Проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ: Политиците не познават традицията на 24 май, затова тичаха напред

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7472424 www.24chasa.bg
Проф. Анастас Герджиков СНИМКА: Алексей Димитров

Културата и духовността са най-човешкото - това, което не може да ни се даде наготово или да ни се отнеме насила , казва ректорът на Софийския университет

- Проф. Герджиков, казахте на политиците, които се наредиха пред вас на шествието за 24 май, че култура и духовност не се наливат насила и безобразието се превръща в традиция, успяха да ви ядосат за пореден път на празника.

- 24 май е празник на българската писменост, култура и духовност. Затова това е празникът, на който на първо място са учителите, преподавателите, учениците и студентите. Традиционният ред на шествието в продължение на много десетилетия и бил следният -

най-отпред върви

българското духовенство,

след него академичният

съвет на Софийския

университет и след това

българското гражданство,

което почита светлия празник. Всяка година политиците спираха пред университета, за да може академичният съвет да се включи в шествието. Вече втора година това не се случва и ние се озоваваме зад политиците. Затова притеснението ми е, че празникът започва да губи своята същност, връзката с просветата, културата и духовността.

- Какво е обяснението ви да се случва това?

- Не знам каква е причината. Нарушаваме традицията, което показва нейното непознаване. Казах на тържеството в аулата, че според мен това означава, че има политици, които преди да започнат политическата си кариера, не са се включвали в шествието и не познават какъв е традиционният ред.

На шествието Корнелия Нинова крачеше до президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова
На шествието Корнелия Нинова крачеше до президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова

- Всъщност гафът е на протокола на президента.

- Чета по медиите, че министрите на образованието и на културата, които са били в групата отпред, са убеждавали останалите да ни изчакат. Видях Явор Нотев да прави същото. Така че политиците не са били непредупредени, просто не са обърнали внимание и са тичали напред.

- Какво друго бихте искали да кажете за празника?

- Образованието днес е на кръстопът, защото светът се промени много и новите технологии не са просто някакви удобства, а променят целия ни живот. Затова по цял свят се води дебат какви знания и умения има смисъл да даваме на младите хора.

Изкуственият

интелект ще измести

много хора в

различни професии,

но не може да измести

духовността –

традиционните човешки ценности, които през вековете никога не са се променяли, независимо какъв е технологичният напредък. Затова казах, че интелектът може да се симулира, но духовността не може. Културата и духовността са най-човешкото, това, което не може да ни се даде наготово или да ни се отнеме насила.

- Спечелихте дело за 70 млн. лв. за център за върхови постижения, но вече 6 месеца парите не идват в университета, каква е причината?

- Един проект на Софийския университет и на Медицинският университет – София, за център за върхови постижения беше класиран с изключително високи точки, близки до максималните.

След това беше отстранен поради това, че в него се предвижда ремонт на сграда, която междувременно Министерският съвет ни отне. Ние обжалвахме това отстраняване в съда, защото смятахме, че тази сграда може да бъде заменена с друга и че проектът има висока научна стойност, а в крайна сметка важни са научните резултати, сградите не са самоцел. Спечелихме на две инстанции. Решението на Върховния съд е окончателно и има задължителен характер. В продължение на 6 месеца Изпълнителна дирекция “Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” отказва да сключи договор за проекта. Бяха ни изтъкнати различни аргументи. Първоначално, че няма средства. След това, че средства има, но проектът трябва да бъде отново оценяван.

Не виждам защо трябва

отново да бъде оценяван

проект, който вече е

получил близък до

максималния брой точки

- Какво е положението с имотите, които давате под наем?

- Ние традиционно имаме затруднения с финансирането, защото качеството струва скъпо. В продължение на много години това не се отчиташе при субсидията, поради което бяхме натрупали сериозни задължения. Сега тези задължения са почти изцяло изплатени, но това не прави финансовото положение по-леко. Ние отдаваме много помещения под наем, защото това ни помага финансово. Но още преди 15 години Академичният съвет е взел решение, че в помещенията, които даваме под наем, не трябва да се извършва продажба на алкохол. Поради това преди няколко години, когато беше станал поредният скандал в Студентски град, Софийският университет беше единственият, който не можеше да бъде упрекнат в нищо. По никакъв начин не допринасяме за безобразието, което се случва в Студентски град в продължение на десетилетия.

- Как върви кандидатстудентската кампания?

- Първата кампания мина. Имаме доста кандидати, но дори когато мине и втората, не можем да кажем веднага какви са резултатите, защото чак до септември кандидат-студентите избират къде да се запишат.

В последните години имаме повече кандидати, отколкото предишната година, а след това по-малко записали се. Очевидно е, че местата за кандидат-студенти са много, въпреки че министерството вече от 3 години ги намалява. Ние приветстваме усилията на министерството да реформира системата така че тя да стимулира качеството.

- Как ще коментирате идеята студентите от педагогическите специалности да учат безпплатно?

- Аз смятам, че студентите във всички специалности, в които в момента има недостиг на кадри, трябва да бъдат стимулирани. Това важи за педагогическите науки, за природните науки и за някои други области, в които има недостиг. Държавата го прави – със стипендии, с увеличаване на субсидията за университетите. Редно е да го направим и с намаляване на таксите или с премахването им. Ние се опитахме да направим това миналата година, като намалихме рязко таксите за специалностите от областта на физическите науки, и медиите ни упрекнаха, че го правим, за да привлечем студенти. Да, там традиционно има много малко студенти, но това не пречи на Софийския университет. Пречи на икономиката на страната.

Затова смятам, че реформите във висшето образование, които дотук са много успешни, трябва да продължат. Както казах и на 24 май, светът се променя много бързо и ние трябва да внимаваме да не изостанем от тези промени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • И шоколадът е наркотик

    И шоколадът е наркотик

    Проучване на “Активни потребители” в България показва, че от 27 популярни марки шоколад у нас само две отговарят на европейското изискване поне 35% от съдържанието да е какаова маса - масло и какао на прах. Това се отнася до най-популярните марки, които масово се правят със заместител на какаовото масло и с много захар, за да са по-пристрастяващи
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока