Кога училището става “елитно”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7507301 www.24chasa.bg

Какво се вижда от резултатите от матурите тази година?

Първо, положителният модел - колко е важен добрият учител. Ако запали интереса на ученика, ако успее да го насочи умело към знанието, селско училище може да се класира сред гимназиите, които сме свикнали да наричаме “елитни столични”.

Второ, проблемът. Не е толкова важно дали зрелостникът е наизустил някакви неща, но критично важно е във време, когато информацията го залива отвсякъде, да може да вниква в смисъла, да осмисля критично това, което чува и чете, да сравнява, да отсява важното. Умението, което се нарича функционална грамотност.

Пазарът на труда - и у нас, и в чужбина, все повече се тормози от недостатъчно функционално грамотни кадри. Дигиталната епоха и изкуственият интелект още повече ще засилят това търсене. И училището ще си е свършило добре работата, когато пуска в живота хора, подготвени да успеят в бързо променящия се трудов пазар.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Облакът и неговите предимства

    Облакът и неговите предимства

    В обозримо бъдеще българските ученици ще разполагат с почти 10 000 урока в дигитален формат. Това ще им даде няколко предимства. Първо, така ще имат достъп до систематизирани знания. Така, вместо да търсят в интернет напосоки всякакъв вид информация, да губят време, за да я вкарат в някакви логични рамки
  • Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

    Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

    Изглежда доста готино да свалиш каската си. Е, по-яко е, когато си на мотор, но скоро ще трябва и на тротинетка. И нека противниците на идеята не забравят, че и футболистите играят с кори.  Още по темата с правилата за тротинетки вижте във видеозавещанието на седмицата с Димитър