2014 г.: Евровотът прати 6-има депутати на ГЕРБ, 4-ма на БСП, 4-ма на ДПС, 2-ма за Бареков и ВМРО, 1 на реформаторите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7467423 www.24chasa.bg

Кои бяха изненадите преди 5 години

Евроизборите от 25 май 2014 г. се помнят с няколко ярки резултата и изненади.

Първо, ГЕРБ спечели 30,4% от гласовете и надбяга с 11,5% БСП, за която гласуваха 18,9 на сто от избирателите.

Второ, този резултат беше в

сериозно

се размина с

прогнозите на

социолозите

за равенство или лек превес на ГЕРБ или БСП.

И трето - с ефекта от преференциите, благодарение на които 15-ият в листата на БСП, политологът Момчил Неков, измести водача Сергей Станишев. Случи се заради автоматично пренасяне на номера на партията в бюлетината с преференциите.

Ефектът бе

наречен 15/15

Прогнозите. Два дни преди евровота “Алфа рисърч” даде преднина за ГЕРБ пред БСП от 3,7%.

“Екзакта” също предсказа преднина за ГЕРБ, но от 4,5%.

От “Галъп” предрекоха, че при ниска избирателна активност БСП ще е първа сила, а ГЕРБ ще е№1 при висока. В прогнозата им и двете големи партии трябваше да получат по 5-6 мандата.

На 25 май 2014 г., когато се провежда евровотът, управлява правителството на Пламен Орешарски.

Кабинетът “Орешарски” е с мандата на БСП, а министрите са на БСП, ДПС и независими експерти.

На 25 май гласуваха 2 361 943 избиратели. Действителните гласове бяха 2 239 430. Избирателните списъци показваха 6 543 423 гласоподаватели.

Избирателната активност бе около 36%.

ГЕРБ спечели

6 евромандата

За Брюксел да представят България тогава стегнаха куфарите Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Ева Паунова (сега с фамилия Майдел), Емил Радев, Мария Габриел и Томислав Дончев.

Дончев бе евродепутат за кратко - до момента, в който стана вицепремиер във второто правителство на Бойко Борисов. На негово място в Европарламента влезе Андрей Новаков.

На евровота през 2014 г. БСП се оказва втора. С този резултат спечели 4 мандата, което предизвика знаменателния коментар на Валери Найденов, че евровотът е показал

скандално

разминаване

между левия дух

и лявото тяло

През 2014 г. в Европарламента заминаха Георги Пирински, Илияна Йотова, Момчил Неков и Сергей Станишев. По средата на мандата Илияна Йотова бе избрана за вицепрезидент и на нейното място влезе Петър Курумбашев.

Третият печеливш на евровота е

ДПС, за което

гласуваха повече

избиратели, отколкото социолозите допуснаха в прогнозите си - 17,27%. Вместо 2-3 мандата, движението тогава спечели цели 4. При ДПС всъщност отиде 17-ият български евромандат, както тогава изчисли ЦИК при 97,7% обработени протоколи. За Брюксел заминаха Илхан Кючюк, Искра Михайлова, Неджми Али, Филиз Хюсменова. Делян Пеевски, който бе втори в листата и имаше 11 183 гласа преференциален вот, се отказа от евродепутатското си място в полза на Искра Михайлова, министър на околната среда и водите.

Четвърта сила се оказа “България без цензура” на Николай Бареков в коалиция с ВМРО, ЗНС и “Гергьовден” с резултат 10,66%. Взе два мандата - Николай Бареков и Ангел Джамбазки.

Петата партия, която изпрати един евродепутат бе Реформаторският блок. И тук ефектът от преференциите размести листата така, че вместо водачът ѝ Меглена Кунева (21 306 гласа преференциален вот) за Брюксел замина Светослав Малинов с 39 173 преференциален вот.

Под бариерата от 5,88% през 2014 г. се оказват АБВ, с 4,02%, НФСБ с 3,05%, “Глас народен” - с 1%, Коалиция КОД (Антония Първанова и Илияна Раева, ОБ, НДСВ, СДП) - с 0,9%, както и “Атака” с 2,97%.

“България без цензура” достига своя електорален пик на евровота през 2014 г. в Благоевград - 15,4%.

В нощта на 25 май

Бойко Борисов

обяви: Още утре

управляващите

да си подават

оставката

и да отиваме на предсрочни избори.

Кабинетът Орешарски подава оставка на 23 юли. Предсрочните избори са на 5 октомври. Печели ги ГЕРБ с 32,67% срещу 15,4% за БСП. След изборите Борисов прави второто си правителство - коалиция на ГЕРБ и Реформаторския блок с подкрепата на АБВ и ПФ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Благодарим за доверието, ще се стараем!

    Онзиден прессекретарят на президента Румен Радев изпрати остро писмо, наречено опровержение, което уж иска да опровергае нещо, но вместо това дава съвети какво трябва да прави в. “24 часа”, какво да пита и кого да критикува. Всъщност това е оценка за работата ни, защото произтича от институцията на държавния глава, който чете много вестници.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в