Златко Живков: Монтана се променя трайно - става по-приветлив град и по-добро място за живеене

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7509180 www.24chasa.bg

По европейска програма вложихме големи инвестиции в образователната инфраструктура, казва кметът на града

За 4 години бяха ремонтирани всички обществени сгради в 23-те села на общината - кметства, читалища, църкви

Пред старт е площадката за едрогабаритни и опасни отпадъци, започваме изграждане на инсталация за компост

Всичко, което трябва да знаете за:

- Г-н Живков, как посрещате празника на Монтана?

- За първи път ще посрещнем празника си в нов храм, посветен на небесния покровител на града - Свети Дух. Първата копка бе направена през 2007 г. Всякa година инвестирахме в него и вложенията достигнаха над 3,5 млн. лева. С малки изключения всички тези средства са осигурени през бюджета на общината. Вече се появиха и първите външни дарители като Ротари клуб и почетния гражданин на Монтана проф. Иван Гаврилов.

В днешно време храм

се строи с много

любов и много трудно

От едно обрасло с храсталаци и неуредено място ние го превърнахме в един прекрасен парк с достолепен молитвен дом. Ще бъде открита дарителска сметка за всички, които искат да се включат и допринесат за това храмът да стане още по-красив.

- През тази година бяха отворени още две дарителски кампании - за възстановяване скулптурата на Диана и за отваряне на трети жп прелез в рамките на града. Ще разкажете ли за тях?

- Статуята на богинята Диана е знакова за града от 70-те години на ХХ в. Имаше голяма обществена нагласа за нейното възстановяване, след като през 90-те бе открадната. По моя инициатива бе открита сметка за набиране на средства и с много усилия, последователност и упоритост това е една от успешните ни кампании. Скулптурата вече е отлята и е монтирана в центъра на Монтана.

Сигурен съм, че съвсем скоро и новият прелез ще бъде пуснат и така ще се съкрати голяма част от пътя на хората, които работят в Индустриалната зона на града. По-лесно и бързо ще стигат до удобното си място. Това е важно в днешния динамичен свят.

- Последните няколко строителни сезона в общината бяха с фокус градска среда и образователна инфраструктура. През 2019-а къде са насочени основните инвестиции?

- Монтана е зелен град с много паркове и градини.

През последните

2 години изцяло

бяха променени

4 от парковете

и един булевард по Оперативна програма “Региони в растеж”. Говоря за “Огоста”, “Монтанензиум”, “Калето”, градската градина и бул. “Хаджи Димитър”. Инвестицията е 6,2 млн. лева.

Слънчевата градина също бе ремонтирана и така целият вътрешен зелен кръг на Монтана е в съвсем различен вид. Направихме и изцяло нов парк около храма “Свети Дух”. Всичките тези места за отдих на хората от града и гостите му са с нови елементи - пейки, осветление, озеленяване, системи за видеонаблюдение, фонтани, детски и фитнес площадки, оформени велоалеи.

Най-голяма е промяната в парк “Огоста”, в който се намира и стадионът. Цялата тази зона, за която всички казваха, че не може да изглежда по-добре заради непрекъснатите вандалски прояви, сега е един европейски парк.

Безспорно най-посещаван е парк “Монтанензиум” около езерото в централната част на града. “Калето” също е любимо място на жителите на града. То е историческо не само заради крепостта и извора, но и заради носталгията по близкото минало с ловния дом и статуята Диана, хълмистия терен и горската растителност.

Централната градска градина е проектирана през 30-те години на XX век от арх. Младен Кръстев. Разположена е на мястото на пазарището във Фердинанд (днес Монтана). Тържественото ѝ откриване се състояло на 18 юли 1937 г. по времето на втория мандат на кмета Гоцо Митов. Площта на целия парк е 21 431 кв. метра.

Реновирана е изцяло. В един от квадратите му е поставен бюст-паметник на кмета Гоцо Митов, за да се помни направеното от него.

Освен парковата система големи инвестиции бяха вложени в образователната инфраструктура пак по европейската програма “Региони в растеж”. Обновихме сградата, в която се намират двете гимназии - езиковата “Петър Богдан” и природо-математическата “Свети Климент Охридски”, сградата на III и IV училище, сградите на детските градини “Калинка” и “Приказен свят”. Да не забравяме, че в Монтана

бе построена

една изцяло нова

детска градина,

което не се случва много често в другите градове. Тя е в кв. “Кошарник” и е направена в рамките на проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Много работа бе свършена и в селата - през последните 4 г. бяха ремонтирани всички обществени сгради в 23-те села на общината. Това са кметствата, читалищата и църквите. Изпълнихме обещанието във всяко село да има храм. Бе построена нова черква в село Трифоново. Изграждат се още в селата Долна Рикса, Войници и Крапчене. В Белотинци купихме сграда за читалището и в момента я обновяваме.

Само в този строителен сезон са отворени близо 100 обекта за ремонти в общината.

- Къде ще бъдат най-големите инвестиции през тази година?

- Най-много средства ще бъдат насочени отново за екология. Казвам отново, защото през годините Монтана се доказа, като сериозен бенефициент по програма “Околна среда” на Европейския съюз.

Успяхме да изградим всички необходими съоръжения за пречистване на водата и оползотворяване на отпадъците. След депото, изградено с евросредства,

инвестирахме в градска

пречиствателна станция

за отпадни води, реконструкция на водопроводната мрежа и канализацията и сепарираща инсталация. Пред пуск е площадка за едрогабаритни и опасни отпадъци.

Изграждаме и инсталация за превръщането на зелените отпадъци в компост.

В момента общината е сред трите заедно със София и Бургас, която е включена и в двете европейски програми, които финансират мерки за подобряване качеството на въздуха - “Околна среда” и “Лайф”. Монтана е град с изцяло газифициран обществен сектор има и много домакинства, които са газоснабдени, но по-голяма част от хората се отопляват с твърдо гориво. Както знаем, то е и основен замърсител на въздуха през зимата.

Проучванията са в ход и се надявам пилотните домакинства, които ще получат финансиране за преминаване на екологично отопление, да стартират още в края на тази година.

Съвсем наскоро

общината

инвестира

в електрически

велосипеди за

специалистите,

които проверяват комуналните обекти в града.

Това е също крачка за подобряване чистотата на въздуха. Стремим се към въвеждане на все по-екологични форми за управление на дейностите в градската среда.

- Сред приоритетите е и спортната инфраструктура.

- Спортът е феномен и манталитет. Заедно с образованието е сред най-важните инвестиции за всички хора, затова не може да бъде подценяван. Комплексът на стадиона е пълен с деца - над 300 са подрастващите, които тренират футбол в различните възрастови групи.

Това важи за волейбола и за баскетбола, за всички индивидуални спортове. В Монтана има регистрирани 28 спортни клуба. Към тях общината има последователна политика.

В следващия период

основна цел ще

бъде изграждането

на нова спортна зала

Монтана не може да кандидатства за финансиране по програмата за селските райони. Знаете, че по нея бяха изградени големи спортни съоръжения в много от малките общини.

Тук при нас, където имаме два отбора с национални и международни отличия, е необходимо да има нова многофункционална зала, която да отговаря на европейските изисквания и да събира нарастващата спортна публика.

- Колко европейски проекта изпълнява Монтана?

- Когато стане дума за проекти, ние, кметовете, изтъкваме предимно статистиката. Това е свързано с желанието да покажем колкото е възможно повече проекти и колко сме подготвени за тях.

За мен обаче по-важно е да се отчита тяхната устойчивост, защото тя определя доколко са необходими тези проекти, а не броят и стойността им. Това е смисълът - направените инвестиции да са в промяна, която отговаря на очакванията на хората, да имат по-добра среда за живот, да се чувстват по-спокойни и по-сигурни.

Усилията ни са насочени точно към такива цели. Изключително съм доволен, че имаме много факти в подкрепа на това и

огромен обем

свършена работа

по 19-те проекта,

които изпълняваме

И предвид това искам да пожелая на хората да имат самочувствието, че градът ни е все по-добро място за живеене, по-приветлив и по-чист, по-безопасен, а това е изключително важно и от огромно значение за всички нас!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Стига сте ги хвалили тези румънци

    Икономическата стабилност е важно нещо, каквото и да си говорим. Съседна Румъния е пред риск да остане без пенсии и заплати на държавните служители. Там спешно назначават за министър-председател съименника на унгарския премиер Лудовик Орбан, за да се спаси страната от колапс. Очевидно българските политици имат малко повече здрав разум и у нас
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,