Коментар на седмицата №3: Борисов още дълго ще кара джипката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7484794 www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 35 хиляди прочитания.

Днес никой не говори за оттегляне и пенсия, всички чакат кого премиерът ще вземе със себе си и кого ще остави в ескортиращите коли

Лидерът на ГЕРБ е наясно с важната задача - не само да пребори лобитата, но и да постави партията си на здрава идеологическа основа

Време ли му е на Бойко Борисов за пенсия?

След като за 12-и пореден път ГЕРБ би на избори, и то с ценното участие на премиера в кампанията, вероятно въпросът звучи странно. Но самият Борисов на няколко пъти в последния месец обявяваше, че ще изкара мандата като министър-председател и ще се оттегли, за да даде път на млади хора.

Дали Борисов усеща, че след като вече е направил 10 пълни години на най-високото място в държавата, има умора у хората от него? Дали той самият е уморен? Дали пък не е решил символично да се оттегли през 2021 г. заедно със своя политически гуру Ангела Меркел? Или пък е просто предизборен трик? Трудно е да се гадае.

Още през 2013 г. се появиха информации, че ЕНП е искала след падането на първия кабинет на Бойко Борисов той да стане само почетен председател на ГЕРБ. А

властта да

се даде на

млади лица

И конкретно бе посочен Томислав Дончев.

През 2016 г., в края на второто правителство на ГЕРБ, Валери Симеонов публично го призова да се оттегли и да превърне ГЕРБ в нормална партия. “Да стане почетен председател като Ахмед Доган и да отиде в Банкя или там, където иска, и да остави ГЕРБ от партия за лично ползване да се превърне в една нормална политическа сила”, бяха точните думи на Симеонов, който само 5 месеца по-късно стана вице на Борисов в третия му мандат.

От тази година призивите към Борисов да излезе в пенсия започнаха да идват и от най-близките му.

“Почивай си бе, човек. На 60 години отиваш, ти чудеса направи, 4 пъти избори спечели, ходи в Банкя и си гледай кефа”, обърна се към Борисов депутатът от ГЕРБ Георги Марков.

Интересно дали сега някой би ги повторил? По-скоро не. Вместо това в ГЕРБ всички чакат с преклонени глави какво е решил Борисов, кого ще качи на джипа и кого ще остави в ескортиращите коли.

Борисов още дълго време може да кара джипа и няма да слезе поне в следващите две години. Думите са на финансовия министър Владислав Горанов. И лидерът нагледно го показа в последните две седмици. Седна на шофьорската седалка,

натисна газта

и издърпа ГЕРБ

от калта. Факт

Сега е моментът да не слуша сирените, които му пеят колко е велик, защото ГЕРБ е победител на изборите, а управленската конструкция може да се счита и препотвърдена. Защото това става при рекордно ниска избирателна активност. Дали хората са отказали да гласуват, защото са отвратени от всички, дали плажовете и гъбите са по-интересни, или продължават да не разбират какво е това животно Европейски парламент, няма никакво значение.

Важното е, че ГЕРБ падна под 600 хил. гласа. Нещо, което не се е случвало от 2007 г., когато партията на Борисов, тогава още движение, печели частичните европейски избори само с 420 хил. гласа. Така че резултатът от 26 май показва, че

само на база

харизмата

Борисов може

да разчита на

максимум 10%

от избирателите в България.

А трябва да се добави, че зад победата на ГЕРБ продължава да стои и Цветан Цветанов. Винаги е бил верен на Борисов и макар и трудно, преглътна пращането му в сянка. И продължи да обикаля села и пенсионерски клубове, за да събира гласове. Въпреки че не се появяваше по медии, привържениците на ГЕРБ по места го виждаха всеки ден.

Не трябва да се пренебрегва и че ГЕРБ за първи път в историята си се яви на избори в коалиция. Да, СДС вероятно не е наляло повече от 30-ина хиляди гласа, но пък липсата им би имала сериозно отражение върху резултата на ГЕРБ. И това са все обстоятелства, които показват, че на Борисов му се удава лидерството, но има нужда от гръб, за да му стават нещата.

Досега като министър-председател успяваше да изгради различни образи и да влезе в различни роли.

Първия мандат беше

отмъстителят за

всички корупционни

беди,

причинени от тройната коалиция. И строителят.

Втория мандат беше умиротворителят.

Третия се опита да стане геополитик и да се отдаде на активна международна дейност, а преди изборите се върна в ролята си на бащицата, който обикаля, строи и насърчава бабите, че е хубаво да го виждат на живо, защото на умряло не е добре. Бойко пенсионер ли ще е четвъртата му роля? Или шофьорът на държавния джип?

Независимо какво си избере - спокойни старини или управление до зуко, има много работа да отметне през следващите две години.

Първо трябва да се пребори с развихрилите се в ГЕРБ лобита. Покрай “Апартаментгейт” дори и за малките деца стана ясно, че в партията на Борисов има дълбоки разломи между противоборстващи групи. Които без него ще се изядат, но по-лошото е, че лесно могат да му сложат прът в летите джанти.

Втората задача на Борисов е най-сетне да изгради идеологическа основа на партията си. Без нея почти непрекъснатото 10-годишно властване на ГЕРБ я превърна много повече в котерия, отколкото в партия.

“Беше ми любопитно да видя един паднал човек - как живее и какво се случва - обясни Борисов как е наблюдавал Тодор Живков - отритнат от тези, които са му целували и ръцете, и краката. - После имах възможност да гледам и царя - възхода и как падна, един съветник не можа да вкара в София, където милиони го посрещнаха. Затова толкова ме е яд на моите съпартийци - защото аз съм гледал как се сриват. Затова трябва всичко, което е донесло щета, да се отстранява. Гадно е, но няма друг начин. Един Делян Добрев е изключително умен човек, но той повече не може да бъде лице, обясни Борисов. Но няма да допусна да си отидем като маскари, точно обратното. Направили сме много, с десетилетия ще се говори какво сме направили. Имаме още сила, още потенциал, съпротивителни сили на партията”, обясни Борисов в едно от телевизионните си интервюта през предизборната кампания. Очевидно си дава сметка, че е крайно време да постави ГЕРБ на здрава основа.

Третата задача - да намери млади лица, които да поемат както държавата, така и партията след него, също изглежда трудна, но ако Борисов изпълни първите две, ще може да я завърши сравнително лесно.

Борисов има нужда

от верен наследник

Със сигурност е много добре запознат как Ангела Меркел предаде Хелмут Кол и от емблема на обединението на Европа го превърна в корумпирано старче. Не иска да си го причини.

Пенсионирането е най-дългата обедна почивка на света. А Борисов, както и сам се е хвалил, не обича да почива. Освен това, макар и на 60, все още не е толкова стар, че да не си постави още една цел. Въпреки че за картофеното момченце, което с едната ръка яде филия с мас, а с другата рита топка, както сам се е описвал, вече направи много. Все пак надмина на поста си като министър-председател Стефан Стамболов, ако довърши мандата си, ще е изпреварил и учителя си Тодор Живков.

Но построяването на още една магистрала, завършването на един газов хъб или международно лидерство са все цели, които би могъл да си постави. Дори заклетият му противник Радан Кънев призна в свой анализ, че след ерата “Меркел” Борисов е един от най-вероятните естествени лидери на европейските десни. Това от пенсия няма как да стане. Но не се получава и само с въртене на геврека в джипката. С една нормална, поставена на здрава основа партия обаче ще стане.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Врагът не спи, бдете!

    Врагът не спи, бдете!

    Информацията, че са засечени двама руски дипломати, които извършват действия, за да заселят у нас т. нар. нелегали с цел да повлияят на изборните резултати, е повече от притеснителна и е показателна до какви беди може да доведе ширещата се корупция в страната.  Защото тези разведчици за около 10 000 нови български лева може да се сдобият с есграон
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя