ГЕРБ е първа сила в 23 района, БСП взема реванш в четири, ДПС запазва 4-те бастиона, градската десница първа навън – (Обновена)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7474593 www.24chasa.bg

Най-внушителната победа на партията на Борисов е в Благоевградска област, безпартийният Петър Кънев успява да стопи в Бургас разликата между двете големи партии от 20 на 8%

ГЕРБ печели вота за Европейски парламент 2019 в 23 избирателни района от общо 31 за страната, показват междинните резултати на сайта на ЦИК. Това са областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив - град и Пловдив - област, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, трите софийски района, както и София област, Стара Загора и Хасково.

Най-съкрушителна победа ГЕРБ нанесе над БСП в Благоевградска област. Разликата между двете партии е най-голяма в страната - около 15,20%, при обработени 95,2% от протоколите. За ГЕРБ там са гласували 36,7%, а за БСП - 21,5 на сто.

Големият опонент на победителите -

БСП, взема

реванш само

в четири области

- Видин, Добрич, Плевен и Ямбол, където води в резултата, като най-добро е постижението на левицата в Ямбол, където има 8,75% повече гласове от ГЕРБ.

Високи са резултатите на БСП, които успява да събере и безпартийният депутат Петър Кънев в Бургас - също една от крепостите на ГЕРБ. За първи път при избори разликата от 20% между двете големи партии е стопена на 8%. В 5 бургаски общини са гласували за червената листа, а в други 2 разликата е под 100 гласа. За ДПС първото място е в неговите традиционни крепости - Кърджали (65,34% от гласовете), Разград (49,66%), Търговище (51,87%) и Шумен (36,42 на сто от бюлетините). Тези необичайно високи стойности за пореден път показват, че точно в тези 4 избирателни района

още дълго време

първото място

ще остане

за ДПС

Добри резултати движението постига и в Благоевград (19,39%), Добрич (22 на сто), Монтана (21,84%), Пазарджик (26,18%), Хасково (20,01 на сто). Много високи са резултатите за ДПС и в Силистра (31,90%) и Смолян (29,59 на сто), като и в двете области е втора политическа сила след ГЕРБ.

В традиционните крепости на ДПС са и най-ниските резултати за столетницата - в Кърджали за БСП са гласували 7,81% (най-слабият вот за левицата), в Разград - 11,83%, в Търговище - 15,49 на сто, и в Шумен - 18,73%.

На евровота през 2014 г. ГЕРБ е първа политическа сила в 20 области, БСП в четири (Видин, Враца, Кюстендил и Монтана), а ДПС - в 7 (Кърджали, Пазарджик, Силистра, Разград, Шумен, Смолян, Търговище). Така 5 години по-късно на изборите за европейски депутати

ГЕРБ отнема

лидерството на

ДПС в три района

- Пазарджик, Силистра и Смолян. Според данните на ЦИК за ГЕРБ в сегашния евровот са гласували 574 417 души, за БСП - 450 005, за ДПС - 303 714.

За сравнение през 2014 г. пак на европейски избори ГЕРБ има 680 838 гласа, БСП (тогава “Коалиция за България”) - 424 037, ДПС - 386 725.

Любопитно е, че в Ямбол ВМРО измества от третото място ДПС с вот от 6,19%, а “Атака” на Волен Сидеров (който е роден в този град) е четвърта с 4,95%.

ГЕРБ е първа политическа сила и в трите избирателни района на територията на София-град.

“Демократична България”, която също ще вземе един мандат в Европарламента, е трета политическа сила - в 23-и и 24-и избирателен район на София. В 25-и район е изместена от третото място от ВМРО с много малка разлика.

Според данните гласоподавателите извън страната са извели на първо място представителите на градската десница - формацията им взема 28,76% от гласовете при обработени 100% от протоколите.

На второ място хората в чужбина посочват ГЕРБ - 22,16 на сто. БСП е трета с вот от 15,42%, ВМРО взема 7,06%, а ДПС е едва с 4,06 на сто от бюлетините в чужбина.

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга