Един по-силен дъжд - и всички по лодките!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7487392 www.24chasa.bg

Нещо с инфраструктурата в големите градове явно не е наред - един по-силен дъжд и започваме да се тюхкаме, че ситуацията е направо бедствена. Два-три наводнени подлеза и кметовете са готови да обявяват извънредно положение. 

Хайде да се разберем - дъжд е валял и пак ще вали със сигурност. А както са тръгнали промените в климата, и порои ще има по-честичко. Затова трябва да се мисли предварително как да се овладяват придошлите води, вместо да се държим като първобитни хора пред идващата неизбежна катастрофа.

Всичко опира до математика и прости изчисления колко вода може да поеме канализацията на един град. Ако толкова няма качествени проектанти и строители, да си внесем, но да се научим да управляваме рисковете, вместо да ги посрещаме с голи гърди или в краен случай (както направиха в Пловдив) с лодки по подлезите и булевардите.

Продължим ли по сегашния (глупав) маниер, страната ще търпи щети за милиони левове и все така ще сме неподготвени за един най-обикновен проливен дъжд.

  • Медиите са инфраструктура на демокрацията

    Медиите са инфраструктура на демокрацията

    Журналистите са ценност, която днес трябва много да пазим. Тези т. нар. мисирки са на първата линия и нуждата от честна и вярна информация е буквално жизненоважна. Репортерите, които ходеха по КПП-тата на Банско, действително рискуваха живота си, както и всички тези, които предават от болниците. Макар рискът да не е толкова голям