Севда Шишманова: US дистрибуторите дори искаха да инвестират в продължението на “Под прикритие”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7509057 www.24chasa.bg
Севда Шишманова

Докато бях програмен директор на БНТ 1, финансовите постъпления от тях бяха регулярни

След доклада, който Емил Кошлуков - временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ, представи пред Съвета за електронни медии на 12 юни, “24 часа” потърси Севда Шишманова, бивш програмен директор на обществената телевизия, по повод изказването му, че е започнал преговори за отнемане на правата за продажбата на “Под прикритие" в чужбина. “Това е неизгодна сделка, при която се оказва, че не БНТ трябва да получава пари, а дължи. Подготвил съм споразумението за прекратяване, като съм предупредил, че дори може да се обърна към ФБР, защото компанията е калифорнийска", обясни той.

Криминалният сериал се излъчваше по времето, когато генерален директор на БНТ бе Вяра Анкова, а негов основен двигател бе Севда Шишманова.

Ето мнението на Шишманова:

Изненадана съм с каква лекота и.д. генералният директор на обществената телевизия стига до ФБР, при положение че е бил толкова затруднен дори да се информира за бюджетите на продукциите и предаванията, за които отговаря като програмен директор на БНТ 1 в продължение на година и половина. А моят опит сочи, че тези правомощия и отговорности са ясно регламентирани както в длъжностната характеристика, така и в продуцентския правилник на БНТ. И смятам, че биха представлявали интерес за СЕМ след предоставения им доклад за финансовото състояние на телевизията, ако държат да го оценят обективно.

Що се отнася до дистрибуторските договори на сериала “Под прикритие”, то те подлежат на вътрешен и външен одит, каквито в рамките на управлението, в което участвах, са извършвани нееднократно. Като програмен директор на БНТ 1, отговарящ за филмопроизводството, съм изисквала и получавала регулярно информация за постъпилите отчети в дирекция “Търговска” и финансовата дирекция от дистрибуторската компания “Ню Филмс Интернешенъл”. Те съдържат териториите на разпространение, постъпилите средства и направените разходи за маркетингови услуги (дублиране на епизодите на различни езици по сезони, промоционални трейлъри и рекламни материали за промоция на сериала по време на международните телевизионни пазари). Последното е процес, който е задължителен за представяне на продукция пред международни клиенти и се извършва само след одобрение на отговорните за това дирекции на БНТ (търговска, финансова и програмна), като всички материали остават собственост на БНТ.

До периода, в който съм заемала позицията на програмен директор на БНТ1 - 1.12.2017 година, финансовите постъпления са били регулярни, формирали са важна част от приходите в бюджета на БНТ дори след изплащане на сумите към “Филм аутор”, които телевизията дължи към актьорите и други носители на авторски права след продажбите. Какво се е случило с изпълнението на договора след това, не съм информирана. Бихте могли да потърсите за коментар също американските дистрибутори, които след спирането на производството на сериала дори бяха готови да инвестират значителна сума в продължението на “Под прикритие”, защото той има територии (цяла Латинска Америка), на които е продаден лайфтайм - т.е., докато се произвежда. И това е голямо признание за тази продукция, която няма аналог в българската кино- и телевизионна индустрия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Велик е нашият войник, но трябва и някой лев

    Това, че армията отново присъства в живота, макар и с рекламна кампания, е чудесно. Все пак това е основна институция на държавността. И е хубаво младите да си припомнят защо е велик нашият войник. Пък и да поискат и те да са войници, щом ги влече. Голата реклама обаче не върши работа, ако не е подплатена с добър продукт
  • Да “застреляме” погромите от 90-те, за да няма и стрелби

    През седмицата потрошено заведение прикова общественото внимание. Версията - дълг за пари. Идват ли след погрома и стрелбите и какво не се прави, когато някой ти е длъжник?                                                        Отговорите във видеозавещанието на седмицата с Мартинов