Кога училището става “елитно”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7507301 www.24chasa.bg

Какво се вижда от резултатите от матурите тази година?

Първо, положителният модел - колко е важен добрият учител. Ако запали интереса на ученика, ако успее да го насочи умело към знанието, селско училище може да се класира сред гимназиите, които сме свикнали да наричаме “елитни столични”.

Второ, проблемът. Не е толкова важно дали зрелостникът е наизустил някакви неща, но критично важно е във време, когато информацията го залива отвсякъде, да може да вниква в смисъла, да осмисля критично това, което чува и чете, да сравнява, да отсява важното. Умението, което се нарича функционална грамотност.

Пазарът на труда - и у нас, и в чужбина, все повече се тормози от недостатъчно функционално грамотни кадри. Дигиталната епоха и изкуственият интелект още повече ще засилят това търсене. И училището ще си е свършило добре работата, когато пуска в живота хора, подготвени да успеят в бързо променящия се трудов пазар.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Плащай! Дори да си мъртъв по шофьорска книжка

    Казват, че по времето на социализма в предприятия с опасно производство имало следния лозунг: “Бъди нащрек! Миг невнимание и после цял живот мъртъв!” Един вид - всестранна грижа за човека. В днешните демократични времена пред КАТ оказа се можеш да си “мъртъв по шофьорска книжка”. Това правило се родее само с прословутия параграф 22 от романа на
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в