Тиранти за слабите университети

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7476796 www.24chasa.bg

Когато един университет не предлага добро качество на образованието, той върши бели. Веднъж, като раздава дипломи за висше образование без покритие. Втори път, като харчи парите на студентите и техните родители, както и на държавата. И трети път - като буквално съсипва бъдещата професионална реализация на своите студенти.

Рейтингът на университетите в България много точно показва тази картина, защото в рамките на едно направление има и много високо качество, и много слабо - зависи от учебното заведение.

Точно затова е особено важно да има механизъм, по който държавата да може да закрива университети, които бълват дипломи с брак.

51 университета за държава с мащаба на България може да се окажат прекалена амбиция, но ако има такива, които предлагат съмнително качество на образованието, да им слагат тирантите и да ги закриват по живо, по здраво. Никой няма полза от халтура в образованието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Инцидентът с Джамбазки - пълно разследване

    Инцидентът с Джамбазки - пълно разследване

    Инцидентът с Ангел Джамбазки - евродепутата, който бе заловен да кара кола след употреба на алкохол, трябва да бъде разследван докрай и във всички аспекти. Българският закон забранява да се кара след употреба на алкохол изобщо. Ако си такава важна фигура като евродепутат, не бива да си го позволяваш при никакви обстоятелства
  • Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Гетата в образованиeто са следствие на гетата в обществото

    Какво ни казват тазгодишните резултати от тестовете PISA НИКОГА НЕ СЪМ крил, че много харесвам работата на министъра на образованието Красимир Вълчев. Смятам, че той е много фокусиран и полезен човек. Вероятно сега върху него ще се нахвърлят заради лошите резултати в тестовете PISA. Искам да кажа, че усилията на Вълчев са напълно в правилна посока