Елина Кирчева: Не е важно само да предадеш урока, трябва да си приятел с децата. Това ми носи щастие!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7467309 www.24chasa.bg
Елина Кирчева СНИМКА: Йордан Симeонов

И майка ми е учител, била е бременна с мен, когато е започнала в същото това училище. Израснах в него, завърших го и мечтаех да се върна, вече като преподавател

Елина Кирчева е родена на 8 юли 1997 г. Учила е в паралелка с музика в 144-о училище. Няколко години е учила в чужбина. 1 година е изучавала арабистика. В момента следва начална и предучилищна педагогика. Учителка по английски език в 144-о средно училище "Народни будители", София

- Как избрахте учителската професия?

- Професията ми е по рождение. Майка ми е учител също в това училище. Дори е била бременна с мен, когато е започнала работа тук. Израснала съм тук. Учила съм тук от 1-и до 12-и клас. Беше ми мечта да се върна като преподавател. За мен беше радостна новина, когато се освободи място. Кандидатствах, приеха ме и започнах работа с ученици от 1-и до 4-и клас.

Тази година ми е първа като учител, преди това бях известно време в занималнята. Голямо щастие е! Самият факт, че знам, че децата ще ми се зарадват, ще им бъде приятно и ще успея да ги науча на нещо, за мен е наистина голямо удоволствие. Всичко, което знам, съм научила от майка си. Чувствам се в свои води. За първи път ми се случва да се чувствам толкова удобно на дадено място.

- Само на английски ли учите децата?

- Опитвам се да бъда и техен приятел. Ако има нещо, което ги притеснява, да ми споделят. Според мен не е най-важното просто да вляза и да си преподам урока. Искам децата да са спокойни и щастливи, да знаят, че има някой, който ще ги изслуша. С абсолютно всичките ми ученици сме в страхотни отношения. Те знаят, че могат да разчитат на класните си ръководители и на мен. Искам

да направя

неща, които на

мен може би

са ми липсвали

като ученичка Искам децата наистина да чувстват, че могат да ми се доверят.

- Каква промяна виждате в училището?

- Има много млади колеги. Много бивши ученици се завърнаха да преподават. Всеки от нас чувства това място като втори дом и се опитваме да направим нещо, за да сме още по-добри. Да надградим това, което сме научили от нашите учители. Аз с моята младост мога да

съм близка до

това, което на

учениците им

е интересно,

мога да ги разбера.

- Какви са децата?

- Страхотни са. Всяко има различни знания, умения. Имаме профилирано изучаване на музика, изобразително изкуство и хореография. Всяко дете може да пробва различни неща и да намери своето.

- Какви са взаимоотношенията между поколенията учители?

- Засега това, което съм получавала от колегите, е много голяма помощ. Някои от тях са мои бивши учители. Помагали са ми с документацията, което е нещо ново за мен. Не мога да кажа, че има някакъв сблъсък между поколенията, защото всеки от нас е различен, но се подкрепяме и си помагаме. Това е важно, защото някои неща са много трудни, ако си млад учител, а никой не иска да ти помогне.

- Колко време отделяте за подготовка на уроците?

- Трябва да се отдели време, за да се проверят тестовете, да се направят нови и да се подготви следващият урок. Не е чак толкова много, че да не може да се впише в нашето ежедневие. На мен ми доставя удоволствие да помисля с какво да зарадвам децата. Носих им книжки на английски с непознат текст. След часа ги разглеждаме. Родителите добре общуват с нас. Ако има проблем, го обсъждаме заедно, за да намерим начин да помогнем.

- Какво за вас е креативният учител?

- Учителите трябва малко да се нагаждат според децата, но не прекалено, че да им се качват на главата. Трябва да поднасят на децата това, което им е интересно. Давала съм например за ваканцията да преведат текст на песен. Интересни са им видеоигрите. Не трябва да им ги забраняваме, напротив - от там научават страшно много. Всичко трябва да бъде в граница.

- Ще останете ли в професията?

- Определено. Това е нещото, което обичам да правя, чувствам се добре. Разбира се, ще продължавам да уча и ще се опитвам да ставам все по-добър преподавател. Но това е професията за мен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Благодарим за доверието, ще се стараем!

    Онзиден прессекретарят на президента Румен Радев изпрати остро писмо, наречено опровержение, което уж иска да опровергае нещо, но вместо това дава съвети какво трябва да прави в. “24 часа”, какво да пита и кого да критикува. Всъщност това е оценка за работата ни, защото произтича от институцията на държавния глава, който чете много вестници.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в