Учителят, без който не може да има знание

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7467340 www.24chasa.bg

Каквито и прекрасни идеи да има, за да бъде българското образование съвременно и качествено, това е мисия невъзможна без истински учители. Днес може да не работи формулата на възрожденците какви да са учителите (по много причини), но със сигурност трябва да бъде открита нова и работеща платформа.

Няма да се лъжем - някой трябва да обърне пирамидата и най-добрите идеи, най-здравите връзки между ученици и училище, най-ценните житейски уроци могат да се създават само и единствено от учителя. Онзи учител, без който няма как да стане реалност девизът “Напред науката е слънце!”.

Вярно е, че апостолската мисия на учителя трудно може да се съчетае с ниската заплата, с непрестижната обществена позиция, отредена на преподавателите. И въпреки това - ако искаме да имаме качествено образование, което да подготвя децата на България за смислена реализация, трябва да започнем от учителите. Да ги мотивираме да учат и знаят повече, за да има на какво да учат и учениците си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С камери срещу крадците - лесно е и работи

    С камери срещу крадците - лесно е и работи

    За целия летен сезон в Слънчев бряг са регистрирани и разкрити само 10 грабежа. Рекордът, с който се похвалиха хората от туристическия бранш, се дължи на нещо просто - сложени са 300 камери, които покриват 80% от територията на комплекса. Постижението си е за хвалба, защото през лятото там се събират не само хиляди туристи
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,