Младият Пападопулос в лапите на дъртите шпиони

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7498001 www.24chasa.bg

Едно разклонение от скандала “Тръмп – Путин”, което засяга и България

В лондонската кръчма “Кенсингтънска винарна” е закачена паметна плоча със следния текст:

“ДОНАЛД ТРЪМП

тук попадна в беда, когато в един разговор на чаша вино стана дума за руското хакерство.”

И отдолу: “Разследването на Мюлър”

За какво иде реч? През май 2016 г. тук се срещат младият сътрудник в кандидатпрезидентската кампания на Тръмп Джордж Пападопулос и бившият външен министър на Австралия Джордж Даунър, който по това време е висш комисар (High Commisioner) на Австралия в Обединеното кралство – чисто церемониална, но много престижна длъжност. Когато Даунър посещава Бъкингамския дворец, Нейно Величество изпраща теглена от 6 коня карета да го докара.

Срещата е по покана на Даунър. Целта му е да чуе от младия наивник думите, които преди 2-3 дни му е подхвърлил друг агент на МИ6, малтийският професор Джоузеф Мифсуд. А именно, че руснаците са хакнали досиетата на Хилари и ще дадат едно рамо на Тръмп за изборите.

Не е съвсем ясно дали Пападопулос е казал такова нещо, но Даунър го съобщава по-нататък, то стига до ФБР и става основание за шпионирането на Тръмп. Разговорът в кръчмата е капан, заложен от цяла мрежа западни разузнавания – британското, американското, италианското, австралийското и най-вероятно турското.

Как това засяга България? Засяга ни, ако се интересуваме откъде ще се снабдяваме с газ в бъдеще,

след като Путин

врътне кранчето

Четете нататък.

Вече е ясно, че разследването срещу Тръмп е най-големият шпионски скандал в човешката история. Сега тече разследване на разследването, а между демократи и републиканци в Конгреса се води истинска война. Премеждията на Джордж Пападопулос са само едно от поне 10-те разклонения на скандала.

По онова време той е 28-годишен ерген с интерес към гаджетата, газовите находища и кариера в политиката. Американец от гръцки произход, той завършва университет в Чикаго и защитава магистратура по въпросите на сигурността в лондонския Юнивърсити колидж. Освен английски владее свободно гръцки, арабски и френски – идеално за глобален играч.

Започва да си търси работа някъде из коридорите на властта и успява да пробие в Института “Хъдсън” – изключително престижeн консервативен изследователски център по международните въпроси. В списъка на сътрудниците му се виждат имена като Хенри Кисинджър, Раймонд Арон, Даниел Бел и така нататък.

Принципът на института е, че сътрудниците трябва да намират спонсори за своите разработки. Пападопулос предлага нещо ново – че

американската политика

трябва да се преориентира

от Турция към Гърция

И естествено, намира щедри спонсори с гръцки фамилии. В разработките му се защитава тезата, че при Ердоган Турция се превръща във враждебна на САЩ сила и затова САЩ би трябвало да я изолират, като създадат нов средиземноморски съюз между САЩ, Израел, Египет, Кипър и Гърция.

Главният извод е, че газопроводът, който според проектите трябва да докара газ от офшорните залежи на Израел и Кипър, трябвало да влезе в Европа през Гърция. А не през Турция, както се планира до този момент. И тъй като тази теза се прокарва под егидата на престижния институт “Хъдсън”, Пападопулос започва да присъства на всевъзможни симпозиуми, приеми и съвещания.

Това живо ни интересува, тъй като ние тук още преговаряме дали да правим хъб към Турция, към Гърция или и към двете. И не е съвсем ясно дали газът ще дойде от Русия, или от Израел. Чудно е дали изобщо ще дойде.

Разбира се, това докарва много неприятности на младия експерт. В края на своите премеждия, след като излиза от затвора и става герой на републиканците, той пише книга. В нея твърди, че трябва да се разследва “Дали турското разузнаване, което е враждебно към моите идеи, се е свързало

с оперативните работници

на американската

дълбока държава?” *

Според него – да. Висшият комисар Даунър е работел за много елитната британска частна шпионска компания “Хакулит”, а тя вероятно е имала поръчка от Турция да го накисне. Ако е така, значи Турция също играе роля в комплота срещу Тръмп.

През 2015 г. Пападопулос праща своето резюме на Кори Левандовски, шефа на кампанията на Тръмп в ранния ѝ етап. Докато чака отговор, той е поканен за директор по енергийните въпроси във фирма, наречена “Лондонски център за международна законова практика”. Според Пападопулос тази фирма не се занимава толкова с право, колкото с шпионски задачи. През март 2016 г. той получава покана от Левандовски да работи за Тръмп и веднага приема. В лондонския център обаче му казват, че първо трябва да отиде в Рим на семинар в т. нар. “Линк институт”. Това е школа за шпиони, която работи за ЦРУ и ФБР.

В института “Линк” Пападопулос е поет от неговия ректор Винченцо Скоти, бивш външен министър на Италия. Той пък го представя на професор Джоузеф Мифсуд, който щял да му създаде връзки с Русия. Нали Тръмп обещава, че ще подобри отношенията с Путин – ето му човека, който ще помогне!

Както знаем, неотдавна в САЩ приключи разследването на специалния прокурор Мюлър. Един от изводите е, че нито Тръмп е сътрудничил с Русия, нито пък който и да било американец. Но за проф. Мифсуд в доклада пише, че е руски шпионин. Но истината е, че той е по-скоро свързан със западната разузнавателна мрежа.

От няколко месеца Мифсуд се укрива. Говори се дори, че е убит. Но явно е жив, тъй като от време на време се обажда чрез своя швейцарски адвокат. Последното му изявление е, че е бил заставен да се заеме с Пападопулос от Винченцо Скоти, бившия италиански външен министър!

След няколко дни двамата са в Лондон и Мифсуд кани Пападопулос на вечеря. Там го запознава с

“племенницата

на Путин” – красива

млада жена,

която не говори английски. Тя щяла да го свърже със “семейството” и така да направят връзката между Тръмп и Путин. Руският посланик в Лондон вече знаел за Пападопулос и скоро щял да го приеме.

“Отначало не му повярвах, - казва Джордж. - Затова отидох до моята стара фирма, центъра за международна законова практика, и попитах дали тази жена наистина е племенничка на Путин. Истина е – отговарят му. Вече я били проверили!

После се оказва, че всичко е било блъф. Нито красавицата е племенница на Путин, нито посланикът знае за него, нито Мифсуд има сериозни връзки с Русия.

В началото на май 2016 г. Мифсуд кани Пападопулос на закуска в 5-звезден хотел в Лондон и му съобщава, че току-що се връща от Русия. Там от “семейството” му казали, че Путин разполага с компрометиращите имейли на Хилари и скоро ще ги публикува, за да помогне на Тръмп.

Минават още 2-3 дни и Пападопулос е поканен на срещата във винарната в Кенсингтън. Там висшият комисар Даунър навежда разговора за Русия, вади телефона и започва да записва. Пападопулос не си спомня дали е казал нещо за имейлите, но така или иначе Даунър го накисва.

Това е само малка част от приключенията на младия Пападопулос. През ден той се среща с бивши и настоящи министри, посланици, професори шпиони от влиятелни мозъчни тръстове и

красиви блондинки

с впечатляващи

еркери,

които му се

предлагат

И накрая капанът щраква. В един момент той е арестуван от ФБР, разпитван и заплашен с 25 г. затвор. Притискат го да признае, че е споделял “руските” си контакти с хората на Тръмп, но той се опъва. Опитват се да го принудят да носи микрофон и да шпионира, но той отказва. Накрая се признава за виновен, че е излъгал за нещо по време на разпитите, и го осъждат на 14 дена затвор, колкото да се отърват от него. Днес Пападопулос е национален герой за републиканците, а книгата със спомените му е бестселър.

Аз я прочетох и останах с впечатлението, че ако Пападопулос работи за някаква държава, тя е гръцката. Той е приет там на най-високо ниво. В един от разговорите Панос Каменос, тогава министър на отбраната, му казва, че стратегическата цел е САЩ да преместят ядрените си оръжия от Турция в Гърция!

https://www.amazon.com/Deep-State-Target-Crosshairs-President/dp/1635764939

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Логичен финал след 18 доклада от Брюксел

    Логичен финал след 18 доклада от Брюксел

    Днес Европейската комисия ще покаже своя 18-и доклад за мониторинга на България и Румъния. И в него се очаква (най-после) да е посочено, че наблюдението от европейските чиновници над двете източноевропейски държави ще отпадне. Което ще бъде един логичен финал след 12 години препоръки от Брюксел. Да си го кажем честно - ползата от всичките тези
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,