“Като две капки вода” - шоу на помирението“

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7482881 www.24chasa.bg

Във времена на

толкова много

вражди то

обединява хора от

всички поколения

В продължение на 3 месеца всеки понеделник гледах “Като две капки вода” и след всяко предаване ме сърбяха ръцете да седна и да пиша. Защото в това шоу има нещо различно, някаква енергия, която липсва в безбройните вече риалити формати за танцьори, актьори, готвачи, музиканти и всякакви други таланти.

“Капките” е предаване, което лъска имиджи. През годините то представи някои от най-спорните светски личности в съвсем нова светлина.

Противно на жълтите вестници то показа Криско не като музикален плагиат, скандалджия, който буйства по хотелите, и трубадур на наркокултурата, а като трудолюбив, дисциплиниран артист, при това с чувство за хумор, бърза мисъл и услужлива памет. Показа Тита не като сексгърла, а като добре възпитано и адски талантливо момиче. През различните сезони “Капките” накара публиката да погледне с други очи на Азис, Софи Маринова и Милко Калайджиев, да открие нови таланти у Калин Врачански, Геро и Ненчо Балабанов.

“Капките” обединява пред екрана хора от всички поколения. Защото успя да убеди дори Маргарита Хранова и Петя Буюклиева въпреки годините си да излязат от кожата си, да се вмъкнат в тялото и визията на някой друг и да се борят за зрителския вот наравно с Михаела Маринова и Жана Бергендорф. И защото показа, че за хубавата музика няма възраст, жанр и език - от Верка Сидерова до Бритни Спиърс и Лейди Гага тя вълнува и сближава.

“Капките” е перфектен маркетингов продукт.

Маги Халваджиян безспорно има умението да усеща това, което е на гребена на вълната и да яхне тази вълна.

Цялата държава говори за Димитър Маринов, развял българско знаменце на церемонията на оскарите - и ето, той вече е гостуващ член на журито. Братя Аргирови празнуват 60 години, установяват се отново в България и издават албум - хоп, ето ги до Фънки и Хилда Казасян на масата за оценки, където правят остроумни коментари, а на финала излизат като забележителния дует Лучано Павароти - Енрике Иглесиас. Точно когато зрителите страдат за любимата си звезда от сериала “Откраднат живот” според десетките мнения в сайтовете, и Юлиан Вергов вече е част от шоуто.

“Капките” е предаването с най-добрите водещи в България. Рачков е единственият шоумен и импровизатор у нас, който може да запълни 3-часов телевизионен ефир. Неизчерпаемата му физическа енергия често му струва 2 свалени килограма на предаване. А Зуека е неговото второ, по-благо и по-смирено аз. Сраснали са се като Дон Кихон и Санчо Панса. Те правят театър с роли, които допълват, или комично коментират ролите на участниците. Въображението им работи с бесни обороти и те на минутата се адаптират към настроението на сцената, често иронизирайки себе си.

Без тях “Капките” щеше да е просто едно музикално предаване с конферансие, което обявява следващия участник по сценарий.

Всички тези мисли ми се въртяха в главата, докато гледах 12-те издания на шоуто. И през цялото време имаше нещо, което ми убягваше и се опитвах да разбера какво е. След финала най-после знаех какво точно искам да напиша - “Като две капки вода” е шоу на помирението. Между поп и фолк. Между фънк и джаз. Между рок и опера. Между млади и стари. Между българи и цигани. Във времена на толкова много вражди, противопоставяне, скандали, разделителни линии, нападки, обиди и хейт “Като две капки вода” накара хората да се почувстват добре, да се смеят с глас, да се забавляват и да си тананикат. А шоуто спечели непознатият за широката публика Стефан Илчев. Щом в държавата на чалгата един оперен певец успя да победи с талант и скромност - значи не всичко е загубено.

  • 8 жертви на пътя само за ден, а идва и черният август

    8 жертви на пътя само за ден, а идва и черният август

    Тежките катастрофи с много жертви зачестяват, само за понеделник осем души загубиха живота си при пътни инциденти. Пътна полиция отчете, че само през юли 50 души са загинали при катастрофи на пътя у нас. Продължават и драстичните нарушения - последният пример е от Пловдив, където 32-годишен мъж от Бургас бе хванат зад волана с рекордните 4
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо