Ева Майдел: Разговорът за Европа е безсмислен, ако не я виждаш в живота си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7465415 www.24chasa.bg
ЕВА МАЙДЕЛ

ГЕРБ промени България - вече се строи и се изгражда

С кандидата за евродепутат от ГЕРБ разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-жо Майдел, 4-а сте в в листата на ГЕРБ. Какво ще кажете на тези, които смятат, че няма смисъл да гласуват на 26 май?

- Че трябва да си променят решението и да помислят пак. Членството в ЕС е тяхно завоевание, не толкова на политиците, а на хората в България. То е постижение на поколението преди мен - на майка ми и на баща ми. Всички онези хора, които бяха убедени, че мястото на България е в Европа поради културни, икономически, ценностни и човешки причини. Те изкараха кризите от 1991 и 1997 г. на гърба си само за да има една по-нормална България, част от Европа. Това беше една борба с БСП, която никога не е вярвала в този избор и постоянно насочваше България в друга посока. БСП периодично поставя под съмнение мястото на България в Европа. Днес отново е момент, в който трябва да излезем и да защитим тази ориентация на България, тъй като по подобие на демокрацията и ЕС трябва да се отстоява постоянно. Затова смятам, че хората трябва да излязат и да гласуват.

- За какво са тези избори - за Европа или за следващо правителство в България?

- За силна, обединена Европа и за подобаващото място на България в нея. Всички опити на опонентите ни да изместват, подменят, пропускат или опорочават този дебат е признак на невъзможността им да го проведат качествено. България има да взима и отстоява много важни решения в Европа - какви позиции да защитава и как, как да бъде част от ядрото на този съюз, така че членството там да има смисъл за нас, какви теми да повдигаме и как да убеждаваме другите. Моментът може да се окаже истински важен за следващите 15-20 г. В този най-важен момент за Европа и членството ни

нашите опоненти

се интересуват

само и

единствено

от едно: да

раздухват

скандали

и да разклащат правителството. За мен това е ужасно безотговорно.

- Говорите за Европа, но основният въпрос остава - България е държавата с най-ниските доходи в ЕС?

- Да, доходите са болезнена тема за всички. В ГЕРБ сме разбрали това. Затова насочваме всички сили, които имаме, към тази цел - всеки да получава нормално заплащане. Имаме план как да стане това.

Няма как да

стане чрез

утопични идеи

като европейска

минимална

заплата.

Много добре звучи най-ниските заплати в България да са 1000 евро, но да попитаме малкия и средния бизнес в България дали може да плаща такива заплати. Аз зная отговора - не може, повечето предприемачи ще фалират. Това не е смислена социална мярка, както ни я представят от БСП. Това е популистко залитане, което е много притеснително. Нека не бъда разбрана погрешно - ние от ГЕРБ също искаме хората да имат по-високи доходи, но смятаме, че те трябва да отговарят на реалното състояние на икономиката. Изкуствените мерки, предписанията на хартия и непазарното вдигане на доходите са характерни за едни други времена, с които вярвам, че България и Източна Европа се разделиха завинаги.

- Кои са опоненти на ГЕРБ и ЕНП?

- За мен лично опонентите са тези, които постоянно казват, че нищо не става и няма да стане. Които опитват да всяват страх и недоверие. Това е превърнато в политически инструмент в тази кампания - да кaжеш “Европа е виновна, потъваме, българите не можем”. БСП много умело манипулират хората по места с тази риторика. Не живея в илюзии, нито съм затворена в Брюксел, през мандата посетих над 100 населени места в България. Да, на едни места хората живеят по-добре, на други не толкова. Но в България има много талантливи и можещи хора, хора, които не спират всеки ден да работят. Убедена съм и че най-доброто място те да покажат своя талант, без значение дали става въпрос за бизнес, за учители, за IT специалисти, е Европа. Илюзия е, че една изолирана България може да даде повече на своите граждани, измама е, че ограничаването на европейското влияние би ни помогнало. Вярвам, че ние имаме своята култура, ценности и история, знаем кои сме и точно затова няма кой с какво толкова да ни уплаши. Имаме нужда само от повече вяра в собствените си възможности. И търпение, за да постигнем целите си.

- Какво ще кажете на избирателите на ГЕРБ, разколебани след последните скандали?

- Първо, разбирам, че някои от тях са разочаровани. Но да кажа и че ние не сме забравили, че те ни дадоха своето доверие след огромната корупция на тройната коалиция, не сме забравили, че те ни дадоха ясна задача да променим България. И ГЕРБ прави това. В България се гради и се произвежда, за разлика от преди. Преди беше разруха и безвремие. Знаем, че трябва да се справяме по-добре, въпреки че нашите опоненти са на обиколки зад нас. Че сега трябва да покажем на всички хора, които някога са имали доверие в ГЕРБ, че могат да го имат отново. И това може да стане чрез поставяне на нов стандарт за честност в политиката, който да гарантира, че всеки, преминал червената линия, носи отговорност. Българската политика има нужда от такъв стандарт. И ние ще използваме днешната ситуация, за да го наложим. Ще е добре, ако някой ден и другите партии го достигнат.

- За какво ще работите в следващия ЕП?

- Ще работя, както и досега, Европа да променя ежедневието на хората. Защото големият разговор за Европа е безсмислен, ако хората не я виждат в живота си. Затова и в предишния мандат работих по отпадането на роуминга. Така днес всеки българин, като отиде в Париж или Берлин, може да говори спокойно по мобилния си телефон. Работих и по намаляване на ужасно високите банкови такси за преводи. От 2020 г. един баща например, който издържа дъщеря си в чужбина,

ще плаща почти

10 пъти по-ниски

такси за

преводите

до нея. Изправихме се срещу най-големите банки и успяхме. Мисля, че Европа трябва да може и по този начин да променя живота на европейците, а не само с големите неща. И през следващия мандат ще продължа да правя това, защото има и смисъл, и конкретни резултати. Особено важно е и да започне истински процес по намаляването на бюрокрацията в ЕС, най-вече като става въпрос как бизнесът стига до фондовете за подкрепа. За много хора това е болезнена тема и създава лош имидж на ЕС като бавна и закостеняла структура. Европа не може постоянно да подава на хората просто следващия сложен формуляр, когато те се нуждаят от подкрепа. Затова и този мандат направихме първото в Европа звено за помощ при еврофинансиране. И това даде резултат - 10 000 български компании вече са се или ще се възползват от тази възможност по плана “Юнкер”.

През следващия мандат, естествено, не можем да оставим назад и теми като Шенген и еврозоната, защото те са стратегически за нас.

- Кои са важните теми за България в Европа?

- За мен най-важната е къде ще се позиционираме в ЕС. Европа минава на различни скорости и от нашето поведение зависи ние на коя скорост ще бъдем. България има интерес да е на най-бързата скорост, за да може да постига целите си. Това е важно, за да можем да определяме правилата и да получаваме подкрепа за неща като охраната на границата и предпазването от нелегалната миграция. Още по-важно е, за да продължим да получаваме европейска подкрепа, за да съживим най-затруднените региони в България. Тази най-бърза скорост е важна и за да сме ефективна част от Европа, която е голям съюз и спори за интересите на гражданите си със сили като САЩ, Китай, Русия. Времената в света стават сложни и ние имаме нужда да сме част от този силен съюз, въпреки че много партии и политици казват, че това няма значение.

- Как си представяте България след 10 г.?

- Искам България да е спокойна и подредена европейска държава. Искам селата да се съживят, а градовете да се модернизират. За да стане това, трябва всички да се обединим около национален приоритет, за който да работим, без значение от дребните вътрешнополитически и личностни спорове.

Във вътрешен план правителството вече напипа правилния инструмент - качествено образование. Такова, което да изгражда отговорни и борбени личности със сериозни знания и умения, с високи компетентности и отговорни не само към личния си просперитет, но и към средата, която ги заобикаля. Искам след 10 г. България да е в сърцето на Европа - в еврозоната и Шенген, използвала европейските средства за модернизиране на производствата си и създаване на продукти с висока добавена стойност. Това е планът на ГЕРБ и той вече проработва в Южна България. Сега работим за възстановяване и на Северна България, защото Европа трябва да достига до всеки край на страната.

 Европейски избори 2019 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.