Как да спрем тормоза на чиновника

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7516558 www.24chasa.bg

Тайни клиенти обиколиха 13 администрации, за да ползват 15 услуги, и потвърдиха това, което всички българи знаят - чиновнически тормоз, опашки, безсмислена загуба на време и нерви. Подмяната на шофьорската книжа отнело на един от клиентите 6 часа висене в приемната на КАТ.

Вицепремиерът Томислав Дончев даде 1 месец на ведомствата да се поправят, но това едва ли ще стане. Чиновникът не се стряска от ултиматуми, знае, че е вечен, снишава се временно, симулира, че се поправя, и после пак си кара постарому. Пример - преди 2 г. премиерът Борисов заплаши с уволнение администрацията на КАТ и там намалили чакането за нова книжка на 2 часа, но всичко, както се вижда, е било ден до пладне.

Спасението е едно - повече електронни услуги, по-малко хартия и по-малко досег с чиновници в тези сфери от административното обслужване, където е възможно. Всичко останало е преливане от пусто в празно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Какъв firewall*, за да защити държавата данните на хората

    Някой изнесе голямо количество лична информация за милиони българи, целейки да дискредитира държавата. И е критично важно в следващите дни тази държава да покаже, че може да защити своите граждани. При днешното светкавично развитие на технологиите няма система със 100% гаранции срещу кибератака. Тогава?
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в