“Фрийдъм хаус”: По свобода на медиите България в една група с Австрия и Испания

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7493486 www.24chasa.bg

Авторитетната US организация с класация много различна от тази на “Репортери без граници”

В рязък контраст с излязлата само преди месец класация на “Репортери без граници”, в която България е на 111-о място по свобода на медиите, данните на авторитетната “Фрийдъм хаус” сочат, че по свобода на медиите България е в една група със страни като Австрия, Словения, Хърватия, Чехия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, Полша и др.

В новия доклад на американската неправителствена организация, озаглавен “Свободата и медиите” държавите по света са разделени на 5 групи според точките, които са събрали по определени критерии, свързани със свободата на медиите. Тези с най-големи ограничения към журналистите са отбелязани с ярко червено, като цветът избледнява с намаляването на проблемите в дадена страна (виж картата). България е във втората група, веднага след шампионите по свободни медии.

Впечатление прави, че България заедно с Румъния и Гърция са едни от най-добре класираните страни от региона. С много по-малко свободни медии, според американската организация, са почти всички страни от Балканите и региона - Албания, Северна Македония, Черна гора, Косово, Сърбия, Босна и Херцеговина, Словакия, както и Унгария.

“Репортери без граници” от своя страна бяха включили в доклада за България убийството на журналистката Виктория Маринова от Русе и има странното твърдение, че властите направили “опит да потулят случая, претупвайки разследването”.

Иначе общият извод на “Фрийдъм хаус” е, че свободата на медиите e

в низходяща

спирала по

целия свят,

като демократичните правителства се присъединяват към авторитарните режими в стремежа си да потискат независимата журналистика. Тенденцията е най-остро изразена в Европа - историческия “бастион на установените свободи”, в Евразия и в Близкия изток, “където са концентрирани най-лошите диктатури в света”.

Американската организация подчертава, че ефектът от действията на президента на САЩ Доналд Тръмп подкопава свободната преса, защото журналистите по целия свят сега имат по-малко основания да вярват, че Вашингтон ще им помогне, ако правата им бъдат нарушени.

Докладът изрично посочва, че в някои от най-влиятелните демокрации в света се наблюдава съгласуван опит на популисти за ограничаване на независимостта на медиите. Като конкретни негативни примери “Фрийдъм хаус” посочва правителствата в Унгария и Сърбия, където

Виктор Орбан

и Александър

Вучич успели

да “издухат”

критичната

журналистика

и да консолидират собствеността на медиите в “приятелски ръце”, създавайки шаблон за други популистки лидери.

Закупуването на най-големия национален вестник от руското правителство отразява неговия стремеж да “проникне в прикритие от партийни пристрастия”, а китайската комунистическа партия се стреми да разшири влиянието си върху медийното производство и разпространението му в чужбина.

В Индия правителството на премиера Нарендра Моди също се опитва да окаже натиск върху независимите медии при избора на телевизионни лицензи и подкрепи кампании за обезсърчаване на реч, която е “антинационална”.

Скромен ръст на свободата на пресата се наблюдава в страни, където демокрацията, макар и бавно, се засилва, като Етиопия, Малайзия, Еквадор и Гамбия.

Методологията при изготвянето на доклада включва въпросите дали има пряка цензура; често ли се среща автоцензура; подложени ли са журналистите на натиск да разкриват източниците си; използват ли се дела за клевета и обида, за да бъдат наказани журналисти, разследващи властта; престъпление ли е обидата към фигури от властта; зависят ли медиите финансово от властите и др. Авторите на доклада си сътрудничат с екип от вътрешни и външни анализатори, както и с експертни съветници от академичните среди, мозъчните тръстове и организации за правата на човека. Анализаторите използват широк спектър от източници, включително новинарски статии, академични анализи, доклади от неправителствени организации, индивидуални професионални контакти и изследвания на място. Въз основа на тези източници те предлагат оценка за всяка страна, която след това се обсъжда и защитава на серия от срещи, преди “Фрийдъм хаус” да излезе с окончателния си доклад.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Какво трябва да се промени в изборните закони

    Какво трябва да се промени в изборните закони

    Пак ще променят Изборния кодекс. Това е правилно действие, защото изборните закони у нас определено имат кусури - твърде са сложни, твърде излишни забрани има и няма някои важни възможности. Струва ни се например, че е важно да започне някаква форма на дистанционно и предварително гласуване по аналогов път
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя