Флориан Скала: Новото студио ще задържи вниманието на зрителите на Би Ти Ви върху това, което е важно да знаят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7482944 www.24chasa.bg
Флориан Скала СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Тъй като скоро ще се разделим със Слави Трифонов и екипа му, мога само да им благодаря за професионалната работа и отличните резултати в ефира на Би Ти Ви през всичките тези години, твърди главният изпълнителен директор на Би Ти Ви

Борим се за вниманието на публиката в конкуренция с огромен обем видео продукция, която се опитва да прилича на журналистика

Другата пролет ще излъчваме най-новия сериал “Съни Бийч” и световноизвестно риалити шоу за първи път в България

- Г-н Скала, днес, 1 юни,  на рождения си ден Би Ти Ви ще излъчва от съвсем ново студио, за което колегите от телевизията разказват, че ще е едва ли не космическо, т.е. технологично чудо. Но и сега по Би Ти Ви могат да се видят технологичните тв новости. Какво по-различно ще покаже студиото?

- В основата на всичко е стремежът ни да дадем на зрителите най-доброто преживяване с новините и актуалните предавания на Би Ти Ви досега. Замисълът зад внедряването на тази нова технология беше да направим информационното съдържание още по-динамично, интерактивно, видимо вече през 11 нови видеостени - и в крайна сметка да задържим вниманието на зрителите върху това, което е важно да знаят. Насочихме се към последните иновации в телевизията в световен мащаб, защото в днешната медийна среда именно те засилват въздействието на новините и ни помагат да представяме и най-сложните теми по още по-атрактивен и достъпен начин.

- Миналата година казахте, че студиото ще е готово до края на 2018-а. Защо се забави, какво се случи?

- Такъв беше първоначалният ни план, но, разбира се, с многопластови проекти от този мащаб, които

се случват веднъж

на почти 20 години,

не правим компромис с качеството. Избрахме да не бързаме с внедряването и да дадем възможност на екипа да вложи достатъчно време, усилия и енергия във всекидневната си работа, особено при толкова много извънредни събития, които отразявахме през последните няколко месеца.

- Как избрахте дизайнера на студиото?

- Свързахме се с няколко от най-добрите студиа за дизайн и архитектура в света и ги поканихме на търг. Портфолиото на компанията, която избрахме - “Вийч енд Вийч”, е впечатляващо. Тя е известна с революционните си проекти в нашата област, например студийните комплекси на “Ал Джазира” в Лондон и Доха, медийния център на най-голямата австрийска телевизионна мрежи и други.

- Колко струва новото студио? Защо правите толкова мащабна инвестиция в сграда, в която сте под наем?

- Няма значение къде са помещенията ни. Технологиите се променят всеки ден и след като веднъж сме задали тенденцията на този пазар, трябва да направим и следващите стъпки. Средата се промени. Независимо от обхвата и въздействието ни като телевизия сега се борим за вниманието на публиката в конкуренция с огромен обем видео продукция, която се опитва да прилича на журналистика. Именно технологията може да изтъкне работата на журналистите ни и да увеличи силата на въздействието на качествените новини. Убеден съм, че отговорните медии днес трябва да правят всичко възможно, за да помагат на зрителите да се фокусират върху достоверните източници на информация.

- Новото студио би трябвало да увеличи и цената на телевизията. Преди два месеца СМЕ (“Сентръл юропиън медия ентърпрайсиз” - собственик на Би Ти Ви) съобщи за първи път, че е започнала да изследва стратегически алтернативи за развитието на компанията. Сред тях е и възможността телевизиите на СМЕ да се продават поотделно, а не в пакет. Същевременно през последните 2-3 години не спират слуховете с конкретни имена, които оглеждат да купят медията. Каква е реалната картина около продажбата?

- Помня, че когато дойдох в Би Ти Ви през 2016 година, екипът ми ме информира за

слухове, които са вървели

вече от 3 години

И това е една от причините никога да не коментираме слухове или спекулации.

- Нова тв бе купена за първи път от български инвеститори и стана собственост на братята Домусчиеви. Как ще коментирате сделката? По какъв начин тя ще се отрази конкретно на тв пазара у нас и по-общо на медийния?

- Не мога да коментирам стратегията на конкурентите ни. Но лоялната конкуренция обикновено стимулира растежа на всеки пазар.

- Разделяте ли се и със Слави Трифонов и продуцентската му компания “Седем осми” освен с “Шоуто на Слави”? Бяхте ли изненадани от решението на продуцента да спре шоуто след 19 години в ефира на Би Ти Ви? Говори се, че вие така или иначе нямаше да продължите договора за шоуто и те просто са ви изпреварили.

- Започнахме преговори със “Седем осми” за следващ сезон на “Шоуто на Слави”, както правим с всички предавания, които се представят добре. Не съм толкова изненадан от решението им, колкото от начина, по който избраха да отговорят на поканата на Би Ти Ви. (Усмихва се.) В крайна сметка решението е взето и тъй като скоро ще се разделим, мога само да им благодаря за професионалната работа и отличните резултати в ефира на Би Ти Ви през всичките тези години.

- Какво ще излъчва Би Ти Ви в пояса на “Шоуто на Слави” тази есен? Ще продуцира ли “Седем осми” други предавания за Би Ти Ви?

- Имаме ясна визия за този часови пояс и ще обявим решението си през есента.

- Преговаряте ли с продуцентите Магърдич и Джуди Халваджиян? Има ли шанс тяхно шоу да стане част от Би Ти Ви?

- Разговаряме непрекъснато с външни продуценти, защото никога не спираме да търсим нови идеи особено за оригинални продукции. Това е обичайна практика, не нещо изключително, което се случва точно сега. Разговаряме с братя Халваджиян, както и с други продуценти.

- Преди години Би Ти Ви даде силен старт на българските сериали, но в момента излъчва само “Столичани в повече”. Снимате обаче още един - “Съни Бийч”. Кога ще го излъчите? Предвиждате ли да снимате и други български сериали?

- Би Ти Ви постави началото на българските сериали преди почти 10 години. Но оттогава насам контекстът се промени заради нарастващото влияние на стрийминг гигантите. Те пускат “тонове” впечатляваща оригинална продукция, вече леснодостъпна тук, а това трайно завиши критериите на аудиторията към жанра. Зрителите очакват същото качество от нас! Затова предпочитаме да инвестираме повече, но в един български сериал, отколкото да се впуснем в много проекти и да направим компромис с качеството. Сериалът “Съни Бийч” ще бъде успешен, защото има силна, адекватна история, безупречна актьорска игра и качество на продукцията, сравнимо с най-добрите примери по света.

- Ще останат ли турските сериали в праймтайма на Би Ти Ви завинаги и каква е причината за това програмиране?

- Това е причината, която стои зад всяко наше програмно решение - зрителският интерес. Турските сериали се харесват на широката публика с високото си качество на заснемане, със завладяващи истории и актьорска игра на световно ниво. Те са сред най-гледаните заглавия дори на платената ни платформа VOYO. Не е изненадващо, че Турция се превърна в един от водещите износители на сериали в света. Но в крайна сметка турски, американски, български, испански… страната производител няма значение. Ако историята е близка до хората, добре разказана и вълнува милиони българи всяка вечер, има място в нашия праймтайм.

- Преди време телевизиите в България пазеха в тайна бъдещите си програмни планове. Би Ти Ви беше първата, която наруши правилото. Какви са новините за есента и следващата пролет, кои ще са предаванията и сериалите по Би Ти Ви?

- Вече разкрихме есенната си програма с фокус върху “Фермата” и “България търси талант” в праймтайма. За следващата пролет сме планирали нови силни допълнения към сезона. Ще излъчваме “Съни Бийч” и световноизвестно риалити шоу за първи път в България заедно с някои от най-успешните ни формати като например “Бригада Нов дом”.

- Би Ти Ви продуцира сама все повече предавания от програмата си - вече и “Мастършеф” наред с “Гласът на България” и “България търси талант”. Защо? Не искате ли да работите с външни продуценти? Те как реагират на тази ваша политика?

- Стратегическият ни приоритет е да увеличим ефирното време за български програми, затова създаването на вътрешен продукционен отдел беше необходима стъпка - за да сме сигурни, че можем да покрием нуждите си по всяко време. Но няма да спрем да работим с външни продуценти. Независимо от подхода, който избрахме за “Мастършеф” и “Гласът на България”,

по-голямата част от

локалната ни продукция е в

ръцете на външни

продуценти

Вярвам, че те срещат добър и надежден партньор в Би Ти Ви. В крайна сметка споделяме едни и същи цели и предизвикателства на пазара - да открием най-добрите творци, оперативни екипи и таланти, които могат да направят едно страхотно шоу.

- Би Ти Ви ще празнува 20-ия си рожден ден догодина. Как ще изглежда телевизията тогава и как вие искате да изглежда?

- Виждам Би Ти Ви на 20 години като продуцент на тв съдържание, което е още по-достъпно, технологично адекватно, със социален заряд и близко до ценностите и приоритетите на зрителите. И, разбира се, с още повече последователи на различните ни канали и платформи, през всички устройства. Решени сме да разширим присъствието на основните си програмни проекти в дигитална среда.

- Какво ще се случи с телевизията като медия? Заплашва ли я интернет и как?

- Точно обратното, интернет е жизненоважен за нашия растеж. Днешната телевизия трябва да се разбира като цялото видео съдържание, което произвеждаме, но

достъпно на всички

платформи и устройства

според удобството на

потребителя

И въпреки че гледането на телевизия през тв екрана все още доминира в Европа, новите начини на потребление като гледане онлайн, отложено гледане, гледане преди ефир, следване на допълнително и ексклузивно дигитално съдържание и др. ще ни направят по-силни. Имаме огромно предимство при тази тенденция, защото създаването на видео с високо качество изисква значителни ресурси и експертиза. Като водеща телевизия сме в много добра позиция.

- Поехте мениджмънта на “Би Ти Ви Медия груп” преди две години и половина. Доволни ли сте от телевизията и какво още искате да постигнете? Лично вие как се чувствате и свикнахте ли с България?

- Да, доволен съм, и да, чувствам се в свои води тук в България. Току-що получихме резултатите от годишното си национално проучване от агенция “Маркет линкс”, а изводите потвърждават картината, очертана от пийпълметричните данни на ГАРБ. Днес най-много зрители откриват в Би Ти Ви своя първостепенен и най-сигурен източник на информация и ни разпознават като дома на най-предпочитаното тв забавление.

Но най-важното - подобрихме съществено финансовите си резултати, а това ще ни позволи да инвестираме повече в български продукции и да следваме стратегията си за съдържание на много платформи.

CV

Флориан Скала e главен изпълнителен директор на “Би Ти Ви Медия груп” от края на 2016 година

Оттогава финансовите резултати на медията се движат във възходяща посока

Преди да дойде в България, Скала е бил директор “Продажби” на “Маркиза Груп” в Словакия, също част от компанията-майка на Би Ти Ви - CME

  • Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Без директни помощи за най-бедните няма да се мине

    Очевидно е, че без ново раздаване на пари не може да се излезе от кризата. Цените достигнаха 14-годишен връх. Има връх и в размера на малките потребителски кредити, което означава, че хората наистина са без пари и вземат заеми не за инвестиция или покупка на нещо голямо, а за да преживяват. В човешката история няма криза
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо