички партии тепърва ще се видят. Във видеозаписа Щрахе се хвали, че го спонсорират на черно най-богатите хора в Австрия, като твърди, че това е обичайно и за останалите партии, най-вече коалиционните му партньори. Така че този скандал

ще промени

генерално

политическия

пейзаж в

Австрия

Какви ще са последствията извън алпийската република?

Себастиан Курц бе първият западен политик, който наруши табуто и вкара крайнодесните в управлението. При встъпване в длъжност консервативният политик заяви, че целта му е да управлява с коалиционните си партньори поне 10 г. А ето че издържа само година и половина. Популистите не успяха да се справят с управлението, показаха бързо истинските си намерения и липсата на морални бариери, когато става дума за пари. Това може да не е проблем за избирателите им в други дъжави, но останалите партии ще си помислят два пъти, преди да влизат в коалиция с хора, за които се смята, че се финансират с руски пари и по черни канали.

Не толкова заради морала, колкото заради опасението, че подобен скандал повлича след себе си всички, включително и онези, които са докарали тези хора на власт. Сега им остава да наблюдават какво ще се случи с политическата класа в Австрия.

За австрийския канцлер Себастиан Курц предстоят тежки времена. Щетите за имиджа му не може да бъдат избегнати, след като именно той протегна ръка на Щрахе и години наред избягваше всякакви предупреждения, че това може да му коства много.

  • Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Залесяването, а не борсовата търговия с глоби ще ни спаси въздуха

    Разбираме, че големият проблем пред приемането на българския план за възстановяване е хипотезата пари от него да се ползват за покупка на въглеродни емисии. Цялата идея на въглеродните квоти е перверзна и след като са пуснати на борсите и за тях има вторичен пазар и спекулация, рано или късно световната икономика ще изгърми. Както се случи с т
  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо