Право на отговор: Строителството на “Хемус” не попада в обсега на ветото на президента

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7491662 www.24chasa.bg
Магистрала "Хемус" СНИМКА:АПИ

Липсата на критерии, по които Министерският съвет обявява “обектите с национално значение”, може да засегне множество частни имоти без гаранции, че това са обекти за общо ползване в обществен интерес

Пиша Ви по повод статията “Президентът атакува магистрала “Хемус”, публикувана в “24 часа” на 5 юни т.г.

Съдържащото се в заглавието на статията твърдение е категорично невярно и изключително манипулативно. Президентът сезира Конституционния съд по повод приетите изменения и допълнения в Закона за държавната собственост, а не оспорва досега действащите му разпоредби, в които се допуска предварително изпълнение на актове по принудително отчуждаване за изграждането на национални обекти.

Автомагистрала “Хемус” е национален обект съгласно Закона за пътищата. Строителството на автомагистрали не попада в обсега нито на наложеното вето, нито на оспорените пред Конституционния съд разпоредби. Държавният глава не атакува автомагистрала “Хемус”, а цели да опази гарантирани от конституцията права на гражданите.

Конституционният съд е сезиран за измененията, които позволяват към уредената в закона категория “национални обекти” да се добавят “обекти с национално значение” само с акт на Министерския съвет.

Предвид липсата на критерии, по които Министерският съвет обявява “обектите с национално значение”, предварителното изпълнение може да засегне множество частни имоти без гаранции, че това са обекти за общо ползване в обществен интерес.

Считам, че национален всекидневник като вестник “24 часа” би следвало да изразява позиции, основани на познаването на действащите нормативни актове, а не да прави манипулативни внушения по отношение действията на държавния глава.

С уважение:

Кирил Атанасов,

началник-отдел

“Връзки с обществеността”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кой краде най-много ток

    Установен е поредният крадец на ток - цял хотел с високотехнологични хватки е теглил електроенергия, без да плаща. Софтуерните манипулации и кражбите на електроенергия от хотели, ресторанти, копачи на биткойни, понякога от цели заводи правят количествата неплатен ток повече от този, който “изтича” от гетата.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в