Учителят, без който не може да има знание

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7467340 www.24chasa.bg

Каквито и прекрасни идеи да има, за да бъде българското образование съвременно и качествено, това е мисия невъзможна без истински учители. Днес може да не работи формулата на възрожденците какви да са учителите (по много причини), но със сигурност трябва да бъде открита нова и работеща платформа.

Няма да се лъжем - някой трябва да обърне пирамидата и най-добрите идеи, най-здравите връзки между ученици и училище, най-ценните житейски уроци могат да се създават само и единствено от учителя. Онзи учител, без който няма как да стане реалност девизът “Напред науката е слънце!”.

Вярно е, че апостолската мисия на учителя трудно може да се съчетае с ниската заплата, с непрестижната обществена позиция, отредена на преподавателите. И въпреки това - ако искаме да имаме качествено образование, което да подготвя децата на България за смислена реализация, трябва да започнем от учителите. Да ги мотивираме да учат и знаят повече, за да има на какво да учат и учениците си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Спирайте коли, но само ако цапат много

    Надали има някой, който да смята, че идеите, залегнали в стратегията за чист въздух, няма да предизвикат силни дебати. Особено предвидените забрани за внос на стари дизелови автомобили и ограниченията за движението им в градовете. Защото всяка забрана води до обществено недоволство. А в държава с не особено висок стандарт на живот,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в