Още усилия, за да се връщат емигрантите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7498110 www.24chasa.bg

Добра новина - 16 хил. българи са се завърнали от чужбина, за да работят у нас, което е два пъти повече в сравнение с 2016 г. И това са предимно млади и добре образовани българи.

Причините са различни - ръстът на заплатите, ниски данъци, дълго майчинство, подобрени условия за кариерно развитие и т.н.

Но трябват още усилия от страна на държавата, за да спре изтичането на свежа кръв - от една страна, да подобрява средата за работа и кариера, от друга, да посредничи активно между младежите и бизнеса.

Практиката на социалното министерство да прави кариерни форуми за българските младежи, учещи в чужбина, е добра и трябва да се затвърждава и развива. Ако се подобри и образованието у нас, все повече млади хора ще остават да учат в България. Ниските данъци задължително трябва да останат, а фирмите трябва да бъдат поощрявани да предлагат социални бонуси за младите си служители.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Този път депутатите чуха - хората искат справедливост

    Добре е, че главният прокурор Сотир Цацаров и депутатите от правната комисия показаха чуваемост към това, което обществото недвусмислено поиска - да няма занижени присъди за жестоките убийства, ако извършителят направи самопризнания. Защото с мисълта, че извергът, посегнал на детето им, ще излежи някоя и друга година и ще го пуснат
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,