Още усилия, за да се връщат емигрантите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7498110 www.24chasa.bg

Добра новина - 16 хил. българи са се завърнали от чужбина, за да работят у нас, което е два пъти повече в сравнение с 2016 г. И това са предимно млади и добре образовани българи.

Причините са различни - ръстът на заплатите, ниски данъци, дълго майчинство, подобрени условия за кариерно развитие и т.н.

Но трябват още усилия от страна на държавата, за да спре изтичането на свежа кръв - от една страна, да подобрява средата за работа и кариера, от друга, да посредничи активно между младежите и бизнеса.

Практиката на социалното министерство да прави кариерни форуми за българските младежи, учещи в чужбина, е добра и трябва да се затвърждава и развива. Ако се подобри и образованието у нас, все повече млади хора ще остават да учат в България. Ниските данъци задължително трябва да останат, а фирмите трябва да бъдат поощрявани да предлагат социални бонуси за младите си служители.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Спирайте коли, но само ако цапат много

    Надали има някой, който да смята, че идеите, залегнали в стратегията за чист въздух, няма да предизвикат силни дебати. Особено предвидените забрани за внос на стари дизелови автомобили и ограниченията за движението им в градовете. Защото всяка забрана води до обществено недоволство. А в държава с не особено висок стандарт на живот,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в