Да спасиш живот или да си пазиш колата от петна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7465253 www.24chasa.bg

Пред възможно най-идиотската дилема са били изправени трима шофьори на таксита: да спасят живота на едно 16-годишно момче или да си опазят колата чиста, без петна от кървящото дете.

И тримата избрали да си затворят очите, да си заключат човещината (ако я имат въобще) да се приберат вкъщи и да заспят спокойно. И то когато всяка изгубена минута е могла да бъде фатална за спасяването на едно 16-годишно момче.

Добре, че този път всичко е завършило благополучно и след тежка операция в “Пирогов” момчето е спасено. Остава обаче горчивината от безразличието на шофьорите. Днес те не са проявили елементарно съчувствие, не са оказали помощ, не са се отзовали на молбите да съдействат. Утре пак те или още по-лошо - техните деца, може да се окажат в подобна ситуация. И ще разчитат някой непознат да им помогне - да ги вдигне, ако са паднали, да повика лекар, да ги заведе до най-близката болница, ако това е наложително. И тогава ще се сетят, че първо трябва да има човешко отношение, а после да се мисли за тапицерията на колата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Благодарим за доверието, ще се стараем!

    Онзиден прессекретарят на президента Румен Радев изпрати остро писмо, наречено опровержение, което уж иска да опровергае нещо, но вместо това дава съвети какво трябва да прави в. “24 часа”, какво да пита и кого да критикува. Всъщност това е оценка за работата ни, защото произтича от институцията на държавния глава, който чете много вестници.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в