Новият украински президент на лична среща с вицето Марияна Николова

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7463268 www.24chasa.bg

Марияна Николова е юрист, експерт с дългогодишен опит в държавната администрация. През май 2017 г. е назначена за началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. На 21 ноември 2018 г. заема неговото място и става вицепремиер на Република България със същите ресори. Тя бе начело на делегацията на България за встъпването в длъжност на новия президент на Украйна Володимир Зеленски.

- Г-жо Николова, вие като вицепремиер бяхте на официалната церемония по встъпване в длъжност на новия украински президент. Как мина инагурацията на Володимир Зеленски?

- Беше много тържествено. Първо имаше заседание на Върховната рада, където той положи клетва. После прием в Маринския дворец. Присъстваха над 100 делегации от чужбина. След това обаче дойде изненадата. По време на приема ме потърсиха от неговия кабинет и поискаха да се срещна лично с новия държавен глава. Може би бяхме втората делегация, която той прие. Пред нас бяха поляците. Това показва отношение.

- Как премина срещата?

- В много приятелски тон. Показа ни, че имаме солидна основа на отношенията с България. Първо му поднесох личните поздрави от премиера Борисов за избора. Най-много го интересуваше как да развием връзките в туризма. Заяви, че Украйна е много добър партньор на България.

Аз за втори път съм този месец в Украйна - на 17-и открихме паметна плоча за 100-годишнината на отношенията с тази страна.

- Вие какъв акцент сложихте в разговора?

- Най-важното според мен бе да го запозная, че има поети ангажименти от страна на Украйна и нейния бивш президент Петро Порошенко към българската диаспора. Все пак там има 200 хил. човека от български произход в Болградския район. Подчертах, че отношенията ни са отлични, като остава да работим за тяхното развитие. Президентът Зеленски увери, че ще има пълна приемственост и надграждане в отношенията както при двустранния политически и икономически диалог, така и за запазване на правата на българското национално малцинство в Украйна.

- Ситуацията в Украйна е доста сложна. Какво впечатление ви направи той като човек?

- Наистина е много сложна. Той веднага обяви, че разпуска парламента, което означава избори. Подчерта, че ще работи главно за успеха на украинския народ. Според мен показа, че с него ще се работи лесно, въпреки липсата на всякакъв политически опит извън този на актьор.

- Има доста проблеми и с Русия. Там как ще се развият нещата?

- Г-н Зеленски подчерта, че проблемите съществуват, за да бъдат решавани. Ще работи за избягването на конфликти. Повечето наблюдатели от това разбраха, че смята да работи и по решаването на тези проблеми.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 50 загинали на пътя за 20 дни. Намалете скоростта!

    50 загинали на пътя за 20 дни. Намалете скоростта!

    5-има души, сред които две малки деца, загинаха при зверска катастрофа на пътя Варна - София вчера след челен удар. Само преди седмица 6-има загинаха в друга страшна катастрофа до Казанлък също след челен сблъсък. С тях всички черната статистика за 20-те дни на октомври набъбва до 50 души. Не е за вярване
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,