Право на отговор: Строителството на “Хемус” не попада в обсега на ветото на президента

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7491662 www.24chasa.bg
Магистрала "Хемус" СНИМКА:АПИ

Липсата на критерии, по които Министерският съвет обявява “обектите с национално значение”, може да засегне множество частни имоти без гаранции, че това са обекти за общо ползване в обществен интерес

Пиша Ви по повод статията “Президентът атакува магистрала “Хемус”, публикувана в “24 часа” на 5 юни т.г.

Съдържащото се в заглавието на статията твърдение е категорично невярно и изключително манипулативно. Президентът сезира Конституционния съд по повод приетите изменения и допълнения в Закона за държавната собственост, а не оспорва досега действащите му разпоредби, в които се допуска предварително изпълнение на актове по принудително отчуждаване за изграждането на национални обекти.

Автомагистрала “Хемус” е национален обект съгласно Закона за пътищата. Строителството на автомагистрали не попада в обсега нито на наложеното вето, нито на оспорените пред Конституционния съд разпоредби. Държавният глава не атакува автомагистрала “Хемус”, а цели да опази гарантирани от конституцията права на гражданите.

Конституционният съд е сезиран за измененията, които позволяват към уредената в закона категория “национални обекти” да се добавят “обекти с национално значение” само с акт на Министерския съвет.

Предвид липсата на критерии, по които Министерският съвет обявява “обектите с национално значение”, предварителното изпълнение може да засегне множество частни имоти без гаранции, че това са обекти за общо ползване в обществен интерес.

Считам, че национален всекидневник като вестник “24 часа” би следвало да изразява позиции, основани на познаването на действащите нормативни актове, а не да прави манипулативни внушения по отношение действията на държавния глава.

С уважение:

Кирил Атанасов,

началник-отдел

“Връзки с обществеността”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 50 загинали на пътя за 20 дни. Намалете скоростта!

    50 загинали на пътя за 20 дни. Намалете скоростта!

    5-има души, сред които две малки деца, загинаха при зверска катастрофа на пътя Варна - София вчера след челен удар. Само преди седмица 6-има загинаха в друга страшна катастрофа до Казанлък също след челен сблъсък. С тях всички черната статистика за 20-те дни на октомври набъбва до 50 души. Не е за вярване
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,