Новата Европа - млада и зелена

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7483121 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

- Младото поколение се намеси със своите теми - климата и интернет

- Предстои смяна на обществения договор в ЕС. Въглищата бяха причина за създаването му, днес вече са враг

Никога досега толкова хора не се бяха интересували от европейските избори, както тази година. Високата активност донесе и големи промени. Не е пресилено да се каже, че новото поколение започна да измества старото и да налага своите теми като най-важни в дневния ред на общността.

Все още няма подробни данни от всички страни членки, но от постъпилите дотук разбивки може да се очаква, че новият Европарламент ще е с по-ниска средна възраст, а

голяма част от депутатите

влизат в политиката

за първи път

Това се дължи най-вече на зелената вълна, но и на партии като “Брекзит” и други националистически формации.

От 2014 до 2019 г. в Брюксел и Страсбург заседаваха хора, чиято средна възраст бе 51 години. Това се отрази сериозно на някои от най-обсъжданите закони, например за авторските права в интернет. В стария ЕП зелената тема също бе често неглижирана.

Новият явно ще изглежда по друг начин, ако съдим от статистиката, която вече даде Германия. Над 50% от новите 96 немски депутати са нови лица. На изборите през 2014-а нови бяха под една трета. Голяма част от новите лица са зелени. Малки антисистемни партии също обаче имат принос за обновлението – сатиричната “Партията” или европейската “Волт” вкараха депутати. Повече представители този път има и крайната “Алтернатива за Германия”. Напълно нови са представителите на либералите – и седемте немски депутати от Либералната партия са за първи път в парламента. Очаква се подобна да е картината от повечето европейски страни.

Зелените и либералите имаха огромен успех в много държави, крайнодесните в Италия и Франция също вкарват непознати лица. Нови мандати печелят и социалисти и либерали от Испания и Португалия. “Брекзит” от Великобритания също е ново формирование с много нови политици.

Възрастта на германската листа също пада значително. От 52,8 тя пада на 49,3 години средно.

Отиват си класическите

партии, а с тях и

старите депутати

Явно новата Европа е младата Европа, която вече има силата да смени старото поколение и да посочи кои са важните теми за обсъждане. 

На първо място, младите искат различна политика спрямо климата. Това може да се дължи и на ефекта “Грета Тунберг”. 16-годишната шведка мобилизира милиони ученици със своята стачка за незабавно налагане на зелени политики. Петъчните протести на ученици в цяла Западна Европа се превърнаха в сериозно гражданско движение, което успя да привлече вниманието на младите към ставащото в политиката и да ги накара да се активират.

Не толкова ефектно, но не без последствия е и активизирането на млади избиратели в Източна Европа. Там може да се говори за нов

подем на

либералните сили,

а либералите бяха другата изненада в новия Европарламент – те също са с повече мандати, отколкото в предишните парламенти досега.

“Изводът е, че темите, които са близки до младото поколение, могат да променят европейската политика”, коментира политологът Улрих Айт от Университета във Фрайбург. Доскоро изборите бяха определяни от теми като сигурност, граници, миграция. “Тогава дойде FridaysForFuture – зеленото движение на учениците в Европа, което стана причина фокусът на вниманието да се измести към защитата на климата и наложителните спешни мерки срещу глобалното затопляне. Това е и причина вотът за Европарламент да се определи до голяма степен от зелените теми и темите на бъдещето. В този смисъл за първи път от 1968 г. насам младото поколение победи старото”, допълва той.

Разликата между младежката вълна от 60-те години на миналия век и младежката вълна сега обаче е голяма. Децата на цветята се интересуваха от идеологии и политика. Днешните деца не са толкова фиксирани в политическите движения, те гледат на проблемите по-глобално. За каузи вляво или вдясно може и да не ги помръднеш лесно, но

за това, което става с

въздуха, водата, природата,

имаш цялото им внимание

Интернет също навлезе в политиката чрез младите хора и те го използваха, за да участват в обществения разговор. До каква степен старото поколение и класическите партии изпуснаха този тренд, се видя от големия скандал точно преди изборите в Германия.

Един от известните в Германия ютюбъри – Рецо, пусна 50-минутен видеоклип, в който буквално насоли християндемократи и социалдемократи за късогледата им политика спрямо околната среда, настоя политиците да се заемат най-вече със зелените теми и видеото му в рамките на дни бе гледано над 1 милион пъти. Реакцията на лидерката на християндемократите Анегрет Крамп-Каренбауер обрисува най-точно конфликта между възрастни и млади, който определи образа на новата Европа. Тя поиска ясни правила за политическите изказвания в интернет преди избори и обвини Рецо, че прави пропаганда и манипулира резултатите.

Думите ѝ предизвикаха истински отпор от всички известни ютюбъри в Германия, а самият Рецо посочи, че не е журналист, а гражданин и изразява мнението си, за което има пълна свобода. Грешката на сочената за наследничка на Меркел бе катастрофална. С думите си тя отблъсна едно цяло поколение, което отдавна не следи новините по телевизията или във вестниците, а се информира в интернет.

В резултат на тази грешка колебанията, че Крамп-Каренбауер може да наследи Меркел на канцлерския пост, станаха големи, а тя бе остро критикувана и от самата си партия. В крайна сметка не е чудно, че ХДС взе по-малко места в Европарламента, отколкото преди и започна да се движи по стъпките на социалдемократите, които пък този път бяха наказани с исторически срив в доверието – само 15% гласове бяха дадени за тях.

Бунтът на младите

предизвика верижна

реакция в Германия,

а и в цяла Европа

В Германия освен за лидерството в ХДС въпроси бяха зададени и за това какъв е пътят на социалдемократите оттук нататък. Лидерката Андреа Налес обяви, че ще постави председателството си на гласуване и ако трябва, ще се оттегли. При консерваторите пък се заговори, че Меркел неофициално е оттеглила подкрепата си от Анегрет Крамп-Каренбауер, а недоверие от съпартийците си пожъна и младежкото крило на партията, което така и не хвана пулса на времето. 

Шамарът, който консервативната лидерка получи от интернет, бе коментиран не без задоволство от медиите, които Крамп-Каренбауер опита да отреже от пряк достъп до информация месеци преди това. Тя използва аргумента, че всичко, което се решава в ХДС, се излъчва в социалните мрежи и няма нужда от директно проследяване от журналисти. Аргументите, че по този начин контролът върху това какво излиза към обществеността е изцяло в политиците, не бяха чути. В крайна сметка именно социалните медии разклатиха стола ѝ, тъй като тя не разбра, че не може да ги контролира 100%.

Но не само климатът и интернет вълнуват младите. На сцената сега излезе едно поколение, което бе принесено в жертва и на твърде неолибералната икономическа политика. След финансовата криза и срива в държави като Гърция, Испания, Италия, именно младите поеха най-горчивия хап от решенията в Страсбург и Брюксел – в тези държави се стигна до почти

50% безработица сред

хората до 30 години,

южноевропейските държави изживяха само в рамките на 2-3 години това, което източноевропейските изстрадват от 20 – младите им хора се изнесоха от родината, за да търсят работа.

Така че нищо чудно, че успехът на левите партии пък там е голям. Въпреки че “Сириза” този път е на второ място, тя все още е фактор в Гърция, отливът на симпатии е причинен и от факта, че тя управлява страната през кризата. В Испания и Португалия левите триумфираха.

Оказа се, че поколението на 50-60-годишните залага на карта не само бъдещето, но и настоящето на 20-30-годишните и точно това предизвика младежката активна вълна на изборите за Европарламент. И именно този конфликт очертава

новите разделителни

линии - вече не са

леви срещу десни,

либерали срещу националисти, а много повече млади срещу стари. И главното оръжие в новото преразпределяне на печалби, власт и влияние е интернет. А то е изцяло в ръцете на младите.

Левият вестник ТАЦ в Германия цитира есето на Дейвид Рънсаймън от “Кеймбридж”, който описва този феномен така: “Представителната демокрация в Древна Гърция и логиката ѝ до днес се основават на тройния страх на елитите – от бедните, от необразованите и от младите. Тези три групи днес са различни. Бедните не са толкова бедни, необразованите са информирани, а младите заради демографската криза и медицината не са мнозинство и вече не са такава заплаха. В същото време младите виждат грешките на системата много по-ясно и това увеличава гнева им срещу едно поколение, което разрушава планетата”. Изводът и на ТАЦ е, че Европа се променя коренно.

В основата на европейската общност бяха въглищата. Борбата за тях и съревнованието за притежаването им бяха причина европейците да се обединят с договор, който гарантира мирното им съществуване. Днес младите виждат във въглищата враг, те са една от основните причини за замърсяването и общественият договор в ЕС трябва да се пренапише. Това означава, че ни предстоят много по-големи промени, отколкото темите на дебати в пленарните зали. Младите ще искат друга социална сигурност, ново

преразпределение на

богатствата, участие

в демокрацията по

по-лесен и бърз начин,

привличането им във всички дискусии за бъдещето, заключава левият вестник.

Консервативният “Франкфуртер алгемайне цайтунг” споделя почти същата картина. “Младите искат да участват в решенията и да бъдат чути”, заключава вестникът след изборите.

Той публикува и изследването на фондация TUI за настроенията сред младежите в ЕС. Изводът от това проучване е, че младите хора искат ЕС да се запази и това важи дори и за страните, в които на изборите победиха евроскептични партии като Италия. 61% от италианците между 16 и 26 години са проевропейски настроени. В Испания процентът е дори 79. Увеличаване на одобрението към ЕС има дори в страни като Великобритания.

Според проучването сред младите европейци се увеличава и политическата активност. Всеки пети е участвал в поне една демонстрация през последната година. Теми като климата и авторските права в интернет са изкарали на улицата над 20% от младите европейци. Не по-маловажна е и темата за бежанците и миграцията, като интересното там е, че младежите настояват за запазване на отворените граници, дори и ако иначе са привърженици на по-крайни по тази тема партии. Само 27% виждат в отворените граници заплаха.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо