Игра на президенти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7497561 www.24chasa.bg

Американският президент Доналд Тръмп се скарал на НАСА. „Стига вече с тая луна, там сме били. Идете малко по-надалеч, примерно на Марс, той нали е част от Луната.“ Написа го и в туитър, та ако не вярвате, вижте го сами. Да, това е, което светът има като президент на най-голямата военна сила.

Човек би се посмял на подобни изцепки, но аз като майка на шестокласник се изпълвам с дълбока тъга. Чудя се малкият Доналд как се е справял в училище. Представям си как майка му по цели нощи прави макети на Слънчевата система, рисува планетите и кара сина си да ги учи наизуст.

„Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун“ МВЗМЮСУН! Повтори, бе, диване!“ Някъде към Марс обаче диването си намира нещо по-интересно за правене и се отплесва. Без да иска сяда на макета и Марс се отчупва. За да не му се карат, набързо го залепва, където му падне и отива да си играе с куклите Барби. 60 години по-късно всички разбираме къде е залепил Марс. И защо Мелания изглежда така.

Разбира се, тази история ме изпълва предимно с ужас. Можем само да се надяваме военните да не му обясняват плановете си с макети. А ако го правят, да го държат далеч от тях. Също така не е трудно и да се досетим къде биха ударили американците. Там, където още не са били, разбира се. Това е лоша новина за страна като България. Дано в САЩ още ни бъркат с Румъния.

Според мен не е лесно да си майка на Доналд Тръмп. Чудя се и колко дълго му е обяснявала законите на Нютон, например. Или по-сложни работи от физиката. (Тук сигурно се питате защо съчувствам на майката, а не на учителката, но дете с особения капацитет на Доналд със сигурност е разчитало на помощ и у дома, за да върви горе-долу в крак в училище). Чете му тя учебника, а Доналд придрямва, докато гласът на майка му се превръща само в неприятно жужене, абе вятър му минава през ушите. Госпожа Тръмп се ядосва и го шибва с учебника по главата, от което той получава главоболие до края на деня. Години по-късно, чувайки вятъра от перките, произвеждащи еко електроенергия, споменът го връхлита, главоболът се появява и ето как се стига до там, че Тръмп обвини шума от вятърните перки, че причиняват рак.

Лошите спомени от ученическия период вероятно са и причина Тръмп така и да не назначи научни съветници в Белия дом. Така де, цял живот се радва, че не ходи на училище, и сега в президентството отново да му наливат наука в главата. Той да не е станал президент, че да се занимава пак с формули, физика, химия и география? Не, разбира се. Президент се става, за да заведеш децата да видят британската кралица и после на вилата си в Шотландия, всичко това за сметката на данъкоплатците. Но да не ги мислим американците. Имали, дали.

Лошото за нас само е, че като истински лош ученик, Дони разваля дисциплината. И на другите президентчета им се приисква да правят бели, да строят атомни централи, да си играят с хулиганите в Москва и Пекин... Ето, нашият президент, толкова се радва, когато някъде го поканят на гости, че от благодарност веднага приема всяка сделка, която му предложат. Разбирам го, де. И на мен от едната страна да ми седне президентът на Русия, а от другата президентът на Китай, ще се съглася с всичко което ми предлагат. И атомните им централи да им взема, и парите си да им дам, и всичко.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Този път депутатите чуха - хората искат справедливост

    Добре е, че главният прокурор Сотир Цацаров и депутатите от правната комисия показаха чуваемост към това, което обществото недвусмислено поиска - да няма занижени присъди за жестоките убийства, ако извършителят направи самопризнания. Защото с мисълта, че извергът, посегнал на детето им, ще излежи някоя и друга година и ще го пуснат
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,