Големите и малките победители в евровота с по-големи шансове на местните избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7514500 www.24chasa.bg

Недоволните от резултата си трябва бързо да минат на изборни релси - времето хич не е много

Изборите за Европейски парламент отминаха, а традиционно всеки един вот води до промяна в политическата ситуация и обществените нагласи. Резултатите от изборите са категорични – ГЕРБ спечелиха убедително, ВМРО успя да се превърне в основния наследник на електората на “Обединени патриоти”, а градската, синя, либерална общност намери нов свой представител – “Демократична България”.

Националното представително проучване на “Тренд” през месец юни по поръчка на “24 часа” регистрира променената от изборите картина и как е повлиял вотът в края на май на обществените нагласи на българите. Напълно очаквано всеки, който остана доволен от резултата си, получава заслужения си бонус. Така

ГЕРБ увеличава

дистанцията си

спрямо БСП

в сравнение с проучванията от предишните месеци, а ВМРО и “Демократична България” несъмнено могат да се похвалят с резултати, които им позволяват да имат парламентарно представителство при евентуални избори днес.

Тази инерция на победителите често се задържа няколко месеца и невинаги може да се използва. Настоящият случай обаче сега не е такъв. Партиите вече се намират в кампания за местни избори, а именно присъствието в местната власт е фундаментът за всяка една сред тях. Доброто представяне на големите и малките победители в изборите за Европейски парламент се оказва особено важно, защото им дава

по-добри

перспективи

на вота в края на октомври тази година. Те имат всички шансове да използват натрупаната си инерция от резултатите на европейските избори и да ги превърнат в присъствие в местната власт.

За сметка на това недоволните от своите резултати партии трябва бързо да минат на изборни релси, да направят анализа си за слабото представяне на европейския вот, да поправят грешките и бързо да минат в интензивен предизборен режим. Времето хич не е много.

  • Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Коалицията на желаещите: Слави играе вабанк

    Обръгнали в политическите игри и битки каки и батковци, чичковци и лелички правят неумели метафори на гърба на Слави Трифонов - неговите депутати били още в детската градина и за една седмица трябвало да стигнат поне ниво на средно образование в политиката. С какво ги предизвикаха от “Има такъв народ”
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо