Вокалистката на "Гарбидж" Шърли Менсън: Започнах да пея рок, защото той носеше духа на бунтарството

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7514499 www.24chasa.bg
Шърли Менсън е поддръжник на движението Me Too. СНИМКА: РОЙТЕРС

“Гарбидж” е алтернативна рок група, създадена през 1994 г. Неин вокал е певицата Шърли Менсън. Другите членове са Стив Маркър, Дюк Ериксън и Бъч Виг. Бандата има 6 албума, като в момента подготвя 7-и. “Гарбидж” ще има концерт на 30 юни в Пловдив. Те са сред хедлайнерите на фестилава Hills ot Rock 2019, който се организира от “София Мюзик Ентърпрайсис”.

- Г-жо Менсън, за първи път ли ще посетите България?

- Да, с групата не може да го повярваме. Лудост е, че толкова години сме на сцена, а никога досега не сме идвали. Развълнувани сме. Ако трябва да бъда брутално откровена, не бях чувала въобще за Пловдив. Гугълнах го в интернет, бях изумена от красотата му. Това е невероятна част от света, която тепърва ще открием.

- Първият ви концерт е бил на сцена в църква. Въпреки това избирате рок музиката. Защо?

- Мисля, че една от причините да започна да се занимавам с рок е, че пораснах в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век. Тогава тази музика носеше духа на бунтарството, а аз бях дете, което отрасна в не особено емоционално стабилно семейство. Като малка бях чувствителна, таяща гнева, чувствата и страстта си. Родителите ми не знаеха какво да правят с мен. Това ме вбесяваше. Но мисля, че точно ядът ме доведе до рок музиката, където мога да изразя себе си. Всъщност станах част от групата случайно - просто бях на правилното място в точното време. Попаднах в среда, в която се превърнах в най-добрата версия на себе си.

- Кое е най-щурото нещо, което сте правили в бунтарския си период?

- Забавното е, че моята идея за бунтарство е различна от тази на много хора. За мен то се изразява в отказа да се впишеш в очакванията на околните за теб. Никога не съм опитвала да угодя на другите, а само на себе си.

- В интервю пред “Ню Йорк Таймс” разказвате за годините, когато започвате да се самонаранявате. Как успяхте да преодолеете този период?

- Възстановяването от самонараняването е изключително трудно. Искам да кажа на всеки, който в момента минава през това, че нещата се променят с мигването на око. Животът ти може да се преобърне на 180 градуса само за 24 часа. Всеки, който се самонаранява, трябва да запомни това. Нека само да диша и да се надява, че за ден всичко ще се промени. По този начин нещата си идват на мястото малко по малко. Така, преди да се усетиш, ще осъзнаеш, че е минала седмица, а ти не си рязал тялото си. Следва надграждането, което продължава всеки ден, за да оцелееш. Преодоляването е свързано с порастване, с научаване как да контролираш емоциите, чувствата и страстите си.

- Като феминистка как се чувствате сега, когато движението Me Too набира все повече популярност в цял свят?

- Да видя как движението Me Too избухна по подобен начин, силно ме развълнува, защото се даде гласност на това, което винаги съм подозирала, че става по целия свят. Жените най-накрая отделиха момент за себе си, в който да говорят за насилието, на което са подложени. Всъщност няма истинско изследване защо мъжете искат да наранят жените, но статистиките не лъжат, тя е факт, че има насилие над жените, което излиза от контрол. Апелирам към всеки мъж, който е шокиран от цифрите в тях, да се присъедини към нас и да се опитаме да решим проблема.

- Очаква се “Гарбидж” да пусне нов албум, има ли вече официална дата кога точно?

- Правенето на албум е странен процес, не смятам, че има начало или край. По-скоро е аморфно нещо, което отнема дълъг период от време, поне в “Гарбидж” е така. Понякога започваме песен по един начин, а накрая тя се е превърнала е нещо съвсем различно.

- Вашите песни обикновено носят послания. Какви ще бъдат те в новия албум?

- Последният ни албум беше по-политически от всичко, което някога сме записвали. Видяхме накъде се е запътил светът и това ни подейства като предупредителна аларма. Затова и албумът е по-мрачен. Сега обаче чувстваме, че духът на бандата трябва да се върне към автентичността си. Аз лично нямам никакво желание да се включвам в разговорите за политика. Вече е твърде късно - не е време за говорене, а за действия. Новият албум е много по-личен от последния.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Какъв firewall*, за да защити държавата данните на хората

    Някой изнесе голямо количество лична информация за милиони българи, целейки да дискредитира държавата. И е критично важно в следващите дни тази държава да покаже, че може да защити своите граждани. При днешното светкавично развитие на технологиите няма система със 100% гаранции срещу кибератака. Тогава?
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в