Признахме: лицемерието продължава. А сега накъде?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7495167 www.24chasa.bg

Официализирането на проучванията и допитванията в изборния ден ги прави негодни за пропаганда, те стават просто информация

Колкото и да е логична промяната в закона, няма да стане факт без активна кампания и сериозна медийна подкрепа

Ангажирането с обществено значими теми и последователност докрай в търсене на решение по горещи проблеми са две от характеристиките на съвременната качествена журналистика.

Медиите отдавна

не са само

отразяващи

събитията,

все по-често те са проактивни – организират събития, кампании, дискусии, превръщат се във фактор при търсенето на изход от заплетени казуси.

Затова не се изненадах, че “24 часа” стартира втори опит за промяна в Изборния кодекс, за да премахне забраната за оповестяване на социологически проучвания и допитвания в деня преди изборите и по време на вота.

Със сигурност вдъхновение за римейка дойде и от позициите на ключови фигури, изразени в изборния ден. Това е лицемерие и много пъти съм го казвал, заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на репортер на медията дали подкрепя отпадането на забраната за огласяване на междинни екзитполове. Сходна бе реакцията и на главния прокурор Сотир Цацаров: “Излишно е да лицемерничим. Едва ли статистиката в деня на вота ще повлияе в последния момент на избирателя.”

Буквално часове след приключването на изборите за Европейски парламент от

“24 часа”

връчиха новото

старо

предложение

за законова промяна на председатели на групи в 44-ото НС, на шефа на Парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов и журналисти, които в момента са депутати. Предложението, което получих от репортера Криси Кръстева, е идентично с текста, връчен ми пак от нея в първия работен ден на 44-ото Народно събрание – 19 април.

Историята на неслучилата се законодателна промяна е известна – подготвих я с помощта на юристи и с подкрепата на останалите народни представители от ГЕРБ – Бургас (Благодаря за това!), първоначално правната комисия я одобри, но след това натежаха аргументите против.

И сега напълно споделям мнението, че забраната е остаряла, ненужна и все по-абсурдна. Убедена съм, че неуспешният първи опит изгради няколко стъпала към целта това ограничение да падне. До тази година темата е била дискутирана в неформална среда, за първи път сега тя влезе в пленарната зала и бе обсъждана на парламентарно ниво.

При тези обстоятелства може да се очаква с всеки следващ ход хората по-лесно да приемат аргументацията, че интернет и социалните мрежи промениха коренно възможностите за разпространение на информация и законодателят трябва да се съобрази с тези процеси. Че е безсмислено е да се налага ограничение за т.нар. традиционни медии, а същите данни напълно законно да се огласяват чрез платформи, които са извън обсега на закона.

Другият ми мотив е, че официализирането на проучванията и допитванията

ще ограничи

разпространението

на лъжливи

новини

и дезинформации. Колкото повече официална информация има по една тема, толкова по-свита е зоната на фейкове. Проучванията и допитванията през тези общо 48 часа са факт и самите участници в изборния процес имат достъп до тях. Евентуална промяна

просто ще ги

направи достъпни

за всички, които

искат да бъдат

коректно

информирани

Разликата е, че с падането на забраната данните ще станат негодни за пропаганда, ще бъдат просто информация.

За да се превърне една идея в норма, очевидно не е достатъчно тя да е екстракт от натрупана житейска практика. Дори и да е разумна и логична, ще си остане неприета, ако обществото не е готово за нея. Затова новото внасяне на предлаганите от “24 часа” промени в Изборния кодекс трябва да бъде предшествано от подробно говорене по темата,

ангажиране на

подкрепа от

обществени

организации, професионални общности, политически сили, задълбочено проучване на международната практика.

Това ще редуцира влиянието на контрааргументите, че може да се повлияе на вота, че се узаконява нещо незаконно, че промяната е в интерес единствено на медиите, защото ги спасява от глоби.

Промяната в закона няма да се случи без силен медиен “фронт”. При първото внасяне колегите журналисти приеха това единствено и само като “предложение на депутат от ГЕРБ”, не като тяхното предложение, което един народен представител, журналист по професия, е припознал и е готов да защитава.

Всъщност на тези избори доста от медиите си позволиха далеч преди приключване на вота да жонглират с прогнозни резултати. Изгледайте отново студиата в основните телевизии от 26 май и ще видите как

между 18 и

20 ч свободно

се коментира откъсването на ГЕРБ с над 5 процента пред БСП. В предишни избори коментаторите си позволяваха да споменават само процентите за активност. Говоренето на базата на проучванията де факто се либерализира и това е предвидим процес. Какво може да се очаква, след като в цифровото общество източниците на информация са безброй, при това бързи. След като е обективно невъзможно да се спре течът на данни, нека се постараем те да са точни.

  • Човечеството да си върне здравия разум

    Човечеството да си върне здравия разум

    Касапницата във Франция показва, че коронавирусната епидемия не е заменила досегашните кризи, а просто е екстра. Илюзията, че човечеството ще е по-единно и обединено заради невидимата заплаха, е само илюзия. Нищо старо не е забравено. Уви, човечеството е доста по-тъпо, отколкото си мислим. Всичките тези пари, които се харчат за сигурност, отбрана
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди