Китай не иска търговска война, но в никакъв случай не се страхува от борба

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7467528 www.24chasa.bg

Редовна пресконференция на говорителя на външното министерство Гън Шуан на 14 май 2019 г.

Въпрос: Въпрос за китайско-американската търговска война. Изглежда, че САЩ повишава тарифите за всички китайски продукти. Имате ли увереност, че ще спечелите търговската война?

Отговор: Както изяснихме многократно, повишаването на тарифите няма да разреши никакъв проблем и започването на търговска война ще навреди не само на други, но също и на себе си. Китай не иска търговска война, но в никакъв случай не се страхува от борба. Ако някой доведе войната до прага ни, ще се борим докрай. Китай никога не се поддава на външен натиск. Ние имаме решителността и способността да защитаваме нашите законни права и интереси.

През април миналата година САЩ обявиха за първи път, че ще повишат тарифите за китайските продукти и Китай с твърдост отговори незабавно. Оттогава сме предприели бързи контрамерки с възможно в най-кратък срок срещу всяка допълнителна тарифа от страна на САЩ.

Миналата седмица САЩ заплашиха да повишат тарифите на китайски стоки на стойност от 200 милиарда долара от 10 на 25 процента, като предизвикаха силни международни реакции и колебания на финансовите пазари. Китай каза на света, че не за първи път САЩ отправят такава заплаха. Позицията на Китай е ясна и САЩ са наясно с това. Призовахме САЩ да променят курса си и да се срещнат с китайската страна по средата, за да постигнат сделка, полезна за двете страни. Международната общност високо оцени Китай за хладнокръвието и конструктивно си отношение.

След това, все пак китайската делегация отиде в САЩ за търговски консултации. Подобни отговорни действия говорят много за нашата голяма искреност в търсенето на решение за преодоляване на различията. Въпреки това, някои хора в САЩ, като че ли погрешно оцениха сегашната ситуация и подцениха решителността и волята на Китай да защитава своите права и интереси. Те все още мътят водите и отправят невъзможни искания. Естествено реакция за Китай е да се противопостави на това.

На 10 май САЩ официално обявиха решението си да повишат тарифите на китайски продукти на стойност 200 милиарда долара до 25 процента. На 13 май Комисията по тарифна политика на Държавния съвет публикува мерките, които Китай ще предприеме, което отразява решимостта и волята на Китай да защитава многостранната търговска система и нейните законни права и интереси.

При справянето с капризите и максималения натиск на САЩ, Китай съумя да поддържа спокойствие и хладнокръвие. Съветваме САЩ да се вслушат в призива на международната общност и хора от различни сектори, внимателно да преценят своите печалби и загуби, да разберат ситуацията и да се върнат в правилния път възможно най-скоро. Съветваме САЩ да положат съгласувани усилия с Китай за едно споразумение, което да е от полза и за двете страни въз основа на взаимно уважение

Въпрос: Според съобщения в медиите американският президент Тръмп заяви в Twitter, че търговските преговори са били 95% налице, когато Китай е възвърнал някои от предишните си ангажименти. Някои хора смятат, че американските признаци сочат, че отстъплението на Китай е довело до настоящи неуспехи в търговските преговори. Чудя се дали имате коментар по въпроса?

Отговор: Говорителят на Министерството на търговията отговори на подобни въпроси миналата седмица. Тук бих искал да направя няколко кратки изявления.

Първо, естествено е да имаме различия в преговорите, защото по дефиниция това е процес на дискусии. Различията, които имаме, са точно причината, поради която продължаваме преговорите. Сега, след като преговорите все още продължават и сделката все още предстои да бъде сключена, как така единия обвинява другия за нарушаване на ангажиментите?

Второ, ако се вгледате в предишните медийни репортажи за последните 11 кръга на търговските преговори, ще видите ясно коя страна е правила промени през цялото време. През май миналата година Китай и САЩ постигнаха консенсус по търговията и издадоха съвместно изявление във Вашингтон, САЩ. Само няколко дни след това САЩ се отказаха от споразумението. През декември миналата година двете страни постигнаха консенсус относно стойността на покупки от САЩ от страна на Китай, но в следващите преговори САЩ своеволно отхвърлиха споразумението и поискаха още. Китай никога не е била страната, който се отказва и нарушава ангажиментите.

Трето, нужни са съвместни усилия от двете страни за сключване на сделка. Китай почита обещанията и демонстрира изключителна искреност и добра воля в преговорите. Надяваме се САЩ да ни срещне по средата и да се стреми към споразумение, което да облагодетелства и двете страни в духа на взаимно уважение, равенство и добросъвестност.

Въпрос: Американското правителство заяви, че ще започне да поставя допълнителни тарифи на китайски стоки на стойност 300 млрд. Долара. Ще предприеме ли Китай нови мерки за противодействие?

Отговор: По-рано отговорих на американската заплаха от налагане на допълнителни тарифи на китайски стоки на стойност над 300 милиарда долара. Надяваме се, че американската страна не преценява погрешно ситуацията или не подценява решителността и волята на Китай да пази правата и интересите си. Това, което се случи в миналото доказа един прост факт: Китай не иска търговска война, но в никакъв случай не се страхува от борба. Ако някой доведе войната до прага ни, ще се борим докрай.

Въпрос: Според доклади САЩ твърдят, че Китай ще бъде много лошо засегнат, ако не се сключи сделка, защото компаниите ще бъдат принудени да се преместят в други страни. Съгласни ли сте с това? Загрижени ли сте за това?

Отговор: САЩ не трябва изобщо да се тревожи от името на Китай.

В Китай през последните четири десетилетия на реформи и отваряне се постигнаха огромни постижения в икономическото и социално развитие. Тъй като средата на чуждестранните инвестиции продължава да се подобрява, Китай се превърна в една от най-популярните дестинации за глобални инвестиции в продължение на много поредни години.

Тук имам някои последни статистики. Според доклада на Световната банка „Doing Business 2019“ Китай се е преместил с над 30 позиции в класацията по лекота на правене на бизнес. Според проучването за бизнес климата от 2019 г., публикувано от Американската търговска камара в Китай, около 80% от анкетираните представители на бизнеса заявиха, че инвестиционната среда в Китай се е подобрила или останала същата; 62% от тях са класирали Китай като първа или топ три инвестиционна дестинация в света. Последните статистически данни от съответните китайски власти показват, че броят на чуждестранните компании, създадени в Китай през 2018 г., е над 60 000, което е с 69,8% повече.

По-специално заслужава да се отбележи, че въпреки заплахите от страна на САЩ да наложат допълнителни тарифи на китайските стоки през последната година, най-голямата американска петролна компания Exxon Mobil Corp взе решение през септемвриминалата година година да създаде изцяло собствен мащабен проект за петролни продукти . През януари тази година американската компания Tesla официално стартира строителството на първия си задокеански завод в Шанхай.

При избора на инвестиционни дестинации и бизнес партньори, предприятията вземат решения въз основа на собствените си интереси и пазарни принципи, а не на празни думи от определени лица. Ако искате да знаете дали бизнес климата в Китай е добър и дали е изгодно да правите бизнес тук, просто разгледайте американските и други чуждестранни предприятия в Китай. Те са гласували с доверие посредством конкретни действия.

И накрая, бих искал да подчертая, че чуждестранните предприятия могат да увеличат инвестициите си в Китай, а ние ще продължим да насърчаваме инвестиционна и бизнес среда, която да е по-стабилна, справедлива, прозрачна и предсказуема за тях. На втория форум за международно сътрудничество „Един пояс, Един път”, президентът Си Дзинпин обяви, че Китай ще предприеме поредица от важни стъпки за насърчаване на по-високи стандартни реформи и отваряне. Ще разширим достъпа до пазара за чуждестранни инвестиции, ще увеличим вноса на стоки и услуги и ще го приложим в реална политика на отвореност. Това, със сигурност ще предостави нови възможности на предприятията по целия свят да инвестират и да работят в Китай, както и да допринесат за системата за свободна търговия и растежа в световната търговия.

Въпрос: Вчера един китайски медиен директор заяви в социалните медии, че като противодействие Китай може да спре да купува американски селскостопански продукти, енергия и самолети на Боинг и драстично да намали търговията с американски услуги. Китайските учени обсъждат възможността и подробностите за продажбата на американски държавни облигации. Тези коментари отразяват ли мисленето на китайското правителство?

Отговор: Подобни въпроси често се повдигат на нашата пресконференция. Вярвам, че добре знаете нашата принципна позиция. Като основно правило не отговаряме на мненията или коментарите на експерти, учени, медии и мозъчни тръстове.

Искам само да посоча, че Китай не иска търговска война, но в никакъв случай не се страхува от тази борба. Ние имаме решителността и способността да защитаваме нашите законни права и интереси. Съветваме САЩ да разбе сегашната ситуация, да се върне на правилния път, да ни срещне по средата и да се стреми към взаимноизгодно споразумение на основата на взаимно уважение, равенство и добросъвестност.

Въпрос: На базата на коментарите за тарифите, идващи от американската страна и това, което казахте днес, правилно ли е да се каже, че преговорите са в задънена улица или в патово положение?

Отговор: След 11-ия кръг от търговски консултации издадохме необходимата информация. Моето разбиране е, че и двете страни се съгласиха да водят преговори. В бъдещи консултации ще бъдат решени съответните подходи. За конкретните договорености бих ви насочил към компетентните органи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо българските съдии обичат убийците?

    Българският съд определено обича убийците. Освен пословичната снизходителност към убийците, които правят сефте, съдиите правят нужното и вече осъдените да не търпят цялото си наказание. Вчерашният случай за освобождаването на Джок Полфрийман само доказва тази порочна любов. Прословутото снизхождение към подсъдими
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,