Право на отговор: Строителството на “Хемус” не попада в обсега на ветото на президента

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7491662 www.24chasa.bg
Магистрала "Хемус" СНИМКА:АПИ

Липсата на критерии, по които Министерският съвет обявява “обектите с национално значение”, може да засегне множество частни имоти без гаранции, че това са обекти за общо ползване в обществен интерес

Пиша Ви по повод статията “Президентът атакува магистрала “Хемус”, публикувана в “24 часа” на 5 юни т.г.

Съдържащото се в заглавието на статията твърдение е категорично невярно и изключително манипулативно. Президентът сезира Конституционния съд по повод приетите изменения и допълнения в Закона за държавната собственост, а не оспорва досега действащите му разпоредби, в които се допуска предварително изпълнение на актове по принудително отчуждаване за изграждането на национални обекти.

Автомагистрала “Хемус” е национален обект съгласно Закона за пътищата. Строителството на автомагистрали не попада в обсега нито на наложеното вето, нито на оспорените пред Конституционния съд разпоредби. Държавният глава не атакува автомагистрала “Хемус”, а цели да опази гарантирани от конституцията права на гражданите.

Конституционният съд е сезиран за измененията, които позволяват към уредената в закона категория “национални обекти” да се добавят “обекти с национално значение” само с акт на Министерския съвет.

Предвид липсата на критерии, по които Министерският съвет обявява “обектите с национално значение”, предварителното изпълнение може да засегне множество частни имоти без гаранции, че това са обекти за общо ползване в обществен интерес.

Считам, че национален всекидневник като вестник “24 часа” би следвало да изразява позиции, основани на познаването на действащите нормативни актове, а не да прави манипулативни внушения по отношение действията на държавния глава.

С уважение:

Кирил Атанасов,

началник-отдел

“Връзки с обществеността”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Какво трябва да се промени в изборните закони

    Какво трябва да се промени в изборните закони

    Пак ще променят Изборния кодекс. Това е правилно действие, защото изборните закони у нас определено имат кусури - твърде са сложни, твърде излишни забрани има и няма някои важни възможности. Струва ни се например, че е важно да започне някаква форма на дистанционно и предварително гласуване по аналогов път
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя