Коментар на седмицата №3: Идва ли джаз в политиката след Веско Маринов?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7497816 www.24chasa.bg

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 32 хил. прочитания.

Бойко Борисов свали дуета Цветан Цветанов/Веско Маринов от сцената на ГЕРБ и певецът на широките народни маси стана най-коментираният човек в мрежата – шегички, вицове, снимки, колажи – повече хейт и смях, отколкото срещу отстранения втори в партията.

Никой обаче не задава по-важния въпрос: какъв ще е новият афиш на герберите? Чий плакат ще залепят на стената? Джаз или старата естрада, но с нови муцуни идва в политиката след Веско Маринов?

Ще търсят ли въобще ГЕРБ генерална промяна?

В Европа дори чиновниците в Европейската комисия анализираха много ясно резултатите от последния вот като искане за промяна и реформа в политиките за управление. Неслучайни са прогнозираният възход на десните и по-малко очакваният успех на зелените, които са ясен знак за сигурна промяна на статуквото още на следващите местни и парламентарни избори в държавите членки. Европейците искат да живеят по-добре. Те искат по-ниски данъци, по-високи доходи и големите корпорации да не диктуват винаги правилата срещу техния интерес.

В момента антикорупционни и антисистемни протести има в Чехия и в Полша. Към генерална промяна може би върви след изборите Румъния. Дори датчаните, които са едни от най-щастливите хора на Стария континент, изразяват силно недоволство от социалната политика там. Мисля си, че ако датчаните се телепортират за постоянно у нас, ще последват масови самоубийства. Но ако ни ги пращат за по месец-два, самото им завръщане у дома после ще е като една терапия към щастието.

Правя този паралел не защото смятам, че ние сме сурови, обрулени от живота стоици, а датчаните – лигльовци, които се мръщят на най-ниски пенсии от над 1300 долара, а защото за разлика от Европа изборите за Европарламент у нас протекоха по някак затворен за външни влияния дневен ред.

У нас, общо взето, избирателите наказаха партиите за грешките им от последните няколко месеца. БСП загуби от агресивната хейт кампания, вътрешни боричкания и от остриета срещу корупцията с офшорни сметки. ГЕРБ понесе поражения от евтините големи апартаменти за властта. Волен и Марешки са на път да се изхлузят от политическата карта – може би единственият положителен знак, че изпростяването и ограниченото критично мислене все пак имат някакви граници.

Като цяло обаче избирателите в България не дадоха достатъчно ясно послание, че е крайно време управлението да се обърне повече към тях, към средната класа. Но както е известно, у нас напрежението срещу системата, промяната в мисленето и натискът за реформи идват с леко закъснение.

Това, естествено, не значи, че всичко ни е супер, особено като става дума за политиците ни. Вижте само колко нагло се опитват да ни убедят, че не били знаели как са надвзели 15 милиона лева от и без това прекалено високите партийни субсидии. И как трябва да приемем за съвсем нормално, че ще ги връщат само за последните 3 години. Представям си, ако тази благодат се беше изляла случайно в касата на някоя фирмичка, какви барети, данъчни и PR прокурори щяха да им се изсипят отгоре.

Такива чудеса и щастливи грешки обаче не се случват. И това е един от големите проблеми в България, който ни следва през целия преход и трупа силно напрежение, което тепърва ще изригва през следващите месеци и години - разпределението на благата. Целият бизнес изглежда разпределен – строителството на инфраструктурни обекти, обществени поръчки, къщи за гости, та чак до субсидиите за филмопроизводство и до предаванията в телевизиите. Никой случаен, дори и да има качества, никъде не може да пробие. Това обезсърчава, деформира, развращава цели сектори от живота и прави Терминал 2 така желан.

Към промяна на тази система трябва да се стреми управлението. За да остане на афиша и за следващия сезон.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Егоисти ли са богатите от ЕС

    Егоисти ли са богатите от ЕС

    Големи преговори паднаха в Брюксел как да се харчат парите на европейците за следващите години. От една страна, проблемът идва заради зейналата дупка от 75 милиарда евро след Брекзит. От друга обаче, богатите страни, водени от Германия и Франция, не крият желанието си да ударят секирата на парите, с които по-бедните държави в ЕС трябва да изравнят
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност