Кой трябва да поддържа гробищата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7514528 www.24chasa.bg

Някъде нещо много се е изкривило в отношението на живите към мъртвите, щом едва сега на дневен ред идва въпросът кой да поддържа гробищните паркове. А още на първо четене е ясно - това трябва да е работа на общината.

Да, близките трябва да се грижат за гробовете на своите роднини, но в днешно време това е особено затруднено заради миграцията на хората. Мнозина отдавна не са стъпвали в родната си държава, а още по-малко са тези, които стигат и до гробищата. Не са малко и гробовете на хора, чиито наследници отдавна не са между живите. Но това не значи, че гробищните паркове трябва да са занемарени и изоставени територии, каквито са сега.

Точно затова всяка община трябва да върши и тази работа, поне в някакъв минимален стандарт. А и с такси за поддръжка може да си помага, но да са в някакъв разумен размер, а не да искат по 300 лева на година, което е непосилно за много хора. Че не е ясно какво толкова се прави на един гроб за 24 лева на месец.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Реформа трябва, и то в полза на пациентите

    Реформа в здравеопазването трябва, и то в полза на пациентите. Защото всяка година се отделят все повече пари за здраве, но здравната каса продължава да се източва доста сполучливо, а тарикати са превърнали някои болници в печелившо бизнес начинание. От което на болните не им става по-добре, тъй като невинаги получават адекватно лечение,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в