Георги Гергов: Грешни решения ни загубиха изборите. Нинова да понесе отговорност!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7473529 www.24chasa.bg

Ако така продължим да си крием главите в пясъка и да бягаме от истината, ще продължаваме да губим, казва областният председател на БСП в Пловдив

- Г-н Гергов, възможно ли е да станете национален лидер на БСП след този резултат на изборите?

- Не, категорично нямам такива намерения! Най-напред трябва да направим абсолютен анализ, пълна дисекция къде сме се издънили и тогава да се търси отговорност отгоре до долу. В тази цялата схема всички са виновни.

- А персонално Корнелия Нинова?

- Абсолютно. Всеки трябва да си признае вината и да си понесе отговорността. Ако така продължим да си крием главите в пясъка и да бягаме от истината, ще продължаваме да губим.

- Но лидерката ви предварително предупреди, че не носи отговорност за тази листа?

- Няма такова нещо! Председателят на партията, както и областните и общинските ръководители, носят отговорност. Грешните послания, грешната стратегия по изборите и много други неща доведоха до този резултат.

- Кои "други неща"?

- Хвърлихме се в битка за преференции и забравихме въобще какво става. Това послание ясно беше прочетено от избирателя и нашите симпатизанти се оттеглиха. Затова другите малки партии направиха добри резултати.

- Защо БСП за втори път губи предварително спечелени избори? При старта на кампанията социолозите ви даваха лек превес пред ГЕРБ.

- Това е въпрос на анализ и точно това е работата на утрешния пленум на БСП. Незабавно трябва да върнем депутатите в парламента. И да направим пълен разбор на загубата. Това е основното и не мога да коментирам преди да мине пленумът.

- Кое отблъсна хората от БСП?

- Много неща. Не искам да ги изброявам.

- Агресивната кампания с лични нападки срещу лидера на ГЕРБ - това ли е една от причините?

- Много са - комплект от грешни ходове. Не искам да прехвърлям вината на тоя и на оня, трябва да се видят цифрите. Те ще кажат много неща. Трябва анализ на всяка една община и секция. Така ще се види кой как си е свършил работата.

- Знаете ли, че леви избиратели гласуваха за ГЕРБ, отблъснати от кампанията на БСП и в същото време впечатлени как Бойко Борисов мъжки се бори и преобърна резултата?

- Сам дадохте отговора. Ние не успяхме да стигнем до сърцето на избирателя. С нещо ги уплашихме, притеснихме и загубихме доверието. Затова така се получи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Благодарим за доверието, ще се стараем!

    Онзиден прессекретарят на президента Румен Радев изпрати остро писмо, наречено опровержение, което уж иска да опровергае нещо, но вместо това дава съвети какво трябва да прави в. “24 часа”, какво да пита и кого да критикува. Всъщност това е оценка за работата ни, защото произтича от институцията на държавния глава, който чете много вестници.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в