Андрей Новаков: Ще настоявам ЕС да компенсира българите, ощетени от Брекзит

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7467412 www.24chasa.bg

Европейска минимална заплата? Това е популизъм

С кандидата на ГЕРБ за евродепутат разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Новаков, в края на кампанията как ви се струва конкуренцията на терена?

- Ако бягаш маратон, имаш конкуренция, ако си на боксовия ринг, имаш противник. В българския политически маратон ГЕРБ сме сами.

Изминалите четири седмици прекарах, посещавайки над 70 населени места. Благодарение на неуморната работа на кметовете отпечатъкът на Европа е неоспорим. В контраст на последното тезата отляво е, че премиерът водел предизборна кампания. Справедливо и нормално е, когато са положени усилия и има резултат, да има и откриване. Ако правителството и общините са положили много усилия и резултатите са всеки ден, ще откриват всеки ден. Пожелавам на всички критици и те да имат какво да откриват.

Няма нищо по-отчайващо от липсата на истинска опозиция в политиката. Липсата на състезатели компенсираме, като си поставяме най-високата цел - да оставяме толкова много, че никога повече да не попадаме в резервната скамейка на Европа.

- От БСП обвиняват ГЕРБ, че парите от Европа не водят до осезаеми икономически и социални резултати.

- Спомням си добре безкрайната надежда, с която милиони българи гледахме към Европейския съюз през 2007 г. Някои дори вярваха, че ще дойдат от Брюксел и ще оправят всичките проблеми на прехода. Реалността бе много по-трезва. Нито Европа имаше безплатен телефон, на който да се обадиш при проблем с жизнения стандарт, нито Европа се вживяваше като надзирател.

В последните 10 г. знаехме, че всяка държава в блока трябва да си напише домашната работа. Не бяхме и сред онези, при които за всичко хубаво е отговорно правителството, а за всичко лошо - Брюксел. Доказахме, че европейската ориентация е ДНК-то на страната ни и че можем сами. Само за десетилетие направихме неща, които почти всички смятаха за невъзможни. Първо, постигнахме 30% ръст на БВП (40% за последните 5 г.), а към това добавихме 40% ръст на търговията. Постигнахме безработица от 4,7% (10% през 2009 г.) и рекордна заетост от 54%. Това позволи

двоен ръст на

доходите и 30%

по-високи пенсии.

Тази година имаше и увеличение на минималната заплата, която към 1 януари 2021 г. ще е 650 лв. Само за последните 2 г. върнахме 40 000 деца в училище и вдигнахме заплатите на учителите. В бъдеще не популистките послания, а тази система ще работи за икономиката. Последното десетилетие доказа, че единствената успешна формула е първо да работим за производството, после то ще работи за доходите, а двете - за икономиката, демографията и всичко останало. За едно правителство да прави социална политика, е може би най-трудното нещо. Със сигурност е сфера, в която популизмът трябва да е сведен до нула. ГЕРБ доказа, че

производството и

произведеното

в България са

новата социална

политика.

Да вземем за пример машиностроенето. То формира до 30% от БВП, а всички нови производства, на които дадохме начало през последните години и на които даваме начало всяка седмица, доказват, че социалната политика и политиката по доходите са следствие от икономиката, а не от червено-розови митове в лъскава опаковка. Това е изпитан модел, който оставя левите критики без почва. Радвам се, че в последните 10 г. ГЕРБ има отговор и за обезлюдяването и бъдещето на Северна България. От една страна, имаме новоизгряващи икономически центрове на чуждестранни инвестиции като Враца, от друга - ангажимент на правителството за изграждане на

магистрала от

Монтана до

Видин и 4-лентов

път от Ботевград

до Мездра.

Към това прибавяме и автомагистрала “Хемус”. Инфраструктурата е кръвоносната система на населените места, която ще докара икономиката и работните места и до най-малкото.

Във всяка кампания има много място за популизъм. Когато нямаш резултати, се осланяш на популизъм. Точно това е идеята за европейска минимална заплата, която социалистите подкрепят безрезервно. Моето виждане е, че българският бизнес няма 9 живота за експерименти. Такъв експеримент само за месец - и стотици хиляди ще останат без работа, защото повишението няма нищо общо с ръста на икономиката. Ще насърчим сив сектор, а различните данъци, валути и обменни курсове ще са непреодолим проблем.

- Отрази ли се вече на българите Брекзит?

- Най-точното описание на външнополитическата реалност около България е хаос. Европа е оазис и усещането за комфорт, сигурност и развитие прави възможно отлагането на външнополитическите решения за утрешния ден. В същото време външната политика не е сладкарница - съюзът е по средата на вечното дерби между Изтока и Запада. Това трябва да ни държи будни. Трябва ни дързост.

Да вземем за пример Брекзит. Опитът ми в Комисията по бюджети на Европейския парламент показва, че това може да е новият супервирус за икономиките в Европа. Несигурността касае пряко свободното движение на хора, работници и услуги. Ако се получи разрив с вътрешния пазар на ЕС, страната ни може да бъде засегната.

Ако неяснотата

около излизането

на Обединеното

кралство от ЕС

продължи, ще

настоявам за

удължаване на

сегашната

многогодишна

финансова рамка.

Регионите ни и потребителите на европейски инвестиции заслужават сигурност и предвидимост. С цел смекчаване последиците от излизането ще предложа европейският бюджет да компенсира и част от разходите на наши сънародници и бизнеса ни, които заради Брекзит губят своята работа и пазар. Така ще улесним завръщането им в България и намирането на нови пазари. Европейският фонд за приспособяване към глобализацията и Европейският социален фонд могат да изпълняват тази роля.

- Както винаги сте настъпателен - така, както бяхте през целия мандат на предишния ЕП, независимо че сте най-младият евродепутат в него. Какво успяхте да свършите за 1600 дни?

- Основни приоритети в работата ми бяха европейското финансиране и регионалното развитие, подкрепа на младежкото предприемачество в България, борбата с двойните стандарти при продуктите и манипулирането на километражите, защитата на интересите на българските превозвачи в процеса на преговорите по пакет “Мобилност”, както и привличането на инвестиции и хора в малките населени места. В резултат на последното създадох и платформата Selovoditel - първата социална мрежа за български села и градове.

Като зам.-координатор в Комисията по регионално развитие бях избран да преговарям по бъдещето на кохезионната политика в ЕС и в страната ни -

съавтор съм на

европейското

законодателство,

определящо

бюджета

и правилата за инвестирането на средствата от европейските фондове за периода 2021-2027 г. ЕП на два пъти потвърждава искането ми за 3,4 млрд. лв. увеличение на бюджета за страната (до общо 18 млрд. лв.).

Работата ми включваше и Комисията по бюджети, като четири поредни години участвах в преговорите за бюджета на ЕС. Чрез комисията стартирах три европейски програми, финансирани от европейския бюджет. A.L.E.C.O. или “Глобален Еразъм за млади предприемачи” предоставя възможност на 120 потенциални млади предприемачи да почерпят опит от свои колеги в Щатите, Сингапур и Израел. За целта програмата покрива разходи до 3800 евро в рамките на 1 до 3 месеца престой.

Програма OREL цели борба с превъртането на километражите чрез изграждането на система за обмен на данните от километропоказателите на пътнически автомобили в ЕС. По този начин всеки, решил да купи кола втора ръка, ще може да направи проверка. Към момента 10 държави, сред които и България, са изявили желание за участие в проекта.

Инициирах и програма за борба с двойните стандарти при продуктите в ЕС. Проектът цели европейски стандарти за тестване на продукти и подобряване капацитета на потребителските организации. Бюджетът на програмата е 1,3 млн. евро, финансиран от ЕК.

В периода 2017-2018 г. станах автор на доклад за оценка на ефекта от инвестициите в транспортна инфраструктура чрез еврофондовете, както и на доклад за баланса между безвъзмездното финансиране и финансовите инструменти в кохезионната политика.

През 2016 г. бях награден с приза на Forbes за най-успешните личности под 30 години в категория “Политика”. През същата година създадох и безплатната платформа “Еврофинансирай” с цел

подкрепа на

младежкото

предприемачество

в България. Инструментът позволява на всеки да открие най-подходящия източник на еврофинансиране за дадена идея.

През 2015 г. бях отговорен за отпуснатите за България средства от фонд “Солидарност” след наводненията у нас. Тогава помощта за страната ни бе 12,5 млн. евро.

Радвам се, че по моя покана 562 души от различни краища на България посетиха ЕП.

- Какви са мисията и хоризонтът ви през следващите1800 дни?

- Винаги съм казвал, че обещанията са за популисти, а листата на ГЕРБ отива в ЕП с мисия. Лично за мен има неотложна работа за довършване. Като съавтор по правилата и бюджета за европейските фондове след 2021 г. трябва да доведа до успешен край тежките преговори между европейските институции, така че страната не само да има достатъчно средства, но и правилата да са опростени и ясни. Успешни преговори ще означават над 3,4 млрд. лв. повече до общо 18 млрд. лв. - най-високия бюджет от присъединяването ни към ЕС. С това свързвам и целта.

 Европейски избори 2019 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • И българите на Острова печелят от Брекзит със сделка

    Най-после! Брюксел и Лондон постигнаха сделка за Брекзит, което дава надежда, че задаващият се хаос с излизането на Великобритания от ЕС може да бъде овладян и поставен в разумни граници и за двете преговарящи страни. И шефът на Европейската комисия Юнкер се зарадва от новината, възторжен е и премиерът Борис Джонсън
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,