Кметът Тодор Попов: Иновации, култура, спорт - приоритетите за развитието на Пазарджик

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7463260 www.24chasa.bg

Градът е с най-ниската безработица от години - под 3%, развива се успешно по отношение на трудовата заетост - дори се притеснявам, че вече няма какво да предложим като работна сила

Във волейбола взехме купата, поставихме си за цел да влезем в професионалния футбол

- Г-н Попов, какво се промени в Пазарджик и общината през последна година на изтичащия ви мандат и успяхте ли да реализирате планираните приоритети и проекти?

- За този период ние работим поетапно и изпълняваме както своята предизборна програма, така и тенденциите в надграждане на всички важни дейности, които развиваме в последните 12 г., откакто съм кмет на общината. През последната година в Пазарджик бяха реновирани 4-5 училища и с тях завършихме ремонтите в образователната инфраструктура. Продължихме санирането на заложените обекти по Оперативна програма “Региони в растеж”. Успяхме да реновираме два големи квартала (около Болницата и Моста на Лютата), заложени също в програмата.

Развихме и двата

наши спортни проекта

- волейбол и футбол,

които радват целия град. Във волейбола спечелихме купата на България, завършихме първи в редовния сезон на Суперлигата по волейбол, а след плейофите станахме вицешампиони на България.

Във футбола си поставихме за цел да влезем в професионалната лига. Остана да стартираме други два важни проекта, свързани със сепариране на отпадъците и рекултивацията на старото сметище. Изграждането на сепариращата инсталация ще започне след дни на новото регионално депо за отпадъци. Готов е и проектът за рекултивация на старото сметище, по който работихме през годината. Приключваме и проекта за обновяване на пречиствателната станция с азотно-фосфорно пречистване. Ще го стартираме тази есен. Готов е и проектът за цялостна реновация на стадиона и до 10 дни започва.

- Какво стана с очаквания от жителите на града пешеходен мост над река Марица?

- Започнахме изграждането на моста. Няколко месеца ни делят от неговото завършване и откриване. Мостът ще свързва парк остров “Свобода” със зоната на здравето. След като ги обединим, чрез него ще направим един голям спортно-развлекателен комплекс за отдих, почивка и спорт.

През тази година работихме много усилено и по още два проекта, които ще стартираме. Първият е по подмяната на 70% от уличното осветление с LED осветителни тела. Вече сме готови и очакваме да отворят лотовете за кандидатстване по т.нар. норвежка програма. Подготвяме и

реновацията на

спортна зала “Хебър”,

както и изграждането на нова учебно-тренировъчна база в спортното училище. Ще строим и нова зала само за тренировки. Инвестирахме и в изграждане на нови църкви в селата Сарая, Драгор и Крали Марко.

- С реновирането на последните два квартала на практика 2/3 от Пазарджик е обновен. Какво още остава?

- Остават още няколко неща. Всъщност това са 3 квартала - “Ябълките” и територията, която е около бул. “Стефан Караджа”. Имаме и 20-ина второстепенни улици, които трябва да ремонтираме. Поне половината от тях ще ги направим през тази година. Остана изключително важният ни проект - западен околовръстен път, който се надявам тази година да стартираме. След тези неща, споменах и зоната на здравето - смятам, че градът ще има европейски вид.

- Тази година е изборна за местната власт. Вие вече заявихте официално, че ще се кандидатирате за 4-и мандат като кмет и обявихте приоритетите за развитие - икономика, спорт, кулура и иновации. Какво се крие зад тях?

- Тези приоритети ще ни дадат това глобално социално развитие като общност, което ще гарантира дългосрочна устойчивост в общината. Приоритетите не са избрани случайно и не са посочени, защото ще се харесаме на някого. Избрани са след внимателен социално-икономически анализ, който аз и екипът ми направихме - смятаме, че това е най-важното в средносрочен план за развитието на общината.

Разглеждам нещата глобално в два аспекта. Първият от тях, след като сме подобрили по-голямата част от физическата среда, е да се фокусираме върху икономиката, за да има устойчивост в тенденцията за откриване на нови работни места и повишаване на доходите.

Вторият е да работим за създаване на модели на публично поведение, които да увеличат самочувствието на жителите на града и да дадат нови хоризонти. Хората да съсредоточат усилията и възпитанието на децата си върху това, което може да бъде полезно и приятно - културата и спорта. Така че, ако приемем физическата среда за изградена като база, следва надстройката - икономическите отношения, нашите традиции в културата и спорта. С доброто развитие на града, логистични дадености и социални предимства

ще бъдат привлечени

и хора, които искат

да правят малък

и среден бизнес

Пазарджик е с най-ниската безработица от години - под 3%. Средната работна заплата устойчиво нараства - с 20 до 30%. Това е в резултат и на големите инвестиции, които успяхме да привлечем. Международен производител на автомобилни компоненти откри преди дни нови производствени мощности, които гарантират още 1200 работни места. През лятото ще бъде открита втора мощност, като инвеститорът планира нови 500 работни места. Така че градът се развива устойчиво по отношение на трудова заетост и възможности за реализация. Аз даже се притеснявам, че вече няма какво да предложим като работна сила.

Що се отнася до иновациите, смятам, че ние трябва да бъдем интересни и първи за неща, които не са правени в България. Имаме база за висше учебно заведение, а иновациите се развиват в образованието. Те са в технологиите, без които вече не можем. Стремим се към инвестиции в образованието, но не към български, а чуждестранен университет.

- Какво имате предвид?

- Като му дойде времето, ще го обясним. Отделно мислим за откриване на училище за медицински сестри и акушерки, защото страната има огромна нужда от такива кадри. По отношение на културата Пазарджик е с огромни възможности, трябва да ги съхраняваме и развиваме. Да запазим оркестри, ансамбли и цялата културна палитра на нашата общност. Спортът е социален феномен. През първите мандати малко занемарихме нещата в това отношение, но сега съм твърдо решен да направим Пазарджик най-спортния град в България.

Ще използваме всички инструменти, за да накараме децата да тренират, независимо какъв спорт. Само ще отбележа, че за миналата година спортистите на Пазарджик спечелиха над 1500 медала - небивало за града. Вече имаме най-много спортни клубове - 37, и най-много деца, които тренират, съотносими към населението.

Отделяме огромен бюджет за субсидиране на спортните клубове. Ще продължим тази практика, докато я наложим като устойчив модел на обществено поведение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С камери срещу крадците - лесно е и работи

    С камери срещу крадците - лесно е и работи

    За целия летен сезон в Слънчев бряг са регистрирани и разкрити само 10 грабежа. Рекордът, с който се похвалиха хората от туристическия бранш, се дължи на нещо просто - сложени са 300 камери, които покриват 80% от територията на комплекса. Постижението си е за хвалба, защото през лятото там се събират не само хиляди туристи
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,