Марта Вачкова: Да не гласуваш, е най-безотговорното нещо

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7470320 www.24chasa.bg

Трябва да гласуваме най-малкото защото имаме право на това. От малкото права, които все още имаме. Никой, който не е гласувал, няма право да ми каже, че от нещо е недоволен. Никой няма право да мрънка, да плаче, да плюе, да скандира, да ходи на площади, ако преди това не е гласувал. Ако си гласувал, вече може да заявяваш мнението си. Писна ми от хора, които си мислят, че много разбират на маса. Абе, ти имаш това право бе, човек! Това е изключително важно нещо! Кой ще ни представя в Европа?

И без това толкова поводи имаме да се срамуваме от неща, които се вършат в страната ни, от хора, които ни “представят” пред света непрекъснато - хванали там роми от България, свършили това из Европа. Абе, да изпратим лицата си,

да изпратим хората, с които да

се гордеем, на които вярваме

На тези избори има толкова голям избор, че аз още се чудя какво и как да гласувам. До последно ще се чудя. Но да се чудя дали да ида, през ума не може да ми мине. Да се откажеш от изконното си право да гласуваш? Ами какъв българин си ти, бе? Какъв българин си да те мързи да отидеш до урната?

Да, няма смисъл, когато не ходим всички. Когато отидат само онези, които гласуват под строй и на които са платили - тогава няма смисъл. Готова съм да спра да се виждам с приятелите ми, които са разумни хора, но казват, че няма да гласуват. Аз съм болна на тази тема. Сигурно вече съм омръзнала на всичките си приятели, защото непрекъснато за това говоря - че трябва да се гласува.

Това човек да не отиде да гласува е най-безотговорното нещо. И любима моя приятелка - лекарка, ми каза, че мъжът ѝ и децата ѝ ще гласуват, но тя твърдо няма да го направи. Тя не знае, че съм готова да я отпиша от приятелския си кръг заради това. Отчаянието ни от някои хора не може да се прехвърля върху отчаянието ни по принцип.

Ако си толкова отчаян от страната, вдигай се и си отивай. Махай се и не живей в страната МИ! Щом живееш в страната МИ, ще бъдеш активен гражданин и ще вземеш своята отговорност. Нашата отговорност е да гласуваме. Това е! Щом ти не се занимаваш с политика, щом на теб не ти стигат силите да направиш движение, да организираш нещо, да свършиш нещо, да се бориш за някакъв проект, тогава ще отидеш и ще гласуваш за един от тези, които са там и вече избрани хора. Има избор!

И трябва

да подкрепим

машинното

гласуване

Прави се някакво усилие нещо да се свърши, ние седим и плюем отстрани. Това повече не мога да го търпя. Да седиш, да плюеш, да стачкуваш, а да не отидеш да гласуваш. Кого лъжеш тогава, че си отговорен гражданин? Аз ще навърша 60 години и нямам пропуснат избор.

И ако не гласуваме за себе си - ако си възрастен човек, отчаян от всичко, гласувай заради децата си и внуците. И тогава така направете - попитайте детето си: “Ти, чадо, за кого би гласувал? Ами за този. Добре, за този отивам, заради тебе”. Отиваш и гласуваш за детето си. Има деца, които още нямат 18 г. Питайте комшийското дете, питайте детето на приятелите си, което още не може да гласува. Питайте го и му кажете: “Аз ще отида и ще пусна своя глас за теб”. И прогнозите, че толкова малко хора ще излязат да гласуват, убийствено е!

Аз ще ви кажа, ако се направи движение да не гласуваме за никого, никой да не отиде до урните, ама никой, за да са нелигетимни, това е действие. Но да си останеш вкъщи и да седиш да гледаш изборните студиа, да плюеш, да храчиш, а да не си си мръднал пръста да отидеш и да натиснеш едно копче, това не го разбирам!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо българските съдии обичат убийците?

    Българският съд определено обича убийците. Освен пословичната снизходителност към убийците, които правят сефте, съдиите правят нужното и вече осъдените да не търпят цялото си наказание. Вчерашният случай за освобождаването на Джок Полфрийман само доказва тази порочна любов. Прословутото снизхождение към подсъдими
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,