Мария Габриел: Даваме не популизъм, а условия за заетост

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7469181 www.24chasa.bg

Интересът на България се защитава само когато сме обединени

С еврокомисаря и водач на евролистата на ГЕРБ и СДС разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-жо Габриел, в края на кампанията какви са впечатленията ви? Обиколихте цялата страна. Хората вече разбират ли смисъла на Европейския парламент (ЕП), мотивирани ли са да гласуват?

- Да се вслушвам в хората, за мен остава най-съществената част в работата ми. Европа е предизвикателство - да направиш така, че тя да бъде усетена от всеки. Всеки да усети принадлежността си към Европа не е даденост. Това показват и обиколките. Имаме много хубави положителни срещи, на които се оценява направеното - и с училищата, и с пътищата, и в селските райони, но има и много въпроси. За една Европа, която да отговаря на ежедневните грижи на хората. Темата за доходите определено е централна за кампанията. За Европа, която носи сигурност. Сигурност на границите - да запазим християнските си ценности, европейския начин на живот, но и сигурност на личните данни. Младите хора още се вълнуват от тази тема. Сигурност на работните места, на европейските фондове и на инвестициите. Ключова тема за предстоящите месеци е финализирането на европейския бюджет. Ние защитихме добра сума за България - 18 милиарда, но тя не е договорена окончателно. Трябва да положим усилия. И тук е силата ни като отбор на ГЕРБ и СДС, защото ние няма тепърва да учим как функционират комисиите и как се водят преговорите. Ние ще можем бързо да кажем: “Искаме да запазим нивата на заплащания и Програмата за развитие на селските райони, общата селскостопанска политика. Да запазим

увеличението от

8% за кохезионна

политика за

България на

фона на 10%

намаление за

целия ЕС.

Искаме да запазим средствата си по “Регионална политика”, където има също нещо много конкретно - предложението ни в следващия период за най-слабо развитите ни региони съфинансирането да е 85%, а не 70. Това е много важно и за Северозапада, защото за една община не е все едно да съфинансира 15 или 30 процента. Това са част от въпросите. Можем да ги реализираме само ако останем обединени. Знаем, показвали сме го в ЕП, че най-добре се отстоява национален интерес в рамките на общоевропейския, когато всички застанем като един - от Шенген, пакета “Макрон”, двойния стандарт на храните. Примери от всекидневието ни, които засягат всеки от нас. Затова и аз това си пожелавам. За разлика от част от публичното говорене, на което станахме свидетели в тази кампания - на преден план излязоха конфронтация, разделение, дори и език на омразата. Това, което ние правихме - и мисля, че хората го усещат, е наистина да предложим диалог, позитивизъм и единство, защото само обединени можем да отговорим на предизвикателствата, които днешна Европа и днешна България срещат.

- Как очаквате да работите с Елена Йончева, с Иво Христов и въобще с хората от листата на БСП, които яростно ви атакуват и обвиняват?

- Трудно ми е да видя европейското в това да рушиш имиджа на родината. Или в това да събуждаш и поддържаш страхове и тревоги у хората чрез популизъм. Практиката ни е показала, че с другите политически групи в ЕП ние добре сме защитавали интереса на България, когато сме били обединени. Това ще бъде нашата линия и занапред. Спомнете си, че още в началото на кампанията предложих на останалите кандидати да се обединим около брой теми, които не ги задаваме ние от ГЕРБ. Дадох няколко примера, които засягат хората, и апелирах около тях да сме всички заедно. Сега беше моментът да кажем, че ще отстояваме интереса на България и на българските граждани. Защото и в битката срещу двойните стандарти е интересът на българските граждани, и в това

в България да се

базира новата

агенция по

труда на ЕС

- отново имидж за страната. Да продължим всички за влизане в еврозоната и в Шенген, ясно да отстояваме, че не бива да бъдат налагани двойни стандарти, да се отчита направеното. Това, което на мен ми липсва, е, че по време на тази кампания не усетихме по-ярко желанието това да се случи. Много важно беше да не заблуждаваш хората в правомощията на ЕП, защото след това наистина ще бъде много трудно 5 г. да им обясняваш, че евродепутатите служат за защита интересите на българските граждани, след като си правил кампания за правомощия, които не попадат в техните компетенции. Мисля, че

българските

граждани не

заслужават

подвеждаща

информация,

и затова с екипа ми изградихме кампанията само върху неща, които зависят от ЕП. Зависи ли бюджетът? Зависи. Съзаконодателят е ясен. Зависи ли от ЕП да бъдат ясно казани критериите - и за Шенген, и за еврозоната? Зависи. Зависи ли от ЕП да продължи битката с двойния стандарт при храните? Зависи. Зависи ли от ЕП границите да се охраняват и да се вижда как ще функционират новите фондове? Ето това са темите, които ние сме повдигали. Оттам предизвикателство остават по-добрият жизнен стандарт, по-високите доходи, но за това имаме различия с останалите партии. За нас е важно да създаваме условия за заетост, а не да създаваме очаквания, които никога няма да могат да бъдат изпълнени.

- Имате предвид неприложимото, но примамливо обещание за въвеждане на единна за ЕС минимална заплата?

- Категорично. И по тази тема сме били максимално ясни. За работа, за общи принципи, които да доведат до това да се усети този доход от всички - да. Но междувременно трябва да вземем предвид националната специфика, реалността и да бъдем съвсем наясно, че в България това би имало веднага преки негативни влияния - ръст на безработицата, като най-засегнати ще са малките и средните предприятия. А те, които биха го усетили най-тежко, са гръбнакът на икономиката ни. Затова не е отговорно определена тема да я повдигаш, давайки решение, което дефакто вече дори е предложено от друг, и след това да казваш, че защитаваш националния интерес.

- Поканена сте лично от Манфред Вебер, фаворит в надпреварата за следващ председател на Европейската комисия, като гост на закриването на кампанията му в Мюнхен тази вечер. Очакванията ви?

- Манфред Вебер е кандидатът на ЕНП. Убедена съм, че отново ЕНП ще бъде първа сила в ЕП. Надеждата ми е да има също толкова достатъчно добре представени проевропейски сили, които ще позволят на ЕП да функционира, без да изменя на принципите на своите бащи основатели: да си сътрудничим и заедно да се справяме с предизвикателствата. Това е основното послание, което и Вебер изпраща в тази кампания - че трябва да бъдем реалисти, да кажем: “Да, Европа има нужда да се промени, да функционира по-ефикасно - да засили способностите си за сигурност и отбрана, да развие повече индустрията си, да дава още повече възможности за младите хора, да се грижи и за възрастните. Но това става само ако Европа остане обединена. Това е едно от основните предизвикателства, защото всички видяхме пагубните последствия на Брекзит. ЕНП е показала колко непопулярни решения може да взема, защото те позволяват и на хората да усещат полза, и на Европа да върви напред. Сега е моментът да продължим в тази посока с много отговорност и реализъм. Това, което виждаме, включително в програмата, която представя Манфред Вебер и която е носител на нашите ценности в ЕНП, е Европа, която закриля, Европа, която дава възможности и

Европа, която

носи полза във

всекидневието.

Три много силни линии, и то на основата на прекрасния фундамент, който имаме и трябва да запазим - нашите християнски ценности, цененето на културата и на образованието.

- За християнските ценности и вие, и Вебер говорихте в неделя от сцената на “Арена Армеец”. Вашите опоненти, така наречените популисти, от месеци внушават, че вие не пазите християнството и че пускате мигрантите, които ще ни претопят.

- И какво се случи след тези декларации? Нулева миграция в България. Нека видим фактите. Кризата беше 2015-2016 г. Само 3 г. по-късно имаме факти - нулева миграция единствено при България, и то благодарение на правителството на премиера Борисов. Освен това - почти

четворно

увеличение на

бюджета за

миграция

за следващия период и нов фонд, който е на разположение, за да има средства, с които държавите да бъдат подпомагани в случай на спешна нужда. Това го нямаше, а всички видяхме колко е важно в конкретния момент да усетиш тази помощ. Имаме истински оперативен “Фронтекс”. Само преди два дни открихме нов съвместен екип на “Фронтекс” с Албания - ето ги Западните Балкани, нещо, което България зададе и остави като приоритет. Реалното му изражение и продължение се случва. Така че имаме резултат, но наистина не бива да го губим от поглед. Това остава предизвикателство. За всички е ясно, че искаме да съхраним нашия европейски начин на живот, че тук има правила, които са ни дали и това самочувствие - че сме континент на демокрацията, на мира, на уважението един към друг, и това трябва да е и посланието ни към останалите. За нас е много важна християнската солидарност. За нас тя изразява, от една страна, уважението ни към работливия, от друга страна - да кажеш, че болният, слабият, изпадналият в беда не по негова вина също трябва да бъде подпомаган. Ето я християнската линия.

- Тоест социалното не е прийом само на левите.

- Всичко, което сме правили и което продължава да прави ЕНП, е изцяло в тази линия.

- Защо хората да гласуват в неделя за ГЕРБ?

- Защото 10 г. в Европа сме градили положителен имидж на България. Това не е даденост. Защото познаваме механизмите на вземане на решения и в България вече стотици села, училища, фермери са усетили какво значи да имат своя силен застъпник в европейските институции. Затова на тези избори е много важно да бъдем активни, да кажем още веднъж, че и за нас в България е важно да бъдем уважавани, да задаваме приоритети в европейския дневен ред - така, както го направихме със Западните Балкани. За нас е важно да няма двойни стандарти, за нас е важно България да носи онази изконна сила, която ни е направила несломими в най-важните моменти от историята - обединението. Неслучайно “Съединението прави силата” е девизът, изписан на Народното събрание. Сега е моментът по един много положителен начин България да има още и още принос към Европа, включително и на тези избори. Затова гласувайте за ГЕРБ и СДС с №12!

 Европейски избори 2019 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Този път депутатите чуха - хората искат справедливост

    Добре е, че главният прокурор Сотир Цацаров и депутатите от правната комисия показаха чуваемост към това, което обществото недвусмислено поиска - да няма занижени присъди за жестоките убийства, ако извършителят направи самопризнания. Защото с мисълта, че извергът, посегнал на детето им, ще излежи някоя и друга година и ще го пуснат
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,