Огнян Златев: Въпросът е какъв да бъде ЕС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7470316 www.24chasa.bg

Европейските избори са най-голямото упражнение по демокрация без еквивалент по света. Въпреки трудностите, през които млада демокрация като България преминава, трябва да сме горди, че принадлежим към европейската общност от държави и ценности. Наскоро председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер написа в този вестник, че “нашият Европейски съюз не бива да се приема за даденост — той трябва да се извоюва всеки ден” – думи на политическа мъдрост, с които съм напълно съгласен.

Европа не може да се намесва в редица национални въпроси и няма как да реши всички проблеми в България. Или в която и да е страна членка. Но със сигурност огромна част от правилата, които спазваме в нашето всекидневие, се пишат и гласуват не само в София, но и в Брюксел, и в Страсбург с участието на нашите представители в европейските институции. Благодарение на европейските закони ние сме по-защитени като потребители, като работници или предприемачи, като родители, ученици или студенти.

Мисля, че въпросът у нас никога не е бил “дали да има”, а по-скоро “какъв да бъде” Европейският съюз, така че

работните места

да са повече,

заплащането да

бъде достойно,

социалната защита

– адекватна,

а възможностите за развитие за младите българи– все по-неограничени. За да се реши посоката, в която ще върви съюзът в следващите няколко години, е необходимо активно гражданско участие. То предхожда политическите действия. Нужно е всички ние да ползваме правата, които членството в съюза ни дава, но да спазваме и отговорностите си като граждани. За да има България влияние в европейските институции, именно гражданите на страната трябва да посочат кой смятат, че би ги представлявал най-компетентно и достойно при вземането на важни за всички нас решения.

Това е отговорна задача и аз призовавам всички граждани на България да бъдат активни в изборния ден и да не пропускат възможността да дадат приноса си за бъдещето на Европа. Това ще бъде нашата Европа и Европа на нашите деца и внуци. Нека не забравяме, че с избора си можем да помогнем да продължим да я градим като сигурен дом за всички.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Благодарим за доверието, ще се стараем!

    Онзиден прессекретарят на президента Румен Радев изпрати остро писмо, наречено опровержение, което уж иска да опровергае нещо, но вместо това дава съвети какво трябва да прави в. “24 часа”, какво да пита и кого да критикува. Всъщност това е оценка за работата ни, защото произтича от институцията на държавния глава, който чете много вестници.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в