Андрей Ковачев: И в Испания имаше арестуван за корупция кмет. Да се извади ли от Шенген?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7505811 www.24chasa.bg

Още акценти от интервюто:

ЕНП няма да отстъпи пред президента на Франция. Вебер трябва да оглави Европейската комисия

В Република Северна Македония имат право да се самоопределят. Но живите, а не те да решават за починалите

На тази планета в академичния свят няма никъде спор какъв е Гоце Делчев. Самите сърби казват, че е български бандит. Никакъв спор не може да има, че той е българин. Но само в Скопие това нещо не може да се каже на глас. Нека се работи с оригиналните мемоари, а не с интерпретации от по-късен етап

Още на 20-21 юни трябва да има компромис за разпределението на ключовите позиции - ЕК, ЕП и другите

В следващата Европейска комисия ЕНП иска да има ресор “Африка” с нужните финанси

С лидера на евродепутатите от ГЕРБ и зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Ковачев, съвместната комисия, която трябва да изчисти спорните въпроси между историята на България и на Северна Македония, е блокирана. Как може да се възстанови диалогът?

- Трябва да има смелост както сред политиците, така и сред академичните среди, за да може да се възстанови историческата истина.

Ние никога не сме искали нищо по-различно от това да помагаме на нашите сънародници в сегашната Република Северна Македония да станат част от Европейския съюз колкото е възможно по-скоро. Но няма как да приемем продължаването на фалшифицирането на българската история и манипулирането на младите поколения както при нашите съседи, така и в България. Ние искаме да се преодолее тази ситуация, до която се стигна и която, за жалост, продължава все още. И то да се преодолее по най-бързия начин. Мисля, че България достатъчно търпеливо изчака и чака 30 години от промените. Всички ние - и предишните поколения сме смятали, че това може да се случи по-бързо, затова няма как да ми казват, че трябва да мине още много време. Колко време да мине? 30 години минаха от 1989 и 1990 г., когато започнаха промените в Титова Югославия. Това е нашето желание.

Аз не съм доволен от работата на комисията. На четири очи казват много ясно обратното, което твърдят след това в нея. И тук няма никакъв спор. На тази планета в академичния свят няма никъде спор какъв е Гоце Делчев. Самите сърби казват, че е български бандит. Никакъв спор не може да има, че той е българин. Но само в Скопие това нещо не може да се каже на глас. Ето това искаме да бъде преодоляно.

- Как да се запише? Текстът за Гоце Делчев ни взриви най-много.

- В самата комисия има предложения - и от страна на Република Северна Македония, и от страна на България, и след това се търси някакъв компромис. Това, което бяха предложили от другата страна, е повече от неприемливо. То е провокация и гавра! Това през 2019 г. не може да предизвика нищо друго освен категоричен отказ от наша страна.

Просто трябва да се приеме фактът как самата историческа личност се е самоопределяла. Нямаме нищо против някой човек, който сега се самоопределя като етнически македонец. Това е негово право. Но той няма право да определя, че хората, които са починали, които са живеели в края на XIX и началото на XX век, са били като него етнически македонци. Само и само защото той се чувства етнически македонец и така е учил в училище, и така е било налагано при тях през последните 70 години. Това е квинтесенцията на спора между София и Скопие. Те ни казват, че ние отричаме тяхната идентичност. Ние искаме да им обясним, че ние не отричаме тяхната идентичност, която е новосъздадена, в рамките на Югославия след 1944 г., и те имат пълното право, както всяко човешко същество, да се самоопределят като каквито искат. Но да не го правят на починали хора. Ние го повтаряме многократно и в България мисля, че всички го знаем това нещо. Но там е все още трудно и все още опасно, и все още се смята за предателство, ако се каже публично истината. Това трябва да го преодолеем.

Разбира се, че ние искаме да сме позитивни, искаме да развиваме културните връзки, да има повече български телевизионни канали, повече български кино и театър, да има българска преса и книги в Република Северна Македония. Много е важно и обучението - млади хора от Република Северна Македония да учат в български университети.

- Този блокаж за момента може ли да спъне старта на преговорите на Скопие към членство в ЕС и НАТО?

- Ние не искаме по никакъв начин да блокираме нашите най-близки - хората в Република Северна Македония. Напротив - ние искаме да ги мотивираме и самото членство да бъде допълнителен мотив. Но не и единственият мотив. За мен би трябвало мотивът да е истината. Аз не искам да излиза, че ние по някакъв начин искаме някого да изнудваме. Това е отвратителна ситуация. Не искам да излиза, че някой под натиск приема истината. Би трябвало сами да стигнат до това, четейки оригиналите. Както е записано в договора, а в договора е записано, че комисията трябва да работи на базата на оригиналните мемоари и артефакти от съответната епоха. Писмени източници от съответната епоха, а не интерпретацията на някои от по-късен етап.

- Тоест евроинтеграцията на Република Северна Македония не е застрашена?

- Ние в съвета по всяка вероятност ще подкрепим започването на преговорите, но с ясната заявка, че напредъкът по отношение на европейската интеграция може да се случи само ако се стъпи на истината.

- В момента навлизаме в пика на договарянето на шестте ключови позиции на ЕС. Много голям отпор дава Франция на кандидатурата на Манфред Вебер за председател на Европейската комисия. ЕНП обаче и сега, на срещата в испанския град Сан Себастиан, дава категоричната заявка, че няма да се откаже нито от Вебер начело на ЕК, нито от процедурата за водещите кандидати, на която се противопоставя президентът Макрон. Какви са очакванията ви?

- Така е. Но аз смятам, че ще има пакетно решение за всички позиции на върха на европейските институции, а и даже извън тях, ако вземем и Съвета на Европа. За Европейската централна банка, за еврозоната, за върховния представител във външната политика и политиката за сигурност, за председателя на съвета, председателя на парламента и разбира се, председателя на Европейската комисия. Ние като ЕНП заставаме и продължаваме да сме твърдо за Манфред Вебер, смятаме, че това е справедливо, и очакваме от съвета да вземе това пакетно решение, като Манфред Вебер бъде номиниран за председател на Европейската комисия.

- Тоест ще призовете г-н Макрон да отслаби натиска върху кандидатурата на Вебер?

- Г-н Макрон да даде предложение за някоя от другите ключови институции кой негов представител или човек, който той препоръчва, да оглави някоя от тях. Това е пакетното решение.

Нашият преговарящ г-н Пленкович казва, че още на съвета на 20-21 юни трябва да се постигне компромис за ключовите позиции. Иначе ще се наруши пакетното решение и Европейският парламент ще е принуден да избере председател, който вече няма да е част от това пакетно решение.

- За България рано ли е да попитам каква позиция можем да получим в бъдещата Европейска комисия. Защо не зам.-председател, след като премиерът Бойко Борисов каза дори, че можем и председател да извадим? Но аз за по-реалистичното питам - за зам.-председател.

- По тази тема ще започне да се говори, след като бъде номиниран самият председател на комисията. С него ще трябва да се водят преговорите. Най-добре за нас е Манфред Вебер да бъде председател на комисията, защото с него ние ще можем да говорим по темите, които повдигнахте - за позиция и за ресор.

Нашето желание - на Европейската народна партия и лично на Манфред Вебер, е в следващата Европейска комисия да има ресор “Африка”. Миграцията е оттам. Нужни са ефективна политика по отношение на ограничаването на миграцията и политика за развитие, за да се създаде перспектива за развитие на африканските страни. Този ресор ще е обезпечен и с адекватно финансиране.

- Коментирайте, моля ви, изявлението на холандския външен министър, че не сме готови за Шенген - нещо, което опозицията веднага използва срещу вашата партия. Получихме ли шамар от Холандия? И кой ни спъва всъщност към Шенген?

- Ясно е, че и в България има корупция, както има навсякъде по света. И това не е оправдание, защото аз бях едва ли не критикуван, че искам да оправдавам наличието на корупция в България, като казвам, че имало корупция и на други места. Не. Просто казвам, че ако има опасност за сигурността на европейските граждани, то трябва да се дадат доказателства, че например България е участвала в трафик на хора от Сирия. Казвам съвсем примерно, хипотетично. Но не може да се търси някакъв допълнителен критерий поради това, че някой кмет в някое населено място е корумпиран, и да се спира България за членство в шенгенското пространство. По същия начин има много, много такива случаи и в други държави. Например в Испания - кметът на Марбея също беше арестуван. И на много други места. Това означава ли, че трябва да изключим Испания от шенгенското пространство? То тогава няма да има Шенген! Защото навсякъде има някаква корупция.

Но трябва да сме абсолютно прецизни. Едно е борбата, която се води срещу корупцията - ние от ГЕРБ в това отношение сме на първа линия. Искахме още в самото начало европейска прокуратура, каквато ще има сега, за борбата с корупцията. Искахме общ механизъм за следене на корупцията в целия Европейски съюз, който да я проследява във всички страни членки, а не само в България и в Румъния. Но пак казвам, нека да разделим все пак нещата. Имаме критерии по Шенген, които ние сме ги покрили. Няма доказателства, че България е участвала или български представители на някоя служба са участвали в трафик на хора, което би намалило сигурността на Европейския съюз. А има търсене - поне моята политическа оценка на ситуацията е такава, има търсене на някакво оправдание пред България от страна на нидерландското правителство, че те не могат да вземат това решение.

- И защо да не могат?

- Истината е, че в Нидерландия общественото мнение наистина е изключително настръхнало по отношение на нелегалната миграция поради факта, че много мигранти отиват там.

Смята се, че всеки акт на нидерландското правителство за разширяване на Шенген ще намали популярността му. Те търсят някакво оправдание - ето, България няма да я пуснем поради неформалния критерий, защото той не е записан, корупция. ЕНП в Европейския парламент инициира автоматичната обмяна на разузнавателна информация между партньорските служби от страните членки по отношение на превенцията на тероризма и на радикализацията - онлайн, но и следенето на потенциални рискови групи хора.

- У нас пък опозиционно настроените спрямо ГЕРБ, включително от “Демократична България”, не само от БСП, ви упрекват, че ГЕРБ не иска Кьовеши за главен прокурор.

- Няма такова нещо. Ние от ГЕРБ искахме и европейски прокурор, и общ мониторинг на корупцията в Европейския съюз. Нека да изчакаме.

Двете парламентарни комисии на Европейския парламент - по вътрешен ред и правосъдие и по бюджетен контрол, подкрепиха г-жа Кьовеши, така че това е позицията на Европейския парламент, макар и тя да не е гласувана от пленарната зала. Сега в съвета трябва да се обединят около едно име - или французина, или румънката, като ние не изключваме нито единия, нито другия. Всичко друго е политическа спекулация.

- Днес сте водещ на летния университет на ЕНП на тема популизъм, дезинформация и фейк нюз в рамките на срещата на ЕНП в Сан Себастиан.

- Еврокомисарят Мария Габриел свърши доста работа по тази тема. Европейската комисия вече осъществява стъпки за подпомагане на обективната журналистика, за критичното мислене и образование. Напомням пробива на Мария Габриел за това интернет платформите да се обединят около един етичен кодекс. Предстоят още стъпки в тази посока.

- Какви например?

- Премахват се фалшиви профили във фейсбук. Процесът е много сложен, защото при блокирането на профили отсреща има оплаквания за ограничаване на свободата на изразяване. Много е важно да се намери баланс между свободата на изразяване и ограничаването на дезинформационните кампании, които могат да доведат до радикализация на млади хора. Пример - случаят в Пловдив. В другите страни примерите са много повече.

- Как ще работите с евродепутатите от опозицията?

- По време на предизборната кампания ние многократно настоявахме да се обединим около няколко национални теми и да не прекрачваме някои червени линии. Досегашната практика в Европейския парламент е евродепутатите от България да поддържат добра комуникация помежду си и да се обединяват по важните за страната теми. Не съм имал още възможност да се срещна с колегите от БСП и от ДПС, но се надявам тази практика за общи действия по националните теми да продължи и в този мандат.

CV

Роден на 13 декември 1967 г. в София

Доктор на природните науки от университета на Саарланд, Германия

Евродепутат е от 2009 г., трети пореден мандат

Лидер на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент. Член на ръководството на Европейския парламент

Зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент

Зам.-председател на Съюза на европейските федералисти

Владее английски, немски, френски, руски и испански

Женен, с три деца

  • Баровците ще платят по 300-400 лева глоба, но щетите са много по-големи

    Баровците ще платят по 300-400 лева глоба, но щетите са много по-големи

    Тези дни се разбра, че въпреки наложените ограничения заради коронавируса някои любители на забавленията не се отказват и вдигат щури купони. За тях можеше дори да не се разчуе, ако някой не беше издал четата. Схемата вече е добила популярност - има парола, с която “посветените” влизат в ресторанта или бара
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност