Огнян Златев: Въпросът е какъв да бъде ЕС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7470316 www.24chasa.bg

Европейските избори са най-голямото упражнение по демокрация без еквивалент по света. Въпреки трудностите, през които млада демокрация като България преминава, трябва да сме горди, че принадлежим към европейската общност от държави и ценности. Наскоро председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер написа в този вестник, че “нашият Европейски съюз не бива да се приема за даденост — той трябва да се извоюва всеки ден” – думи на политическа мъдрост, с които съм напълно съгласен.

Европа не може да се намесва в редица национални въпроси и няма как да реши всички проблеми в България. Или в която и да е страна членка. Но със сигурност огромна част от правилата, които спазваме в нашето всекидневие, се пишат и гласуват не само в София, но и в Брюксел, и в Страсбург с участието на нашите представители в европейските институции. Благодарение на европейските закони ние сме по-защитени като потребители, като работници или предприемачи, като родители, ученици или студенти.

Мисля, че въпросът у нас никога не е бил “дали да има”, а по-скоро “какъв да бъде” Европейският съюз, така че

Всичко, което трябва да знаете за:

работните места

да са повече,

заплащането да

бъде достойно,

социалната защита

– адекватна,

а възможностите за развитие за младите българи– все по-неограничени. За да се реши посоката, в която ще върви съюзът в следващите няколко години, е необходимо активно гражданско участие. То предхожда политическите действия. Нужно е всички ние да ползваме правата, които членството в съюза ни дава, но да спазваме и отговорностите си като граждани. За да има България влияние в европейските институции, именно гражданите на страната трябва да посочат кой смятат, че би ги представлявал най-компетентно и достойно при вземането на важни за всички нас решения.

Това е отговорна задача и аз призовавам всички граждани на България да бъдат активни в изборния ден и да не пропускат възможността да дадат приноса си за бъдещето на Европа. Това ще бъде нашата Европа и Европа на нашите деца и внуци. Нека не забравяме, че с избора си можем да помогнем да продължим да я градим като сигурен дом за всички.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Само един на съд за хулиганство?!

    Целият футболен свят не спира да сочи с пръст България заради една група лумпени, попаднали НЕслучайно на мача между България и Англия. Заради срамните им нацистки жестове и скандирания хейтът срещу българите като народ и България като държава расте и набира скорост като огромна снежна топка. И вместо органите на реда да ударят с цялата строгост
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,