Духът на Тато пак наби Луканов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7472842 www.24chasa.bg

10 конкретни евроидеи, които левите сили не се сетиха да използват в кампанията

Основният извод от евроизборите е, че духът на Тато пак победи призрака на Луканов.

Това е така, защото ГЕРБ е наследил волята на Тодор Живков за власт, както и методите на “демократическия централизъм” – пълен централизъм в условията на демокрация. ГЕРБ е БКП минус социализма.

И обратното, Луканов наложи в БСП лошия навик да се отказва от властта или да търси с кого да я сподели. 30 години все това. Дори когато народът поднесе властта на тепсия и моли: “Вземи я, вземи я!”, столетницата бута назад – “Не я ща, не я ща! Махнете от мен това непосилно бреме!”

Партия, която не иска

властта, е нещо

като бройлер –

хем е птица, хем не лети. И като ходи, пада.

Сега пак видяхме същия сценарий. По едно време Корнелия Нинова май успя да надуе победоносен балон, но възникна духът на Луканов, въплътен в Станишев, за да го боцне с карфицата. Част от соцръководството се напъна да изпрати Станишев евродепутат пряко волята на началството, а друга част – да изолира “чуждите тела” Иво Христов и Елена Йончева и всички се нахъсиха за бой с преференции.

Винаги съм казвал и писал, че тези преференции ще изпокарат партиите вътрешно. За здрави йерархични пирамиди като ГЕРБ или ДПС това не е проблем – там преференциите са забранени. Но в хлабави организации от рода на БСП това води до публичен раздор и гони избирателя.

На евроизборите е допустима и съвсем друга система.

Първо, страната може да се раздели на 4 района, три по 4 мандата и един с 5. И второ, в тях може да се приложи т. нар. единичен прехвърляем вот (Single Transferable Vote), при който не се гласува за листи, а за конкретен човек. И резултатът пак се брои за пропорционален, а не мажоритарен. Това е 100 пъти по-честна система, която би сплотила партия като БСП. Но БСП си скъса шансовете за победа още когато се обяви срещу мажоритарния вот и с това застана срещу народа.

Но да се върнем на темата. Щом вътрешната опозиция пренареди листата против волята на Нинова, прогнозните проценти се сринаха от плюс 1 на минус 4,5 спрямо основния душманин. В момента, в който пиша тези редове, резултатите все още не са окончателни, но най-интересното ще бъдат преференциите – кой кого ще пререди?

Сега се надига вълна за оставката на Нинова. Но нека не забравяме, че на евроизборите през 2014 година БСП взе едва 19 процента. Махнете Нинова и пак ще ударите дъното. Кого ще сложите? Гергов, Миков, Станишев?

Така че язък за “апартаментгейта”, къщите за гости и цялото нагнетяване на пържен антикорупционен въздух. Изгърмяха се нахалост, а можеха да влязат в работа на други избори.

Борбата с корупцията

според мен не е добра

пропагандна линия

за едни евроизбори, освен ако не извадим апартаментите на Юнкер, Туск и другите началници. Така човек тръгва към Брюксел със задника напред, втренчен в домашните си бъркотии.

Може даже да се каже, че тъкмо тези обвинения дадоха възможност на Бойко Борисов да направи реклама на ГЕРБ. Набедените сами си подадоха оставките, посипаха си главите с пепел и се скриха. Явно организацията е желязна. Заслужава доверие. Същото бе и при Тато, демократически централизъм!

Исторически шедьовър бе присъединяването на СДС към ГЕРБ чрез евродепутата Александър Йорданов. Така блудните синове се върнаха при своя създател и той ги помилва по главата, защото е добър.

В същото време БСП се разсея и допусна да му отмъкнат табелката “Коалиция за България”. Но едва ли крадецът има вина за неуспеха, тъй като на миналите евроизбори без чуждата табелка АБВ се представи по-добре.

От години мъдрите глави обвиняват избирателя, че

на евроизборите не

гласувал по европейските

проблеми,

а за вътрешнобългарските.

Това е факт, но нима избирателят е виновен? Проблемите на България с Европейския съюз не са достатъчно разработени в големите партии, не са внесени в съзнанието на избирателя и затова той си гласува по навик. Патриотите, които би трябвало да са евроскептици, се сринаха. Остана само Ангел Джамбазки, който заслужава похвала за принципност и постоянство.

Новите пропагандни тези на партиите не се измислят месец - два преди изборите, а се градят упорито години наред, понякога с десетилетия. Да атакуваш противника за корупция, е лесно, джаста-праста. Но да посадиш в главата на избирателя нова идея и да я отгледаш като добър градинар, изисква стратегическо мислене и талантливи пропагандисти, а не тролове.

Програмата на ГЕРБ е на принципа за “светлото бъдеще” – таблички за маркетингова презентация. Увлечена в апартаментгейта, БСП не се сети да я атакува, а имаше за какво.

Програмата на БСП пък критикува европейския неолиберализъм, но така и не успя да изгради мащабна пропагандна кампания около тази критика.

Твърде много са купешките

абстракции в нея, няма

конкретика

Понеже искам да помогна, ето 10 съвсем прости и конкретни идеи, които май липсваха в програмите на всички партии:

1. Европарламентът да си довърши сградата. Сега изглежда като алегория на Вавилонската кула и май натам върви.

2. ЕС няма разбираема конституция. Лисабонският договор е огромен бюрократичен документ, който иска да му посветиш няколко години. Проста кауза – ясна и конкретна европейска конституция в 10 страници, максимум 20.

3. ЕС няма парламент – това, за което гласуваме, няма законодателни функции. Нека Европарламентът стане истински парламент.

5. ЕС е с раздута свръхбюрокрация - да се намали наполовина. И да спре да бълва директиви за щяло и нещяло, внасяйки хаос в държавите.

6. ЕС няма нужда от 2 столици – и Брюксел, и Страсбург, а и доста офиси в Люксембург. Ако се прибере само в Брюксел, това ще спести милиарди за подпомагане на къщите за гости. Пардон, за научно-техническия прогрес.

7. ЕС трябва да стане истинска демокрация. Например задължителни референдуми по всички важни въпроси. Редно е президентът и председателят на Европейската комисия да се избират от всички избиратели на континента, а комисарите – в своите държави. Не е зле и да се промени избирателната система, защото днешната не е демократична. По-горе стана дума, че Европарламентът трябва стане истински парламент, защото няма ли парламент – няма и демокрация.

8. Да се премахнат данъчните убежища – иначе не може да става дума за каквато и да било лява политика, прогресивно облагане, борба с неравенството и другите там екстри. Днес едрите компании и милионерите не плащат никакви данъци, защото си формират счетоводно печалбите в офшорките. Докато е така, цялата “лява” програма, която виждаме в сайта и на БСП, и на ПЕС, ще си остане сън на сляпата кобила.

9. Разделяне на спестовните банки от инвестиционните, както бе през ХХ век.

10. Данък “Тобин” върху трансакциите, който би ограничил високоскоростната търговия с акции и деривати. И в същото време би създал достатъчно приходи, за да се субсидират бедните, образованието или екологичните мерки.

Всичко това са конкретни идеи, които вече са повдигани и от леви, и от десни политици в Европа. Повдигани са дори и от папата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Два дни отпуск отгоре - ама за пушачите ли

    Два дни отпуск отгоре - ама за пушачите ли

    Поредната идея, с която народът да се позабавлява известно време - щели да дават по два дни отпуск отгоре, за да поощряват непушачите. Ама защо така, господа от ВМРО? Къде остана грижата ви поравно за всички избиратели, къде се изгуби човеколюбието? Ако си мислите, че така ще спечелите още гласове и подкрепа за следващите избори
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя