Дума на седмицата: Субсидия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7497108 www.24chasa.bg

Държавна помощ за организации, пестим 29 млн. от намалението на 1 лв.

Субсидия е материална или парична помощ, давана на учреждения, организации от държавата или от други институции.

Думата стана актуална преди дни, когато Слави Трифонов разкри, че партиите вземат не по 11 лв. за всеки подаден за тях глас, а по 13,23 лв. Така за миналата година вместо полагащите им се общо 32 млн. лв. те са получили с 6 млн. лв. повече.

Премиерът Бойко Борисов предложи в четвъртък намаляване на държавната субсидия за партиите от 11 на 1 лв. за глас още от 1 юли тази година. Ако предложението бъде одобрено от депутатите, икономията на година ще възлиза на 29,2 млн. лв. Преди дни пък Борисов обясни, че със спестените пари могат да се построят нови детски градини. Сметките показват, че строителството на една детска градина в София струва около 2 млн. лв. Така от спестените пари могат да се построят около 15 детски градини за една година.

Още преди 2 г. от ГЕРБ внесоха проект за 1 лев субсидия, но останалите партии не ги подкрепиха. Предложението им тогава бе следствие на инициирания през 2016 г. референдум от Слави Трифонов. Тогава референдумът влезе за обсъждане в Народното събрание, но то бе забавено покрай падането на правителството. Предложение за намаляване на субсидията на левче след това внесоха и от БСП.

У нас я въвежда Иван Костов през 2001 г.

Държавата финансира политическите партии от март 2001 г. при правителството на Иван Костов. Тогава парламентът приема Закон за политическите партии и въвежда субсидия от 1 лев за глас. През 2005 г. законът се променя и за 1 получен глас субсидията става 1% от минималната заплата. Две години по-късно този процент се вдига на 2. А през 2009 г. тройната коалиция определя, че за един глас ще отиват 5% от минималната заплата, или по 12 лв. Първото правителство на Бойко Борисов през 2011 г. дава право на депутатите свободно да определят размера на субсидията със Закона за държавния бюджет. Като за 2012-а и 2013 г. тя е 12 лв. През 2014 г. правителството на Пламен Орешарски я орязва с 1 лев и така тя става 11 лв.

В Германия е 1 евро на глас

Германия е сред първите държави в Западна Европа, които предоставят публични средства за национално представените партии. През 1959 г. за първи път се въвежда субсидия за политическите партии. Според немското законодателство за всеки действителен глас до достигането на 4 милиона партиите получават по 1 евро субсидия. После парите са по 0,83 евро на глас.

В Словакия е 30 цента на глас, в Латвия – по 0,71 евро, в Австрия – по 2-2,5 евро, а във Финландия – 12,25 евро на глас. В Белгия всяка парламентарно представена партия получава 125 000 евро и по 1,25 евро за всеки действителен глас. В Австрия също има твърда сума - 218 000 евро за всяка парламентарно представена партия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Логичен финал след 18 доклада от Брюксел

    Логичен финал след 18 доклада от Брюксел

    Днес Европейската комисия ще покаже своя 18-и доклад за мониторинга на България и Румъния. И в него се очаква (най-после) да е посочено, че наблюдението от европейските чиновници над двете източноевропейски държави ще отпадне. Което ще бъде един логичен финал след 12 години препоръки от Брюксел. Да си го кажем честно - ползата от всичките тези
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,