Андрей Ковачев: Направих в ЕП група за равен достъп до здравни грижи на всички в ЕС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7467416 www.24chasa.bg
Лидерът на делегацията на ГЕРБ/ЕНП в ЕП Андрей Ковачев е заместник на Манфред Вебер, шеф на групата на ЕНП в ЕП и кандидат за председател на Европейската комисия.

При БСП за социална защита се даваха 7% по-малко от сега

С кандидата за евродепутат на ГЕРБ и лидер на групата на ГЕРБ/ЕНП в предишния Европейски парламент разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Ковачев, с кои свои постижения от изминалия мандат на Европейския парламент се гордеете най-много?

- С признаването на българското малцинство в Албания. Една историческа справедливост беше възстановена. Нашата историческа общност, която е разпръсната в три региона на Албания - Голо бърдо, Мала Преспа и в Гора, чака от 104 г. да получи този статут. Благодарение на общите ни усилия и приемането на моето предложение в доклада на Европейския парламент (ЕП) за Албания това стана факт. Сега сънародниците ни имат достъп до обучение и медии на български език. Българската държава е поела ангажимент и за подобряване на транспортната инфраструктура. Работи и за

изпращането на

български

учители в

Албания.

Не мога да не спомена и подписването на Договора за добросъседство със западната ни съседка, с който беше отворена една нова страница в отношенията между България и Северна Македония. В резолюциите на ЕП с препоръки към Северна Македония многократно съм внасял предложения за съвместно честване на общи исторически събития и подобряване на положението на гражданите с българска идентичност в страната и на транспортната свързаност между двете страни, за отпадане на роуминга и създаването на съвместна комисия за оценка на общата ни история.

Другата тема, по която работих усилено, е проблемът с неравния достъп до здравеопазване и здравни грижи. За съжаление, много пациенти в Европа нямат достъп до качествено здравеопазване там, където живеят. Те не получават навременна диагноза и терапия в родните си страни. Здравните неравенства карат пациентите да мигрират към държави от ЕС, в които могат да намерят нужното лечение. Същото се отнася и до здравните работници, които напускат страните си в търсене на по-добри условия за работа. Затова този проблем представлява общо за Европа предизвикателство. По моя инициатива в началото на 2015 г. в ЕП бе учредена Група на евродепутатите, които работят по проблемите на достъпа на европейските пациенти до качествена медицинска грижа. Към тази неформална платформа за общи действия се присъединиха 30-ина евродепутати от 15 страни. В резултат на това темата за равния достъп до качествено здравеопазване има все по-централно място в дневния ред на евроинституциите.

- Какви са основните приоритети, които ще имате, ако продължите да бъдете евродепутат?

- Националният ни девиз “Съединението прави силата” е валиден повече от всякога сега и за България, и за ЕС. Ще продължа да работя за ефективен ЕС, гарантиращ физическата и социалната сигурност на гражданите. Опазване на външните граници, превенция на тероризма, растеж на икономиката, който от своя страна ще генерира по-високи доходи и социални придобивки, заедно и със защитата на българските исторически общности, останали извън пределите на Родината - това са основните теми, по които ще продължа да работя. Ще положа усилия за повишаването на добавената стойност на ЕС в здравеопазването - подобряването на достъпа, ефикасността и ефективността на предлаганите здравни грижи. В тази област има много какво да се направи по отношение на гарантирането на доставки на иновативни и животоспасяващи медикаменти, като се регулира паралелната търговия, развитието на електронното здравеопазване и привличането на нови инвестиции по европейските структурни и инвестиционни фондове. България е в челната петица на държавите членки с най-голям брой финансирани проекти в здравеопазването през настоящия програмен период. Най-мащабният инфраструктурен проект в здравеопазването е именно в България - за модернизация на спешната медицинска помощ. Инвестицията е за над 71 млн. евро. Ще бъдат купени 400 нови линейки и

преоборудвани

всички 237 звена

на спешната

помощ

в страната. Ще работя за влизането на България в еврозоната и Шенген. Надявам се в близко бъдеще да получим зелена светлина за влизане във валутния механизъм, популярен у нас като “чакалнята за еврозоната”. Убеден съм, че при запазване на сегашния курс на действие скоро ще стане факт и приемането ни в Шенген. Не на последно място акцент в работата ми ще продължи да е темата за изучаване на обективната история за комунистическата диктатура.

- В каква посока трябва да върви европейският проект и какви теми да поставя България в европейския дневен ред?

- Без Западните Балкани европейският проект остава незавършен. Българското председателство на Съвета на ЕС върна тази тема в дневния ред и постигна реални успехи в транспортната и дигиталната свързаност между шестте страни от региона и ЕС. Усилията ще продължат. Не на последно място е сигурността - общо солидарно опазване на границите, намаляване на миграционния натиск и превенция на тероризма чрез обмяна на разузнавателна информация.

- Често различни партии говорят за “Европа на отечествата” или “Социална Европа”. Каква е вашата представа за бъдещето на ЕС?

- За нас в ГЕРБ е важна не формата, а съдържанието. Ние не водим идеологически спорове за различни наименования, а какво ни гарантира Европа. Затова ни е нужна ефективна Европа. Не е важно дали котката е бяла, или черна, важното е да лови мишки. Европа на нациите за някои може би звучи романтично и красиво, но това са думи, изпразнени от всякакво разумно съдържание. Нашите предци са изстрадали тази Европа на нациите в ужасни войни (Балканска, Междусъюзническа, Първа и Втора световна) и това не бива да се повтаря. Нужен ни е силен ЕС. Европа трябва да е силна и единна по големите теми и по-малко да се намесва в теми, които са от компетенциите на националните суверенни държави.

От БСП говорят за “социална Европа”. Но в България през 2008 г. 28,7% от правителствените разходи са били насочени към мерки за социална закрила, а през 2017 г. тази стойност вече е 35,5%. Социалната политика не може да бъде монополизирана от една политическа сила. Абсолютно нелепо е да се твърди, че европейската десница не иска европейска социална политика и левите партии са единствените, които отстояват интересите на европейските граждани.

Заплати и пенсии

не се вдигат с

решение на

Коминтерна или

“Визия” на БСП.

Стандартът на живот се вдига с конкурентоспособна икономика, с експорт, с висока добавена стойност на продуктите и услугите, които произвеждаме в България. Нека припомним, че през 2009 г. минималната заплата беше 240 лв., а средната - 609 лв. За сравнение - сега минималната заплата достига 560 лв., а средната надхвърля 1200 лв. Безработицата достигна рекордно ниски нива и през тази година е под 5%. Това се дължи на добрия инвестиционен климат и разумната икономическа политика на правителството, която подпомага растежа и създаването на работни места. Отборът на ГЕРБ в ЕП защити рекорден бюджет от 18 млрд. лв. за следващия програмен период. Нашите опоненти от БСП поставиха на избираеми места политически аматьори, икономически “експерти по фалити”, както и никога нелипсващите при БСП съпричастни към комунистическата ДС лица, които не знаят как функционират европейските институции.

- Надигащите се национализъм и популизъм заплаха ли са за ЕС?

- До какво води популизмът, може да видим най-добре в Обединеното кралство. Единственото положително следствие от Брекзит е, че днес в нито една друга държава членка дори и най-отявлените критици на ЕС вече не говорят за излизане от съюза. Стана ясно, че ако Великобритания напусне ЕС, това би довело до по-големи загуби за нея и нейните граждани, отколкото за останалите 27 членки. Затова и не очаквам популистите да успеят да разрушат ЕС.

- Защо тези избори са важни за България и за ежедневието на българските граждани?

- Демократична и европейска България трябва да продължи по своя път и ние не трябва да допускаме експерименти, които могат да ни върнат години назад. ЕС ни помага за това България днес да бъде едно по-добро място за живот и правене на бизнес. Ние получаваме 4 пъти повече средства от европейския бюджет, отколкото е нашата вноска. Европейската солидарност ни дава възможност да наваксаме своето изоставане, като инвестираме в повишаване на конкурентоспособността на икономиката ни, по-чиста околна среда и по-добра жизнена среда, създаване на възможности за младите хора да се реализират в страната. По този начин се вдигат доходите и стандартът на живот. За малко повече от 10 г. БВП по паритет на покупателна способност спрямо средното за ЕС се качи от малко над 35% до 51%. Всички искаме доходите да се покачват с бързи темпове, но нека припомним и откъде тръгнахме при предишните управления на БСП, когато 1 долар струваше 3000 лева. Сега БСП ни предлага в листата си същите тези “експерти”, които имат основната заслуга за банковите фалити, ограбването на спестяванията на българските граждани и опашките за хляб. Но ние не сме безпаметни същества. Затова трябва на 26 май да подкрепим европейския и демократичен път на развитие на България с номер 12 в интегралната бюлетина!

 Европейски избори 2019 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • И българите на Острова печелят от Брекзит със сделка

    И българите на Острова печелят от Брекзит със сделка

    Най-после! Брюксел и Лондон постигнаха сделка за Брекзит, което дава надежда, че задаващият се хаос с излизането на Великобритания от ЕС може да бъде овладян и поставен в разумни граници и за двете преговарящи страни. И шефът на Европейската комисия Юнкер се зарадва от новината, възторжен е и премиерът Борис Джонсън
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,