Георги Марков: Загрижен съм! ЕК да види какво става в Белгия, Холандия и Франция

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7493503 www.24chasa.bg
СНИМКА: Румяна Тонeва

Още акценти от интервюто:

Пожелах на социалистите смирение, защото избирателят отреди да сме заедно в този парламент до 2021 година

Бавария е кътче рай, защото там от Втората световна война социалист не е управлявал

Г-жа Йончева да чуе какво говорят за Бойко Меркел, баварският премиер Маркус Зьодер, Ердоган, Ципрас, Вучич, Заев, Рама

С народния представител от гражданската квота на ГЕРБ, бивш конституционен съдия, разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Марков, ГЕРБ ви упълномощи да отговорите на обвиненията на БСП за “шамара от ЕК и от външния министър на Холандия”.

- Мисля, че ГЕРБ правилно се спря на мен, тъй като съм представител на гражданската квота. За разлика от премиера Борисов, външния министър Захариева и шефа на ПГ на ГЕРБ г-жа Дариткова мога да си позволя и говорене извън политически коректното. Това ме задължава нашата конституция - да гласувам по съвест, и второ, свободно да формирам политическата си воля. Така че аз в прав текст казвам, че съм загрижен за холандския народ, така както холандският външен министър е загрижен за реформите в България. Имам право като европейски гражданин да съм загрижен за всичко ставащо в Европа. И аз съм загрижен за Холандия, защото в град Утрехт много скоро един ислямистки престъпник разстреля посред бял ден в трамвая невинни граждани. За чест и слава на нашата държава това в България не се е случвало, няма и да се случи. Ние сме сигурна страна. Изразих тревога от холандското правосъдие. Защото, ако “24 часа” се задълбочи в биографията на престъпника, ще види, че той е пуснат само две седмици преди да извърши смъртоносната атака, и то с криминално досие, по-дълго от бул. “Витоша”.

Колкото до Европейската комисия, аз казвам, че ние сме суверенна държава и членството в ЕС не води до пълна загуба на суверенитет. Считам, че ЕК проявява двойни стандарти. И като европейски гражданин, който плаща данъци, за да има заплати за тази ЕК, като човек, който е бил конституционен съдия на страната си, не разбирам защо не се е чуло ЕК да се занимава със ставащото във Франция.

- Какво имате предвид?

- Първото, което стана във Франция, е, че при сблъсъците между “жълтите жилетки” и полицията се стигна до много тежко ранени невинни хора, включително до извадени очи. Това не бива да се случва в една правова държава. И второ, само дни преди евроизборите няколкостотин до хиляда “черни жилетки” окупираха международното летище, като нарушиха правата на много европейски граждани. Но по-страшното - те ревяха, че Франция не е на французите. Аз съм франкофон,

мога да ви изпея

всички песни - от

Tombe la neige на

Адамо до La

femme de mon ami

на Енрико Масиас

и Natalie на

Жилбер Беко.

И считам, че Франция е на французите. Какво чака ЕК? “Черните жилетки” да почнат да викат “Вън французите от Франция!”?

Само за 1 г. са поругани 800 християнски църкви и символи във Франция. Шокиран съм, че вътрешният министър на Франция Жерар Колон хвърли оставка с думите, че Франция не е на девет планини от гражданска война, тъй като в страната има две нации - християнска и ислямска.

И понеже става дума за моето безпокойство, ще ви призная, че ЕК отдавна трябваше да се занимава с Белгия. Как е възможно християнска Европа да има градове, които да забраняват коледните празници и да ги покръстят на зимни?! А на Дядо Коледа да викат Дядо Мраз!

На парламентарните избори тази пролет в Холандия проби ислямска партия. В Белгия също е регистрирана ислямска партия.

Как е възможно критиките на холандския външен министър да се разминават с фанфарите на министър-председателя на Бавария Маркус Зьодер? Само преди 10 дни Зьодер сърдечно похвали България, а Бавария е най-райското и богато кътче в Европа. Кътче - рай, поради това, че нито един път баварците не допуснаха от Втората световна война социалисти да ги управляват.

- Този състав на ЕК скоро е в края на мандата си. Може би следващата ще даде други доклади?

- Аз гласувах на току-що отминалите европейски избори за ГЕРБ, за което не съжалявам, защото нашите евродепутати са много интелигентни, будни, а момичетата - и красиви. Но аз съм много недоволен от Европейския парламент и от отиващата си ЕК. Ще цитирам Орбан: “Тези институции ще се запомнят така: Великобритания - вън, мигрантите - вътре.” Не е ли срамно ЕП с 226 депутати на Сорос на финала да предлага за европейски прокурор Кьовеши - жена, свалена не от Аврам Бакалина, а от Конституционния съд на собствената си страна! И след това уволнена от президента на страната...

- Вашият любимец Орбан каза преди ден, че избира да остане в ЕНП, където членството му е замразено от месец март, след което се очакваше той въобще да не се завърне там...

- В деня преди евровота Орбан даде пространно интервю в “Билд”, в което каза, че подкрепя ЕНП. А дали ще остане в ЕНП, зависи от бъдещите разговори с формацията. И каза буквално: “Ако ЕНП завие наляво и почне договорки с ПЕК, то, естествено, ФИДЕС няма работа там.” Ползвам случая да ви кажа, че така, както прогнозирах пред “24 часа”, Орбан е големият победител с Европа с изумителните 52,3% от гласовете.

- Да се върнем малко и на вътрешната политика. Нямат ли основание от БСП, като говорят, че българите оставаме най-бедните в Европа - критиките към правителството?

- На четвъртия ден след вота на българските избиратели, след като си победен, даже разгромен на изтеклите избори, е много нелепо да правиш анализ на българското правителство. БСП превърна изборите във вот на недоверие за “Борисов 3”, а отговорът на народа беше вот на доверие.

Бойко ще чукне

след една

седмица 60-така

с изумителен

рекорд -

спечелени

4 парламентарни

вота и

4 евровота,

тоест 8 пъти избори за национален и Европейски парламент, в които съревнованието е чисто партийно. 8 на 0 ГЕРБ: БСП.

Поздравих социалистите, че се върнаха в парламента, защото не бива парламентарната опозиция да става извънпарламентарна. Нали затова е избрана - да е в Народното събрание. Те са депутати на всички българи, освен ако има голяма кауза, каквато беше нашата, на 39-имата, във Великото народно събрание - комунизъм или демокрация...

Позволих си в парламента да посоча какво говорят само последните месец и половина европейски лидери за Борисов. Припомних им какво каза Меркел на срещата на Германия с бившите югославски републики. Каза: “Поздравявам Борисов за приноса му в приобщаването на Западните Балкани към Европа.” След това Вучич, президентът на Сърбия, каза: “Държа да присъства и Бойко.” След това Заев каза: “Без Бойко договор Гърция - Македония нямаше да има.” След това Ципрас, който каза: “Бойко, ти може да председателстваш и ООН.” След това албанският премиер Рама, който каза: “Бойко, ти Меркел си на Балканите.” И в заключение Ердоган, който се изповядваше на Бойко и по време на най-критичния период на отношенията на Турция със западноевропейските лидери, заради Бойко дойде във Варна, за да може да се сключи това споразумение и де факто Турция да пази Европа.

Питам аз, след всичко това, възможно ли е, както твърди г-жа Йончева, ГЕРБ да е банда? Затова пожелах на българските социалисти смирение, защото българският избирател отреди да сме заедно в този парламент до 2021 г.

CV

Роден на 20 март 1950 г. в София

Бил е юрисконсулт на Столичната община, адвокат и преподавател по право в СУ “Св. Кл. Охридски”

Депутат на СДС във Великото и в следващото, 36-о народно събрание

През 1994 г. е назначен за конституционен съдия от президента д-р Желю Желев

Председател на УС на ПФК “Левски” от 2000 до 2013 г.

В 44-ото народно събрание сега отново е депутат - от гражданската квота на ГЕРБ

Вдовец, има дъщеря

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Агитирайте, а не купувайте гласове

    Агитирайте, а не купувайте гласове

    Цели 900 000 избиратели все още не са решили за кого да гласуват на местните избори тази неделя. Това са все хора, които се колебаят кой да стане кмет на техния град или община. Те или не са успели да чуят управленската програма и обещанията на кандидатите в тяхното населено място, или ще импровизират в тъмната стаичка в последния момент
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,