Мрачен сте след изборите - 10 основателни причини

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7481066 www.24chasa.bg
Юри Велев

Защо този вот бе един от най-интересните

Едни от най-интересните бяха отминалите избори от всички 27 вота след падането на Живков. В неделя обаче интерес проявиха малко повече от 2 милиона българи. След изборния ден вече започна голямото коментиране.

Най-лесното нещо тези дни е да чуеш оплаквания - от ефира, от фейсбука и откъдето се сетите. Защо има едно усещане за естетическа неудовлетвореност у част от публиката, след като всичко, което се случи, имаше белезите на история с неочакван край и добра драматургия? Накратко:

Завръзка: Корнелия Нинова на Бузлуджа, юли 2018 г., драматично: “Държавата ни се управлява от шайка. Тази шайка пороби народа си. Тази шайка открадна България.

Но шайката

си отива.”

Вдигане на напрежението. В края на 2018 г. имаше улични протести. Елена Йончева излезе на сцената и обяви: “Те ще извадят голямата бухалка и вече я извадиха!”. Новите лица на БСП храбро обещават корупционни разкрития за управляващите.

Политически инфлуенсъри рисуват България като едно много мрачно място, по-зле и от изостанала африканска държави.

Кулминация: средата на април 2019 г..

“Апартамент-

гейт” фучи вече

месец и отнася

глави

Цунами от разкрития, оставки. Е, оставките са само от едната страна, от другата - нищо, уличените със съмнители сделки се снишават, някои дори държат обвинителни речи с морален патос.

Едно изследване на “Галъп” от началото на април дори твърди, че огромното мнозинство от народа смята, че Бойко Борисов замита проблема.

БСП вече има малка преднина пред ГЕРБ в проучванията на общественото мнение. А на това отгоре втората половина на април започват разкрития за къщи за гости.

Обрат и неочаквана развръзка: Напук на всичко избирателите не са особено революционно настроени и на 26 май ГЕРБ взема 607 000 гласа, а БСП - 474 000.

На предишните европейски избори през 2014 г. гласовете за ГЕРБ са 680 838, а за БСП - 424 037.

Проста сметка показва, че за 4 години дистанцията е скъсена в доста благоприятна за БСП среда. Значи, ако червената партия продължи да тича с тази скорост в същите условия,

след още

4 години

ще настигне ГЕРБ по резултат.

Да обобщим: в началото на пиесата на сцената е имало пушка и следователно е трябвало да гръмне. Нищо подобно не се забелязва. Което и обяснява голяма част от недоволството на подведените да очакват нещо, което не се е случило.

Но има и други типове специфично недоволство, някои от които ще се опитам да обобщя.

1. Недоволен сте, защото избирателната активност е рекордно ниска, чули сте някой да обяснява така в ефир.

Всъщност тя не е

На първите български избори за евродепутати през 2007 г. гласуваха 1 955 466 души, а при това преди 10 години избирателите бяха повече.

Или да вземем европейските избори през 2014 г., които не бяха в дълги почивни дни. Активността тогава бе 35,84%, само с 3% по-висока от сегашната.

2. Пред три телевизии, пет радиа и десет сайта (или в 100 поста) сте говорили и писали едно, а на изборите

става точно

обратното

При това сте обяснявали патетично.

Това не ви кара да престанете да се явявате публично или да намалите патоса си, просто у вас остава едно неприятно чувство и фрустрация, че “народът е прост”.

3. Гневен сте, че “няма нито една едра риба в затвора за корупция”, но сте гневен също, че бившата кметица Иванчева има присъда за корупция.

4. Заложили сте големи планове при очаквания за предсрочни избори или изобщо - за друга следизборна схема. Такъв е, изглежда, случаят с някои не толкова видими играчи.

5. Заложили сте много на това, че Брюксел няма скоро да свали механизма за мониторинг над България.

6. Като малък са ви казали, че човек се издига много само ако се роди в правилно семейство, или ако ръководството реши. Затова вече 12 години

намирате за

изключително

дразнещо,

че Бойко Борисов печели избори.

7. Във фейсбук всички остроумни коментари вече са написани.

8. Пуснали сте преференция, но избраникът ви не се класира сред 17-те.

9. Не харесвате Сергей Станишев.

10. Симпатизирате на Стефан Тафров.

  • Хайде, Европа, вдигай здравния щит!

    Хайде, Европа, вдигай здравния щит!

    Повечето европейски страни са силно притеснени от резкия скок в броя на заразените. Всяка държава бърза да прилага нови и нови строги мерки в опит да се ограничи максимално лавинорастящата опасност. Брюксел също реагира и предлага 8 мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19.  Всъщност голяма част от тях бяха предложени на Европейската
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди