Сгънете добре бюлетината, така че да не се разкрие вотът

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7470333 www.24chasa.bg

При грешно гласуване с машина, ако вече устройството е издало разписка, няма как да се направи втори опит, казва говорителят на ЦИК Александър Андреев

- Г-н Андреев, готово ли е всичко за изборите в неделя - бюлетини, машини, изборни книжа?

- Към момента процесът по организацията и подготовката на изборите тече нормално при спазването на всички срокове съгласно хронограмата. Днес на секционните избирателни комисии ще бъдат предадени всички книжа и материали, а там, където има машинно гласуване - и машините.

- Премиерът Борисов предупреди, че се готви нов “Костинброд”. Има ли ЦИК такива данни?

- В ЦИК не са постъпвали данни за каквито и да било нарушения във връзка с подготовката и осигуряването на изборните книжа в районните избирателни комисии и секционните избирателни комисии.

- Кои са най-важните неща, които избирателите трябва да знаят за гласуването?

- На първо място, че

изборният ден в неделя започва

в 7 ч и приключва в 20 ч

Ако към 20 ч не са гласували всички избиратели, които чакат пред изборното помещение, те могат да бъдат допуснати да гласуват, но не по-късно от 21 часа.

При влизане в секцията избирателят трябва да предостави документ на комисията, за да се удостовери самоличността му и да се попълнят данните в избирателния списък. В случаите, в които секцията има машинно гласуване, избирателят може да избере как да подаде своя глас - с хартиена или електронна бюлетина. При хартиените бюлетини гласуването става с химикал, пишещ със син цвят, със знак Х или V в квадратчето за съответната партия, коалиция или независим кандидат. Ако избирателят не желае да подкрепи нито една от кандидатските листи, може да използва опцията “Не подкрепям никого”. Когато избирателят е гласувал за партия или коалиция, той може да даде своята преференция за даден кандидат от съответната листа, като отбележи отново с Х или V в кръгчето с номера на кандидата, за да може да бъде правилно отчетено неговото предпочитание.

- Как хората да сгънат така бюлетината, че вотът им да не се покаже и гласът им да не бъде обявен за недействителен?

- ЦИК е приела примерно сгъване на бюлетината, което да не позволи разгъването ѝ при пускането в избирателната кутия и да се опази тайната на вота. Препоръчваме сгъването да е веднъж надолу по вертикала на бюлетината до долната черта, която отделя номера ѝ, и след това още веднъж по вертикала, за да останат видими само двете места (на които се поставят печатите от секционната комисия) и номерът ѝ, за да може този отрязък да бъде откъснат и пуснат в непрозрачната кутия за отрязъците на бюлетините.

Разбира се, избирателят може да сгъне и по друг начин бюлетината. Това примерно указание не е задължително. Но трябва да се сгъне така, че да може на нея да бъдат поставени двата печата и да остане открит номерът ѝ. В противен случай може да се стигне до разгъване и показване на вота, което прави гласа недействителен.

- Обучи ли “Сиела Норма” всички членове на комисии, в които ще има машинно гласуване? Осигурени ли са навсякъде технически лица, които да могат да реагират при проблем с устройствата - колко души са?

- В момента тече обучението на 3000 секционни избирателни комисии, в които ще има машинно гласуване, от представители на изпълнителя, за да може те да придобият умения за боравене с устройствата. До 25 май всички обучения ще приключат. Към момента изпълнителят не е уведомил ЦИК за някакъв проблем с техническите лица, които трябва да осигури за обслужването на устройствата както преди вота, така и в самия изборен ден. Нямаме данни, че не са осигурени достатъчен брой техници.

- Какво би станало, ако избирател гласува с машина, но след вече издадена разписка установи, че е сгрешил? При хартиените бюлетини в тази ситуация той има право на втора, но така ли е и при машините и как ще бъде изтрит от устройството сгрешеният вот?

- При машинното гласуване не е допустимо, в случай че избирател сгреши при отбелязването на вота си, да гласува отново, а сбърканият вот да бъде заличен. Причината е, че самата машина иска потвърждаване на вота от избирателя, преди да издаде разписката, а начинът, по който е гласувано - както за партия, коалиция или независим кандидат, така и ако е отбелязана преференция с името на предпочитания кандидат, се показва на екрана. Тоест презумпцията е, че с искането за потвърждение на вота няма как да се стигне до сгрешено гласуване и затова и няма как да се даде възможност за повторно с машина или с хартиена бюлетина. Освен това гласът на избирателя се записва от машината и той се отчита в крайния протокол за машинното гласуване, който се разпечатва от устройството в края на изборния ден за разлика от сгрешената хартиена бюлетина, която не се пуска в избирателната кутия, а се отделя и се унищожава с надпис “Сгрешено”.

- А ако разписката от машинния вот не е сгъната добре и се разтвори, това недействителен глас ли ще бъде?

- Няма как да бъде недействителен. Разписките след сгъването им се пускат в непрозрачна кутия и няма как да бъде видян вотът на избирателя. Тези случаи са изключени.

- Ами, ако, да речем, човекът демонстративно си покаже разписката на член от комисията как е гласувал?

- Нека да не влизаме в такива предположения. Смятам, че всеки избирател се отнася с необходимата сериозност към процеса на гласуване, знае правата си и не би направил така, че да наруши изборния процес или да злепостави секционната комисия.

- Според решение на ЦИК избирателите с увреждания могат да упражнят правото си на глас и извън своето населено място. Те обаче не са длъжни да представят документ пред СИК за увреждането си. Няма ли опасност така за злоупотреби?

- Към момента не е имало случай избиратели със затруднения в придвижването или с други увреждания, които не им позволяват да упражнят правото си на глас в тяхната секция, да са злоупотребявали с правото да гласуват в друго избрано от тях място, в изборно помещение, оборудвано специално на партерния етаж, когато на едно място има повече секции, или пък да гласуват с придружител. Затова считаме, че не следва да има притеснения. Тези норми в Изборния кодекс са предвидени с цел облекчаване на такива избиратели и създаването на достъпна среда.

- Секционните комисии няма да разполагат с втори екземпляр на протокола, в случай че сгрешат при попълването на резултатите. Грешки обаче със сигурност ще има. Как ще се процедира в тези случаи?

- Ако протоколът е сгрешен по начин, че не може да бъде поправен според предвидения в закона начин - чрез зачертаване, отбелязване, че поправката е извършена от комисията, и подписване от всичките членове, то трябва да се предостави друг от РИК. ЦИК ще приеме специални указания към РИК каква да бъде процедурата в тези случаи.

- Да, но РИК не трябва ли в този момент да се занимават с приемането на изборните книжа, вместо да обикалят да разнасят протоколи из секциите?

- Никой не е казал, че разнасянето ще става от РИК.

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга