Колко да е партийната субсидия?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7493466 www.24chasa.bg

1. Да се намалят ли партийните субсидии?

2. Ако трябва да се намалят, с колко?

3. До какво ще доведе намалението?

Потърсихме за отговори политолози и социолози, а също и “Шоуто на Слави”.

Вчера премиерът Бойко Борисов предложи да се намали субсидията за партиите от 11 лв. на глас, както бе досега по закон, на 1 лв., като обясни и рисковете. Предложението на премиера е в унисон с резултата от референдума през 2016 г. по темата, според който хората искат субсидия от 1 лв. на глас. Промяната предстои да се дискутира в парламента.

Доц. д-р Мира Радева:

1 лев на глас издърпва килимчето на малките партии

1. Според мен е необходимо да се намалят държавните субсидии за партиите. Трябва да се вкарат в европейска норма, защото народът е беден и субсидирането на политически субекти не е толкова лицеприятно.

Но претенцията за 1 лв. на глас вместо досегашните 11 лв. за глас

няма да мине в парламента,

защото отрязва главите на малките партии, които в момента подкрепят ГЕРБ.

Тази мярка ще докара до положение партиите много повече да зависят от бизнеса, от корпоративни интереси, понеже знаем колко топла е връзката между партиите и обществените поръчки и икономическия просперитет. А всичко това ще засили още повече недоверието в политическия процес.

Защото е ясно, че по-големите партии като БСП, ГЕРБ и ДПС имат най-устойчивите връзки с бизнеса. И когато финансира проекти, той ще гледа да е сигурен дали неговите интереси ще бъдат представени в парламента. А пък малките, които са на ръба - изчезват. В този смисъл и не виждам какъв е големият интерес на ГЕРБ да има избор между БСП и ДПС.

2. Не знам колко точно е европейската норма, но според мен парите от държавата за партиите трябва да се намалят поне наполовина - от 11 лв. официално (оказаха се 13 лв. на глас) до 5-6 лв. на глас.

3. Ако субсидията стане 1 лв. на глас, ще оцелеят само големите партии, а килимчето се издърпва изпод нозете на малките партии, най-стабилна от които е ДПС. Всички останали ще бъдат поставени в тежка ситуация. Да не забравяме, че зад всяка партия стоят избиратели. Зад традиционната десница стои едно градско съсловие, което иска да види своето представителство в парламента. Зад патриотите стоят други групи от хора, които също ще бъдат извън борда. И това ще увеличи напрежението.

Димитър Ганев, политолог: 5-6 лв., за да не стават партиите зависими

1. Темата за партийните субсидии отдавна е на дневен ред. По тази тема беше проведен референдум и общественото мнение беше категорично за намаляването им.

В предложението на Борисов държавната субсидия за партиите да падне до 1 лв. за глас виждаме неговия типичен стил. Темата е актуална, обществото мнение е ясно в едната посока, а реакцията на премиера цели да тушира общественото напрежение и да се удовлетворят обществените нагласи.

Но искам дебело да подчертая - такова решение влече след себе си негативни последици. Първо, партиите поддържат апарат, местни структури, предизборни кампании и т.н., което ще трябва да става без партийна субсидия. Какво ще се случи? Вместо от данъкоплатеца партиите ще търсят финансов ресурс от едри бизнесмени, защото те са хората с пари в България. Тези едри бизнесмени от своя страна имат сериозни интереси в много сектори на икономиката, част от тях играят с обществени поръчки, част имат нужда от определени законодателни промени, които да улесняват дейността им и съответно да печелят повече.

Партии, взели пари от тях, след едни избори ще изпълняват исканията им, защото после парите им отново ще им трябват. Така че с подобно решение за драстично намаляване на партийната субсидия от държавата правим партиите по-зависими от едрия капитал.

2. Съгласен съм, че парите за партиите сега са много. Голяма част от тях партиите държат на депозит в банка. Но намаление до 1 лв. за глас е драстично - означава, че голяма партия като ГЕРБ или БСП ще има по 1 млн. на година. Няма как тези пари да стигнат за издръжката на местните партийни апарати, на централите им, за изборните кампании. А обърнат ли се за финансов ресурс към едрите бизнесмени, ще станат зависими от тях.

3. Наясно съм, че в момента изразявам непопулярно мнение. За щастие, не съм политик, за да се влияя от своя рейтинг. Затова си мисля, че е по-добре субсидията за партиите да се намали наполовина - до 5-6 лв. на глас.

Живко Георгиев, социолог: 11 лева не са скандално много

1. Ако партийната субсидия не е повече от досегашните 11 лв. на глас по закон, не виждам защо да се намаляват. И не защото са много или малко - държавата да дава пари на партиите е легитимна практика в много страни по света. И тук най-емблематичният пример е Германия.

Сумата е в границите на социалния минимум за една партия да поддържа своята кондиция, международни контакти, структури и да функционира нормално. Така че за мен тази сума не е скандална. Но не виждам основание да е повече - чух, че партиите получили 13 лв. на глас

2. Стане ли обаче по-малка от 11 лв. на глас, това еднозначно облагодетелства която и да е партия на властта. Добре знаем, че партията на властта не е опряла до тези пари. Така че подобна мярка удря всички, които не са във властта. От тази гледна точка е добра мярка за разчистване на политическия терен от опоненти.

3. Когато преди години се реши субсидията за партии да е 11 лв. на глас (и да се е променяла тази сума в годините, то е било заради инфлацията), имаше аргументи. И от това се възползваха и управляващи, и опозиция. Така че 11 лв. на глас не са много. Ако искаме да правим икономии, аз предлагам да се намали корупцията! Така много по-осезаемо ще се решат бюджетните проблеми и ще се затворят пробойните от повишените бюджети към партийните каси на управляващите.

Редколегията в “Шоуто на Слави”: Референдумът реши: 1 лв.

Няма смисъл да се събират мненията на социолози, политолози, политици какво мислят, защото има решение на хората от референдума през 2016 г. Тогава 2,5 млн. души гласуваха да е 1 лев.

Няма поле за разсъждение оттук нататък, защото

има законно решение на

българския народ

Все едно да коментираме трябва ли да сме парламентарна република.

Хората във властта са изпълнители, не императори. Те не вземат решения, а изпълняват решенията на българския народ. Всичко друго е губене на време и изпълняване на политически поръчки.

Има време да видим дали наистина законът ще бъде променен - от обсъждането и внасянето до приемането му обикновено нещата се променят. Това сме го гледали хиляди пъти.

Демокрацията е власт на мнозинството, точно затова референдумът е демокрация в чист вид.

3,5 млн. души отидоха преди 2 години и половина до урните, за да гласуват на референдума. 2,5 млн. от тях, дори малко повече, казаха “да”. Това е много повече от гласовете на всички партии, дадени за тях на последните избори. Кой управлява с толкова гласове? С колко гласа е изпратен всеки евродепутат в Брюксел? Тежестта в броя е несравнима.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • И българите на Острова печелят от Брекзит със сделка

    Най-после! Брюксел и Лондон постигнаха сделка за Брекзит, което дава надежда, че задаващият се хаос с излизането на Великобритания от ЕС може да бъде овладян и поставен в разумни граници и за двете преговарящи страни. И шефът на Европейската комисия Юнкер се зарадва от новината, възторжен е и премиерът Борис Джонсън
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,